0

halide edip adıvar, türkiye cumhuriyeti nin kuruluşunda emeği geçmiş cumhuriyet dönemi kadın [ en önemli ] yazarlarındandır.

siyasetçi yazar akademisyen yani aydındır.

siyaset yani kurtuluş savaşında bizzat çeşitli yararlıklar sergilemek dahil kendisine ihtiyaç duyulan bunu hissettiği her alanda bulunarak bu özelliklerinden dolayı da onbaşı ünvanını almıştır. sakarya savaşında bu ünvandayken izmir in kurtuluşunda çavuş ünvanı almıştır.

1910 yılında eşinin ikinci bir kadınla evlenmek istemesi üzerine ondan boşanmış, daha sonra memleketine çok düşkün kurtuluş mücadelesinde çok çalışmış bir doktor olan adnan adıvar la evlenerek adıvar soyadını almıştır.

1950 yılında milletvekili olmuştur.

ilk romanını atatürk ün emri üzerine yazan halide edip adıvar, eserlerinden bazıları, vurun kahpeye, sinekli bakkal, ateşten gömlek, eserin kahramanının turancılık fikrini benimsediği yeni turan, sonsuz panayır, seviyye talip, raik in annesi, heyula vd leridir.

eserlerinde hep cumhuriyet e dair belli projeleri ve ülkenin iyileştirilmesi yolunda belirli fikirleri vermek için hep bir amaçla yazmıştır.

0

halide edip adıvar türk yazar, siyasetçi, akademisyen'dir.sinekli bakkal, türk'ün ateşle imtihanı,ateşten gömlek, hindistan'a dair bazı verilebilecek örnek kitaplarıdır.

1

halide edip adıvar bir çok eseriyle isim yapmış cumhuriyet dönemi kadın yazarlarındandir. sinekli bakkal, ateşten gömlek okuduğum iki güzel eseridir.

1

milli edebiyat dönemi kadın yazarlarındandır. kurtuluş savaşi sırasında yaptiklarindan dolayi onbasi olmustur. atestrn gomlek, vurun kahpeye, türkün atesle imtihani bazi eserlerindendirm

1

cumhuriyet dönemi kadın yazarlarindandir. ateşten gömlek ona aittir.