5

johannes kepler kimdir? bilim için neden önemli bir kişiliktir?

araştırmaya çık, öğren ve bizi aydınlat!

86 cevap
1

kepler, 1571 yılında almanya’da dünyaya gelmiştir. ellerinde ve gözlerinde kalıcı bozukluk olmasına rağmen tübingen üniversitesinde yüksek lisans almayı başarmıştır. matematikçi, gökbilimci ve astrologtur. şahsen ortaya çıkardığı keplerin gezegensel hareket yasasıyla tanınan bir bilim insanıdır.

0

uzay bilmcisidir ve gök bilimcidir. uzaya çıkan ilk insanlardandır.

1

johannes kepler kimdir?
kepler 1571 yılında almanya'nın güneyinde bulunan weil'da doğdu. çocukluğunda çok hasta olmasından dolayı ellerinde ve gözlerinde kalıcı bozukluk olmuştu. buna rağmen tübingen üniversitesi'ne girdi ve öğrenim gördü. 1591'de yüksek lisans derecesi aldı. graz'da matematik profesörlüğü yaptı. bu dönemde yazdığı mysterium cosmographicum (evrenin gizleri, 1596) adlı yapıtında açıkladığı gezegen sistemiyle ünlü astronomlar arasına katıldı. 1598'de graz'daki protestanların kenti terk etmelerinin istenmesi üzerine kepler dönemin ünlü astronomu olan ve prag'da devlet matematikçisi olarak çalışan danimarkalı astronom tycho brahe'nin çağrısıyla prag'a yerleşti.
reklam

ads by admatic

tycho'nun ölümü üzerine imparator ii. rudolf tarafından onun yerine atandı. tycho brahe'nin derlediği değerli astronomik gözlemlerden yararlanan kepler, gezegenlerin hareketleriyle ilgili çalışmaları sırasında mars'ın yörüngesini incelerken kendi adıyla anılan yasaların ilk ikisini buldu. ii. rudolf'un yerine geçen kardeşi, kepler'i yukarı avusturya devletleri matematikçisi olarak atadı. linz'de kaldığı 14 yıl içinde iki kitap yazan kepler, burada üçüncü yasasını keşfetti. 1. yasası: bütün gezegenler, odaklarından birinde güneş'in bulunduğu elips biçimli yörüngeler üzerinde hareket eder. 2. yasası: bir gezegeni güneş'e bağlayan doğru parçası eşit zaman aralıklarında eşit alanlar tarar. 3. yasası: gezengenlerin dolanım sürelerinin karesi ile güneş'e olan uzaklıklarının küpünün oranı tüm gezegenler için aynıdır.

1626'da avusturya'da protestanlara karşı başlayan yıldırma ve baskı, kepler'in önce ulm, daha sonra regensburg kentlerinde zor bir hayat sürmesine neden oldu.

1627'de tabulae rudophinae (rudolf cetvelleri) başlığı altında gezegenlerin temel tablolarını yayınladı. kepler, astroloji gibi mistik olaylara inanmasına karşın astronomi bilimine olan büyük katkılarıyla bu bilimin çehresini değiştirdi.

1629'da silezya'ya çağrıldı. orada bir yıl çalıştıktan sonra, 1630 yılında almanyanın regensburg kentinde öldü

0

gökbilimci ve astrologtur gezegen yasaları ile tanınır teleskobun geliştirilmesinde büyük rol oynamıştır

0

matematıkcı astronom ve gokbilimcidir. bırcok calısmalarına baglı olarak sahsen ortaya cıkardıgı keplerin gezegensel hareket yasalarıyla tanınır. ımparator matematikcı unvanı vardır.. bunların yanında optık bılımle calısmalar yapmıstır.. galıleonun teleskopik calısmalarında da ısmı vardır

1

johannes kepler alman gök bilimci matematikçi ve astrolog tur. 17. yüzyılın bilimsel devriminde astronoma noba harmanik mundi ve kopernik astronomi özeti adlı çalışmalarına baglı olarak şahsen ortaya çıkardıgı kepler'in gezegensel hareket yasaları ile tanınmaktadır.

1

alman matematikçi astronom gök bilimcidir kepler gezegensel hareket yasaları ile tanınır

0

alman bir gök bilimcidir. aynı zamanda astrolog ve matematikçidir. 1571 ile 1630 yılları arasında yaşadığı bilinmektedir. genelde avusturya'da bir papaz okulunda öğretmenlik yapmıştır. johannes kepler, optik biliminin temel bilimsel prensipleri üzerinde de gayretler gösterdi. kepler'in, kendi hazırladığı yeni astronomiyi, "göksel fizik" şeklinde tanımladığı ifade edilir. onun büyük babası olan sebald kepler, bir dönem şehrin belediye başkanı oldu. babasının adı ise heinrich'tir ve paralı asker olarak zor bir hayat yaşıyordu. johannes'in, küçüklüğünü çok zayıf ve hastalıklı geçirdiği bilinir, çünkü annesi erken doğum yapmıştı. matematik konusundaki yeteneğinin, küçük yaşlarda çevresi tarafından bilindiği söylenmektedir. bütün hayatını verdiği astronomi ile de küçük yaşlarda tanışmıştı. ay tutulması olayını, 9 yaşında iken gözlemledi. kepler'in, küçük yaşlarda hastalık geçirdiği için elinin sakat kaldığı ve gözlerinin zayıfladığı ifade edilir. bu tip sorunları, gözlemci olarak çalışmasını sınırlıyordu. kepler iyi bir matematikçi olduğu için üniversitede kendini gösterdi. kendisinden önce yaşamış, batlamyus ve kopernik gibi bilim insanlarının sistemlerini öğrendi. üniversitedeki tartışmalardan birinde güneş merkezli heliosentrizim sistemi teorilerini savunmuştur. kaynaklara göre, mezun olunca protestan papazı olmak istiyordu. astronomi ve matematik öğretmenliği yaptı. ilk temel astronomik çalışması mysterium cosmographicum'dur. nasa 2009 yılında, kepler'in katkıları sebebiyle, astronomi ile ilgili bir büyük proje misyonunu "kepler misyonu" olarak isimlendirdi.

0

johannes kepler, 27 aralık 1571 tarihinde evanjelist yuhanna yortu gününde bağımsız bir i̇mparatorluk şehri olan weil der stadt şehrinde doğdu. bu şehir günümüzdeki almanya'nın baden-württemberg land-eyaletinde bulunan "stuttgart bölgesi"ndedir. sttutgart şehir merkezinin batısında merkezzen 30 km uzaklıktadır. büyükbabası sebald kepler bir hanci idi ve bir zamanlar şehrin belediye başkanı olmuştu; ama johannes doğduğunda kendinden büyük iki erkek kardeşi ve iki kız kardeşi olan kepler'in ailesinin servetinde düşüş yaşanmıştı. babası, heinrich kepler, bir paralı asker olarak güvencesiz bir yaşam kazanmakta idi ve johannes beş yaşında iken ailesini terk etmiş ve ondan daha haber alınamamıştı. hollanda'da "seksen yıl savaşları"nda öldüğü sanılıyor. annesi katharına güldenmann hancının kızı idi ve geleneksel hastalık ve sağlık için bitkileri toplayıp ilaç olarak satan herboloji aktarı ve bir geleneksel hekim idi. annesi erken doğum yaptığı için jonannes bebekliğini ve küçük çocukluğunu gayet zayıf hastalıklı olarak geçirdi. kepler daha çocukken gayet olağanüstü, mucizevi derin matematik yeteneği ile büyükbabası'nın hanında ona matematiksel sorular ve problemler soran müşterilere gayet dakik ve doğru cevaplar vererek han müşterilerini sık sık eğlendirdiği bildirilmiştir.o küçük yaşta astronomi ile tanıştı ve bütün hayatını ona adadı. altı yaşında iken 1577'de avrupa ve asya'nın birçok ülkesinde gayet net görülebilen "1577 büyük kuyruklu yıldızı (great comet)"nı gözlemlemesi için annesi onu yüksek bir tepeye götürmüştü. 1580'de 9 yaşında iken bir ay tutulması olayını da gözlemlemişti ve bunun için gayet açık bir kırsal alan gittiğini ve tutulmakta olan ayın "gayet kırmızı" renk aldığını yazmıştır. fakat kepler çocukluğunda çiçek hastalığı geçirdiği için eli çolak sakat kaldı ve gözleri de zayıf idi. bu sağlık engelleri dolayısıyla astronomi alanında gözlemci olarak çalışma imkanları kısıtlanmıştır.akademik lise okulundan, latince okulundan ve papaz okulundan maulbronn'da okuyup mezun olduktan 1589 yılında kepler tübingen üniversitesi'nde tübinger stift adı verilen kolj-fakultesye devam etmeye başladı. orada, orada vitus müller altinda felsefe ve jacop heerbrand (wittenberg universitesi'nde philipp melanchthonat’ın öğrencisi idi) altında teoloji okudu . jacop heerbrand 1590 yılında tübingen üniversite şansölyesi olana kadar michael maestlin’e de teoloji öğretmişti. çok iyi bir matematikçi olduğu için kepler hemen kendini üniversitede gösterdi anyi dönemde gayet iyi yetenekli bir astrolojici burç yorumcusu olduğu anlaşıldığı için üniversite arkadaşlarının yıldız fallarına bakmakla isim yaptık tübingen'in profesörü micheal maestlin’in öğretileri ile hem batlamyus'un sistemi yermerkezci geosantrizm sistemini hem de kopernik'un güneş merkezli heliosentrizim sistemi gezegensel hareket sistemini öğrendi. o dönemde güneş merkezli heliosentrizim sistemini uygun görmekte idi.

0

alman matematikçi ve gökbilimci keplerin gezegensel yasa hareketleri ile tanınır.

0

27 aralık 1571'de dünyaya gelen johannes kepler; matematikçi, astronom ve gök bilimcidir. 17 yüzyılın bilimsel devrimin de astronom anormal, harmonik mondi ve kopernik astronomi özeti adlı çalışmalarına bağlı olarak, şahsen ortaya çıkardığı kepler'in gezegensel hareket yasaları ile tanınır. ayrıca bu çalışmalar issac newton'ın evrensel yerçekimi kuvveti teorisine dayanarak sağlanmıştır. bir dönem matematik öğretmeni ve generalinin danışmanlığı görevinde bulundu. bunların yanında optik bilimin temel bilimsel prensipleri üzerine çalışmalar yaptı. kepler tipi teleskop adıyla anılan bir kırıcı teleskopun geliştirilmiş bir tipine icat etti ve kendiyle aynı dönemde yaşamış olan galieo'nun teleskopik buluşların da da ismi bahsedildi. kepler astronomi ve astroloji arasında net bir ayrımın olmadığı fakat astronomi ve fiziğin belirgin bir şekilde ayrıldığı bir dönemde yaşadı. bilimsel çalışmaları içine dinsel tartışmaları da itila etmiştir. bu bilimsel düşünceye dinsek ithalar yapmasına neden: şahsi inancıdır. kepler kendi hazırladığı yeni astronomiye göksel fizik olarak tanımlamıştır. kepler'a göre göksel fizik: aristo'nun metafizik eserine bir giriş yapma ve aristo'nun gökler üzerine eserine bir ek olarak hazırlanmıştır. böylece kepler astronomi olarak bilinen gayet antik fiziksel kozmoloji, geleneksel bilimini değiştirmiş ve yerine astronomi bilimini evrensel matematiksel fizik olarak ele almıştır. 15 kasım 1630 da hayata gözlerini yummuştur

0

27 aralık 1571 doğumlu alman gökbilimci matematikçi ve astrologdur. gezegensel hareket yasaları ile tanınır.

0

johannes kepler 1971 yılında almanya’nın weil kentinde doğmuştur.alman bir gökbilimcidir.

0

astronomi için onemli katkilari olan matematikci ve astronomdur. en buyuk katkisi ise gunes merkezli modeli oluşturmasi yani dunyanin ve diğer gezegenlerin gunes etrafinda dondugunu ispatlamasidir

0

bir yerde "aklımın bütün gücüyle bu problemin üzerinde kara kara düşündüm" diye yazıyordu. kepler, çağdaşı ve örnek aldığı bir bilim adamı olan tycho brahe'nin tam zıttı bir kimseydi. tycho büyük bir mekanik kabiliyet ve hünere sahipti; fakat matematiğe karşı ilgisi azdı. kepler bir deneyci olarak beceriksizdi ama matematiğin gücüne hayran olmuş bir kimseydi.sayıların gücüne karşı duyduğu bu derin saygıyla eski yunanlılara yaklaşıyor, sayısal bilmeceler çok ilgisini çekiyordu. hayatını tycho'nun bıraktığı ve gezegenlerin yerini gösteren çizelgelere vermişti. tycho brahe'nin gözlemlerini matematik tasvire çevirirken aynı bu gün herhangi bir ilim adamı gibi davranıyordu. denel bulguları cetveller dolusu sayılar yerine basit matematiksel kanunlar halinde ifade etmeye çalışıyordu. matematiksel kanunlarla yalnız gözlemleri açıklamakla kalmayız, aynı zamanda henüz yapılmamış gözlemlerin sonuçlarını da önceden kestirebiliriz, üstelik matematiksel kanunlar sayı çizelgelerinden daha kolay hatırda tutulabilirler ve başkasına çok daha kolay anlatılabilirler.

kepler'in gezegen yörüngeleri kanunu 5 düzgün katı şekle dayanıyordu. bu kanuna göre yarıçapı satürn'ün yörüngesine eşit bir küre bir küpü içine alır(a). bu küpün içine çizilecek bir kürenin yarıçapı ise jüpterin yörüngesinin yarıçapına eşittir. jüpiter'in yörüngesine eşit yarıçaptaki kürenin içine bir düzgün dörtyüzlü çizilebilir(b). bu dört yüzlünün içine çizilecek kürenin yarıçapı marsın yörüngesinin yarıçapına eşittir.mars gezegenin yörüngesinin yarıçapına eşit yarıçaptaki kürenin içine bir düzgün 12 yüzlü çizilebilir(c). bu düzgün 12 yüzlünün içine çizilecek kürenin yarıçapı yerin yörüngesinin yarıçapına eşittir(d). böylece bir düzgün katı şekil ve bir küreyi sırayla çizerek düzgün 8 yüzlü için(e) ve düzgün 20 yüzlü içinde merkür'ün yörüngesinin yarıçapının elde ederiz(f).kepler bu 5 düzgün yüzlüyü gezegenlerin yörüngeleri arasındaki aralıları kapatan şekiller olarak kabul etmişti. yalnız 5 tane düzgün yüzlü katı şekil mevcut olduğu için kepler yalnızca 6 tane gezegen bulunabileceğine inanmıştı.
kepler ilk kitabında evrende niçin sadece 6 gezegen bulunduğunu anlama çabalarını anlatmıştı. 6 gezegenin yörüngeleri ile 5 tane düzgün yüzlü katı cisim arasında bir bağıntı bulmuştu. o bu yapıdan gezegenlerin o zaman bilinen yörüngelerinin yarıçaplarına uyan oranlar çıkarmıştı.

0

27 aralık 1571 de almanyanın güneyinde bulunan weil'de doğmuştur. tubingen üniversitesine girdi ve öğrenim gördü. 1591 de yüksek lisans derecesi aldı. graz da matematik profesörlüğü yaptı. bu dönemde yazdığı evrenin gizleri adlı eserinde açıkladığı gezegen isimleriyle ünlü astronomlar arasına katıldı. kopernik ve galileo ile birlikte rönesansın en büyük gök bilimcileri arasında yer alan johannes kepler döneminin toplumsal sorunlarıyla boğuştu, klisenin doktrinlerine ve yerleşik bilimsek inançlara karşı anıtsal keşifler yaptı. johannes çocuklukta geçirdiği ve görme konusunda sıkıntılar çektiği gözleri ile ilgi çalışmaya yöneldi ve göz yapısının incelenmesi konusunda önem kazandıran çalışmalara, göz sağlığı ile ilgili optik çalışmalara ön ayak oldu. göz bebeğinden geçen ışıkların nasıl kırıldıklarını ilk açıklayan kişi olan johannes görme sorunu yaşayan kişilerin görüntünün retinanın önüne yada arkasına düşmesi şeklinde optik bir bozukluğa sahip olduğunu da söyleyen ilk bilim adamıdır. teleskobu da yakından inceleyerek merceklerde görüntünün nasıl büyütüldüğünü daha net bir biçimde anlatmış ve kendisinden sonra yapılan teleskopların daha üst düzey ve geliştirilmesini sağlamıştır.

0

kepler, dünya’nın ve diğer gezegenlerin güneş’in çevresinde döndüğünü bulmuştur. kendi adıyla olan teleskopu geliştirmiştir. platon felsefesi ve pisagor matematiğiyle evrendeki matematiksel uyumu göstermeye çalıştı.

0

almanya'nın yetiştirdi en önemli insanlardan biri 1571 doğumlu alman johannes kepler adını ilk olarak matematik profesörlüğü yaptığı graz da yazdigi kitap mysterium cozmographicup yani evrenin gizleri kitabın da açıkladığı gezegenin sistemiyle dünyanın ünlü astronotları arasına katıldı rönesansin en büyük gökbilimcilerinden biri olarak gösteriliyordu küçükken yaşadığı göz hastalığindan dolayı zamanla göz hastalıkları ile ilgilide araştırmalar yaptı optiklige ön ayak oldu bunun gibi daha bir çok alanda başarıları bulunan bir insandır

0

1571 yılında almanya da bulunan weilde dogmustur.cocuklugunda gecırdıgı hastalıklardan dolayı gozlerınde ve ellerınde kalıcı bozukluklar olmustur graz da matematık profesorlugu yapmıstır gezegenlerle ılgılı yaptıgıı calısmalar sırasında kendıne aıt ilk yasasını bulmustur. bırıncısı butun gezegenler gunes etrafında elips bıcımınde hareket eder. 1630 yılında almanyanın regensburg kentınde yasamını yıtırmıstır.

0

rönesans döneminden iyi bir fizikçi ve matematikçidir