0

halde edip adıvar, türkiye cumhuriyeti nin kuruluşunda emeği geçmiş cumhuriyet dönemi kadın { en önemli ] yazarlarındandır.

siyasetçi yazar, akademisyen yani aydındır.

siyaset alanında kurtuluş savaşı nda bizzat çeşitli yararlıklar sergilemek dahil kendisine ihtiyaç duyulan bunu hissettiği her alanda bulunarak bu özelliklerinden dolayı da onbaşı ünvanını almıştır. sakarya savaşı nda bu ünvandayken izmir in kurtuluşunda çavuş ünvanını almıştır.

1910 yılında eşinin ikinci bir kadınla evlenmek istemesi üzerine eşinden boşanmış, daha sonra memleketine çok düşkün kurtuluş mücadelesinde çok çalışmış bir doktor olan adnan adıvar la evlenerek adıvar soyadını almıştır.

1950 yılında milletvekili olmuştur.

ilk romanını atatürk ün emri üzerine yazan halide edip adıvar, eserlerinden bazıları, vurun kahpeye sinekli bakkal, ateşten gömlek, eserin kahramanının turancılık fikrini benimsediği yeni turan, sonsuz panayır, seviye talip, raik şn annesi, heyula vd leridir.

eserlerini hep cumhuriyet e dair belli projeleri ve ülkenin iyileştirilmesi yolunda belirli fikirleri okuyucuya vermek sunmak için belirli bir amaçla yazmıştır.

0

1884 istanbul doğumludur. 1899 da 2. abdulhamit tarafından şefkat nişanı ile ödüllendirilmiştir. 1. dünya savaşı yıllarında kız mektepleri umum müfettişliği görevini yapmıştır. 09 ocak 1964 te vefat etmiştir. eğitimci, öğretmen, romancı ve yazardır. milli mücadelede etkin rol oynamıştır.