0

ikinci dünya savaşı sonunda imzalanan antlaşmalar ve yapılan konferanslar şunlardır:
1. kazablanka konferansı: sovyet rusya üzerindeki baskıyı azaltmak için sicilya'ya çıkartma yapılması kararlaştırılmıştır. balkanlarda ikinci cephenin açılması ve bunun içinde türkiye'nin savaşa girmesine yönelik hazırlıklar yapılmıştır. mihver devletler kayıtsız ve şartsız teslim alınmasına kadar mücadelenin devam edilmesi kararlaştırılmıştır.
2. washington konferansı: ingiltere ve abd arasında kuzey afrika cephesinin kapanması üzerine washington'da buluşarak kararlar aldı. italya'nın işgal edilmesi kararı alındı. türk hava alanlarından yararlanıldı. ikinci cephenin fransa'dan açılması. savaş sonrası abd, çin, ingiltere ve sscb'ye sorunluluk verilmesi.
3. oubec konferansı: mussolinin iktidardan düşmesi sonrasında toplanmasıyla gerçekleşen konferanstır. almanya'ya karşı normandiya kıyılarından ikinci cephenin açılması kararı alınmıştır. sovyet rusya japınya ile beş yıllık antlaşma var diye çağrılmado.
4. moskova konferansı: kremli sarayında türkiye'ye derhal savaşa girmesi için baskı yapması savaş sonrasında barışı sağlanması için iş birliği yapılması kararı alınmıştır. italya ile sorunlar incelenmesi ve ortak bir kurulun toplanması sağlanmıştır.
5. birinci kahire konferansı: uzak doğu'daki savaşı nasıl yürütüleceği ve japonya ile yapılacak barışın esasları görüşülmüştür. ingiltere dışişleri bakanı antıy eden ile görüşülmüştür. dışişleri bakanı numan menemencioğlu ile görüşülmüştür. türkiye'nin savaşa dahil olmasını istemiştir. türkiye bu talepleri reddetmiştir.
6. ikinci kahire konferansı: türkiye'nin ikinci dünya savaşının katılımını sağlamak için düzenledi. görüşmelere türkiye adona ismet inönü abd adına roosevelt ingiltere adına churchill kazanmıştır.
7. tahran konferansı: savaşta iran'a yardım edilmesi. türkiye'nin savaşa sokulması. polonya sınırının saptanması ve örgütün kurulması için toplanılmıştır.
8. dumburton oaks konferansı: daimi barışı sağlamak. uluslararası örgüt için değerlendirmeler yapılmıştır. konferansta abd, ingiltere, sovyet rusya, çin vardı.
9. yalta konferansı: almanya'nın tesliminden önce yapılan son antlaşmadır. abd, ingiltere, sscb, fransa katıldı. her biri almanya'nın bir bölgesini aldı.
10. san fransisko antlaşması: uluslararası örgüt kurmaya mahsus bir konferanstır. bö anayasası belirlendi. almanya bu konferans esnasında kaybettiğini kabul etti. veto hakkı kabul edildi.
11. postsdam konferansı: savaş bitmeden önce ingiltere ve sovyet rusya arasında doğu avrupanın geleceğini belirlemek için yüzdeler antlaşması yapılmıştır. postdam ikinci dünya savaşının bitiminden önce toplanan son konferanstır.