0

bence pek dogru degıl cocuklar birbirlerın ağlamalarından bile cok fazla etkilenıyor oyuzden tek ve daha küçük yaşlarda tercıh edılmeli yaptırılması cok kalabalıga bile gerek yok yani benım düşüncem bu şekilde

0

beklemek her insanda korku ve stres yapar okullarda asi yaptirilan gunleri hatrlayin o yzden tabiii bozar

1

erkek çocuklara sünnet yaptırmak bana göre de saçma geliyor tek başına bebekken sünnet yapmak daha mantıklı benim bir tane oğlum var daha 20 günlükken sünnet yaptırdık yani çocuklar büyüdü zaman hem utanıyorlar hem de korkuyorlar strese giriyorlar psikolojileri bozuluyor yani bebekken hiç olmazsa o ana hatırlamıyor gerçi sünnet yaparken yani uyuşturucu iğne kullanıyorlar ağrısını hissetmiyorlar ama yine de bebeklerde sünnet yapmak bana göre dayım var çıkmadı büyük olunca çocuk psikolojisini bozar.

0

sünnet bir ameliyat bana göre tabiki kişiden kişiye değişir toplu sünnet yapılması yada tek yaptırmak ama bence tek yapılması daha güzeldir

0

sonuçta ha öyle ha böyle kesiliyor psikoloji durumundan bir şey olmaz bana göre.

0

tüm dünyadaki erkeklerin ortalama yüzde 25’inin dinsel, kültürel, tıbbi ya da ailevi seçim dolayısıyla sünnet edildiğini ifade eden balkan, türk
toplumunda sanki sünnetin çok rahat yapılacak bir işlemmiş gibi bir kanı bulunduğunu, bunun yanlış olduğunu söyledi.

sünnetin bir ameliyat olduğunu, bu nedenle işlemin doktor, o olmadığı durumlarda da yardımcı sağlık personeli tarafından steril ortamlarda yapılması gerektiğini belirten balkan, "cerrahi işlemin büyüğü küçüğü olmaz. mutlaka uyulması gereken kuralları vardır. steril bir ortamda, ağrısız şartlarda yapılması lazım. sünnet, çocuğun korkusu ve stresi en aza indirilerek, usulüne uygun yapılmalı" dedi.

sünnetin özellikle 2-6 yaş arasında yaptırıldığını anlatan balkan, "sünnetin mümkünse bu dönemde yapılmamasını istiyoruz. bu dönem çocukların cinsel kimliklerini tanıdıkları, kazandıkları bir dönem. bu dönemde yapılacak her işlem, ileri ki yıllarda cinsel fonksiyon bozukluklarının oluşma riskini artırıyor. biz, bu dönemde mecbur değilse sünnet yapılmamasını daha uygun buluyoruz. sünnet için en uygun dönem ya 2 yaş öncesi ya da 7 yaşından sonrasıdır. zamanlama çok önemli" diye konuştu.

yaz aylarının gelmesiyle birlikte özellikle toplu sünnet şölenleri düzenlendiğini, çok sayıda çocuğun aynı ortamda sünnet edildiğine dikkati çeken prof. dr. balkan, şunları kaydetti:

"bir cerrahi işlemin steril ortamlarda yapılması gerekir. özellikle toplu sünnet törenlerinde bunlara çok dikkat edilmiyor. sünneti yapan kişilerin öncelikle hekim olması, hekim yoksa en azından sağlık memurunun yapması gerekiyor. yapılacak mekan da ulu orta değil, ilk planda hastane, o yoksa en azından bir sağlık ünitesi olmalı. sünnetler evlerde, dışarıda yapılabiliyor. bu sıkıntıları hala yaşıyoruz. ehil olmayan eller tarafından veya dışarıda yapılan sünnetlerde yara enfeksiyonu ve kanama riskleri çok. peniste uygun olmayan, düzeltilmesi gereken, yanlış kesimler olabiliyor. bir de toplumun farkında olmadığı bir konu, steril aletlerle yapılmayan, özellikle toplu sünnetlerde hastalık geçme riskidir. aletler steril olmadığı için kanla bulaşan hastalıkların özellikle hepatit b ve hepatit c ile hiv virüsünün taşınması riski çok yüksek. toplu sünnet olayına karşıyız. yapılacaksa uygun şartlarda yapılmalı, eğlencesi, töreni, düğünü toplu olarak gerçekleştirilmeli. toplu sünnet törenleri, hem çocuğun ruhsal gelişimi hem de sağlığı açısından hiç uygun değil. toplu sünnetlerde her çocuğa gerekli duygusal ve teknik özenin gösterilmesi, her çocuk için ayrı steril alet temini zordur. kargaşa ortamında hatalı sünnet, enfeksiyon ve diğer komplikasyonların oluşma ihtimali daha fazladır. bu sebeplerle, toplu sünnet uygulamasından kaçınmak gereklidir."