0

emilebilir sütür günümüzde sıkça tercih edilen, uygulandıktan sonra vücut tarafından hidroliz veya enzimatik yolla zamanla emilip kendi kendine yok olan cerrahi ameliyat iplikleridir. emilebilir sütür sayesinde tekrar dikişlerin sökme işlemi yapılmaz. emilebilir sütürler bu özellikleri sayesinde vücutta bir cisim kalıntısı bırakmaz.

emilebilir sütürler içerisinde en sık kullanılanlardan biri glikolik asit polimeridir. bunlar postoperatif 14. günde gerginliklerinin yaklaşık %65’ini korurlar. subkütan yumuşak doku sütürasyonunda kullanılırlar. poliglaktin yapısında olan multifilaman yapıda olup 14-21 gün kadar gerginliğini korur. polidioksanon yapısında olanlar monofilaman olup düğüm güvenliği çok iyi olmasa da gerginlikleri çok uzun süre (60-90 gün kadar) devam eder. uzun süre sütür gerginliğinin devam edilmesi istenen gergin yara kapatmalarında tercih edilir.

emilebilir sütürlerin gelişmesi ve sağladığı imkanların artması vesilesiyle biyolojik orijinli katgüt günümüzde artık çok az kullanılmaktadır. katgütler yerini daha az doku reaksiyonuna neden olan, gerginliği daha uzun süren, düğüm güvenilirliği daha yüksek ve kullanım kolaylığı daha fazla olan sentetik polimer yapılı sütür materyallerine bırakmıştır. katgütler kullanımı azalmasına rağmen bazı cerrahi operasyonlarda kullanılmaya devam etmektedir.

emilebilir sütür kullanım alanları
emilebilir sütür sahip olduğu özellikler dolayısıyla oldukça kullanışlıdır. bu durum emilebilir sütürün geniş bir kullanım alanına sahip olmasına vesile olmaktadır. günümüzde bir çok emilebilir sütür çeşidi bulmak mümkündür. multiflaman ve monoflaman olarak da bulunabilirler. multiflaman birden çok iplik fiber dokusunun birbiriyle örgülü bir biçimde dokunmasıyla elde edilmektedir. monoflaman sütürler ise tek bir sicimden oluşan sütürlerdir. monoflaman ve multiflaman sütür incelemelerimizi buradaki yazımızdan okuyabilirsiniz. emilebilir sütürlerin başlıca kullanım alanları alttaki gibidir;
emilebir : katgütdür yanılmayın isimden dolayı