0

insanlar başkasının yapmadığını kendi için yapar genelde. karşısındaki ya da çevresindeki kişiler onu sürekli eziyorsa, baskılıyorsa, ulan sende bir halta yaramıyorsun gibisinden algı yapıyorsa kişi bu psikoloji ile kendini övme eğiliminde olacaktır. egoyu tatmin etme diyoruz buna. kendilerini övünce gereksiz bir şekilde mutlu olup ego tatmini yapıyorlar.

0

hayatta var olma çabasıdır bu. kendini anlatıp bakın bende burdayım deme şeklidir. biraz da olmak istenilen kişiyi, kişiliği anlatma şeklidir. ama insanların kendilerini anlatmaları pek hoş karşılanmaz. bence yaşanarak nasıl biri olduğunu anlamak daha mantıklıdır. çünkü sözlerle yapılanlar bazen çelişebilir.

0

insanlar kendilerini över çünkü kendilerine öz guvenleri gelsin diye ki oluyor bu. mesela kendi kendine bile işte sen bunu yaparsın sen söylesin sen boykesun der kendi kendine ve güveni gelir. başka türlü de övgüye aç oldukları için kendilerini iyi hissetmeleri için kendilerini överler. ben bu konuya hak veriyorum çünkü her insan kendine göre güzel becerikli yetenekli olur. insanin hedeflerine ulasabilmesi için kendine güveni olmasi lazım yoksa hayatta başarılı olamaz bu yüzden özgüven çok önemlidir. ozguvenden kastim ego değil. ego denilen şey kendini begenmek becil olmak en güzel en iyi kendisi sanmaktir. ama özgüven daha farklı bir şeydir. insanın hayatta başarılı olabilmesi için dediğim gibi kendine güveni olmasi lazım yoksa hayatta başarılı olamaz. bu yüzden kendimize inanmamiz lazım. mesela ileride olmak istediğiniz meslek için önce o mesleği cidden istemeniz sonra kendine inanmaniz ve o mesleği edinebilmek için harekete geçmemiz yani. ders çalışmamiz lazım. en basit örnegini verdim.

1

insanlar genelde başkalarından övgü sözcükleri duymadıkları zaman kendi kendilerine övme ihtiyacı hissetmektedirler. bu genellikle kişinin kendini aslında yetersiz hissetmesinden dolayı başvurdukları bir şeydir. sürekli olarak işte ben ben başardım ben yaptım gibi sözcükleri söyleyen kişiler aslında kendilerini çoğu alan da yetersiz gördükleri için yaptıkları en ufak bir başarıyı bile sürekli olarak dillendirme ihtiyacı hissederler. eksikliklerini kapatabilmek amacıyla kendilerini kanıtlayabilmek isterler. bunu yaparlarken de kendi iyi özelliklerini insanlara devamlı dikte etmeye çalışırlar. bu aslında insani bir duygudan kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. insanlar devamlı kendilerini bir toplum içerisinde insanlara kabul ettirme ihtiyacı hissederler. kendilerini ne kadar iyi olduğunu anlatarak birilerinden onay almak ruhsal açıdan kendilerini tatmin edeceği için kendilerini överler.ama bunu yapan insanları genel olarak değerlendirdiğimiz zaman aslında bir takım özgüven eksikliği ve kişilik bozukluğundan kaynaklı olarak ortaya çıkan bir durum olduğunu görebiliriz. çünkü gerçekten kendinden emin ve ne yaptığının farkında olan insanlar yapmış oldukları iyi ya da kötü hiçbir davranışı için başkalarından onay almaya ihtiyaç duymazlar. sürekli olarak birilerinden onay alma ihtiyacı duyan kişiler genellikle yaptıkları şeylerden tam anlamıyla emin olmayan ve kendilerine olan özgüvenleri eksik olan kişilerdir. bu sebepten dolayı da çevrelerinden yeteri anlamda takdir görmeyen kişiler bu açlıklarını kapatabilmek için başkalarından görmek istedikleri örgüyü sürekli olarak kendi kendilerine yaparlar ve bu açlığı da bir şekilde kapatarak söylemiş oldukları övgü sözcükleri ne bir yerde diğer kişilerden onay alma çabası içerisine girerler. ama açıkçası bu kişilere baktığımız zaman ne yapmaya çalıştıklarını açık ve net bir şekilde görebiliriz ve bana göre sürekli olarak kendinden bahseden ve kendini övücü sözler kullanan kişiler oldukça itici gözüküyorlar. aslında bıraksalar ve gerçekten övgü almak için değil içlerinden geldiği için güzel şeyler yapmaya çalışsalar zaten çevrelerinde onlara değer veren kişiler tarafından hak ettikleri övgüyü ve takdiri eminim ki bir süre sonra alacaklardır. ben ve eminim ki birçok insan da karşısında sürekli olarak kendinden bahseden ve kendisini öven insanlar gördüğümüz zaman bu kişilere olan inancımız bir süre sonra kaybolmaktadır. şahsen ben sürekli olarak kendini öven bir insan gördüğümde gerçekten büyük bir içtenlikle başarmış olduğu şeyi yaptığına pekte inanamıyorum.sadece çevresinden kabul görmek için ve kendisini mecbur hissettiği için bu şekilde davrandığını düşünüyorum. bu şekilde yapılan davranışlar ise bana her zaman itici gelmiştir. insan kendisinin ve yaptığı iyi şeylerin tabii ki farkında olmalıdır ancak asıl önemli olan şey bunlar için takdir görmeye çalışmak değil sadece vicdanını rahatlatmak için de değil gerçekten canı gönülden bir şeyler yapmalıdır. zaten bu şekilde davranınca övgü almak pekte önemli olmaz.

1

insanların kendilerini böyle ovmelerinin kendilerini iyi hissetmeleri içindir ve boylece özgüvenleri yerine gelir.insanlar kendilerini pohpohlamazlarsa olmaz yani .

2

yani birçok insan kendini övmekten zevk alıyorlar ve kendini çok övmek istiyorlar yani kendini hem üstün görmek hem de iyi göstermeye çalışıyor halbuki öyle bir şey yok mesela ben kendini çok öven insanları pek sevmiyorum yani bana göre ya olduğun gibi kal ya da kaldırın gibi ol yani kim kendini ne kadar üvsede ben onları bildiğim için hiç kafaya bile takmıyorum.