0

altın orda devleti: 1126 ile 1502 yılları arasında yaşamıştır. cengiz hanın ölümüyle kıpçak bozkırları cuci'nin oğulları arasında paylaştırıldı. bu topraklarda akarda, gökarda, şeyban ve altınorda devletleri kurulmuştur.
başkent: saray
kurucusu: batuhan
batuhan sınırlarını macaristan'a kadar genişleterek rus prensliklerini baskı altına almıştır. berke han islamiyeti benimsedikten sonra azerbaycan konusunda ilhanlılara karşı memlük devleti hükğmdarı baybars ile ittifak yapmıştır. özbek han, ibni batuta tarafından dünyanın yedi büyük hükümdarlarından biri olarak kabul edilmiştir. timur, harzem bölgesinde yaşayan anlaşmazlık sonrasında altınorda üzerine sefer yaparak bu ülkeye terek muharebesinde son vermiştir. altınorda'nın yıkıldığı topraklarda kazan, kırım, astrahan, nogay, sebir hanlıkları kurulmuştur.
kurultay vardır. sağ ve sol teşkilatı vardır. şehxizade eğitmenine atalık denmiştir. islamiyeti benimseyen ilk altın orda hükümdarı berke han'dır. resmi din ilan eden ise özben han'dır. toprak gelirleriyle asker yetiştiren kişilere mirza denilmiştir. kırım hanlığı'nın yönetiminde osmanlı devleti etkili olmuştur.