0

örneğin bir bağın var ilgilenirsen ekersen bakim yaparsan bağ olur bakmassan harabe olur başka seylerdede ilgilenirsen guzellesir ilgilenmesen değerini kaybeder.

0

bir seye emek verip bakarsak ondan verim aliriz gelisir buyur fakat bakmazsak eskir bir seye yaramaz hale gelir ve hic bir verim alamayiz yani bakarsak bag olur bakmazsak dag olur denir

0

bahçe ye bir şey ektigimizi düşünelim eğer ki o ekip emek verdiğimiz umut ettiğimiz gibi olmazsa yada bakmazsan çöp olursa ona derler bakarsan bağ olur bakmazsan dağ olur bu güzel bir sözdür

1

emek verilerek yapılan herşeyin değerli olacağını bize anlatır bu söz.. emek verdikçe, özendikçe verilen emeğin karşılığı güzel olur.. bakmazsanız çorak topraklar gibi, solan çiçekler gibi.. olur da dağ nesi burada :)))

0

size bie örnek ile bu sözün ne anlama geldiğini anlatmaya calıscam. bir bitki düşünelim! eger bu bitkiye hergün düzenli ihtiyacı olan su verilirse ve gerekli ortamda yeteri kadar durursa bu bitki solmaz ve bize meyvesini verir. fakat bu bitkiye su vermez,ilgi göstermez ve bakım yapmazsak kısa bir süre sonra bu bitki solar ve ölür. “bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur!” sözünde bize bunu anlatmak istiyor. eger bir seye ilgi gösterirseniz verimli sonuclar elde edersiniz, fakat bir seye gerektiği ilgiyi göstermezseniz onu kaynedersiniz. bu insanlar içinde gecerlidir. eger bir insana deger verip onu severseniz o insan sizin yanınızdan bir an bile ayrılmaz. fakat bir insana hal ettiğihi ilgi ve sevgiyi göstemezseniz o insanı kaybedersiniz.

1

bir şeye önem verirsen onu güzelleştirirsin bakmaszan ilgilenmezsen körelir

2

güzel atasözlerimizden biri olan "bakarsan bağ olur bakmazsan dağ olur" sözü bakmanı, korumanın, gözlemlemenin, değer vermenin, bırakıp gitmemenin, terketmemenin önemini biz insanoğluna veciz bir şekilde anlatır.

0

zahmetsiz rahmet olmaz onun gibi bisey calisip cabalamadan hicbisey olmycani böyle bi atasozuyle soylemis atalarimiz

0

mesela bi bahçeyi örnek alalım , bahçeye bakarsak , yani bu sadece bakmak değil ilgilenmek zaman ayırmak düzenlemek , toparlamak gibi , bakarsak bağ olur yani güzel olur bakımlı , temiz , düzenli manasında , bakmazsak dağ olur yani ; sahipsiz , ilgisiz , düzensiz , dağınık manasında . kendımız için de düşünebiliriz bunu . mesela kendimize bakarsak yani sağlıklı yaşam içerisinde olursak mesela spor yapmak , düzenli ve sağlıklı yemek yemek , düzenli uyku düzeni gibi , sağlıklı bi hayatımız olur , ama bakmazsak zararlı , kimyasal , sağlıksız yemekler yiyip spor yapmayıp sürekli oturursak dengesiz uyku düzenimiz dengesiz aile yaşamımız olursa buda olumsuz yansır , yani ilerde hastalık olur insanlarla iyi geçinememe aile hayatında olumsuzluklar gibi şeyler başımıza gelebilir buna dikkat etmek gerekir . tabi bunu kıyaslarsak hepimizin tercihi dağ değilde bağ olmasıdır , atalarımız diyorki bir şeyi olması gereken gibi yaparsak bağ olur , yani düzenli sağlıklı olur , bakmazsak , dağ gibi olur bakımsız dağınık , sahipsiz , olumsuz olur . atalarımız zamanaında çok güzel söylemişler .

1

ister bağ, ister iş yeri, isterse bir eşya olsun, ona gerekli bakımı gösterirsek beklediğimiz faydaya kavuşuruz. bir bağa bakmaz, onu çapalamaz, budamasını yapmaz, yabancı otlardan temizlemez ve gübrelemezsek bir zaman sonra onu dağa, verimsiz bir yere dönmüş görebiliriz. bakımı olmayan bir iş yeri, bir eşya için de durum bundan farklı değildir. bakımdan uzak tutulmuş bir iş yerinde düzen gözetilmezse aksaklıklar giderek büyür, önü alınamaz olur, sonunda iş yeri iflasın eşiğine gelebilir. bir eşyanın bozuk, kırık, eksik bir yanı yerinde ve zamanında giderilmezse, o eşya bir süre sonra kullanılamayacak hâle gelir. unutulmamalıdır ki, bakılan ve onarılan şeyler ancak yararlanılacak şeyler olarak ortada kalır

1

emek olmadan yemek olmaz. çalışmak bir hayat biçimi olmalı.

1

özen gösterilen, sevgi verilen, zaman harcanan her şey daha iyiye güzele doğru gider. bizi mutlu eder ve onlardan fayda sağlamamıza sebep olur. bağ derken bunun kast edildiğini düşünüyorum. emek harcamadığımız, zaman geçirmediğimiz ve ertelediğimiz şeyler ise bir dağ gibi büyür. biz de o yığın karşısında ne yapacağımızı bilemeyiz. bu yüzden bakmadığımız şeyler de dağ olarak gösterilmiş olabilir. kısacası bence çok doğru bir söz. buradaki hesabımıza bile bakarsak bağ bakmazsak dağ olur.

0

bakılıp onarılan, emek verilen şeyler yararlanılacak bir duruma gelir. bakımsız bırakılan şeyler, gün gelir yok olur, gider. birşeyin (makinanın, bağın...) verimli olabilmesi için sürekli bakılması, özenle korunması gerekir. aslında işin özüne indiğimiz zaman ilgi var farkındaysanız... ilgiyi..ilgi ve sevgi verdiğin her şeyin karşılığını alırsın.. aslında bunu günümüzdeki evlilikler içinde söyleyebiliriz. eş kişisi karşı tarafa ilgi göstermez, çocukları olduysa çocuklarıyla ilgilenmezse gün gelir o ilgi göstermeyen kişiye karşı duvarşarını örüvermiş. yani dağ oluvermiş..

0

bahçeden yola çıkarsak; bahçende ki ürünlere ne kadar iyi bakarsan o kadar ürün getirisi olur. hic bakmazsan da bir getirisi olmaz.

0

ilgiyi..ilgi ve sevgi verdiğin her şeyin karşılığını alırsın..

0

ben eger işimi yapmassam dağ gibi birikir ve zorlaştırır bakarsam yani düzenli yaparsam bağ gibi olur herşey yoluna girer.

0

bişeyi değerledirmek anlamından ev gibi mesela temiz tuttarsan temiz kalır

0

olmasını istediğin bişeyi özenle yapman gerekitğini anlatan bi deyim

0

elimizde ve sorumluluğumuzda olan ne varsa bakımı için ihtiyaçlarına uygun şekilde emek harcamamız gereklidir.

bu bir eşya da olabilir, bağ, bahçe, çiçek, böcek de olabilir... çocuk, eş, arkadaş, anne baba da olabilir.

sözgelimi çocuğumuzun eğitimine önem verir, ince ince yavrumuzu işlersek hayırlı bir evlat, iyi bir insan olma ihtimali yükselir. ama sevgimizi ve ilgimizi esirgersek, doğru bildiğimiz yolu anlatmazsak hayatta hangi rüzgara kapılıp gideceği belli olmaz. ve karşımıza topluma zarar veren bir insan olarak çıkabilir.

kendimiz içinde geçerlidir bu tez. kendimize zaman ayırıp, huzur ve mutluluğa ulaşmaya gayret etmeliyiz. yoksa içimizden bir gün bir canavar çıkabilir. beden bakımımıza özen göstermeliyiz. çünkü sağlık, her şeyden önemlidir.

0

bir işi boş bırakırsan sana fayda kazanç sağlamaz onu beslemeli ve geliştirmelisinki işine yarasın