0

türk gökbilimci ve akademisyen olan hatice nüzhet gökdoğan kimdir? işte hatice nüzhet gökdoğan'ın kısaca hayatı...

hatice nüzhet gökdoğan kimdir? hatice nüzhet gökdoğan'ın kısaca hayatı
hatice nüzhet gökdoğan, 14 ağustos 1910 tarihinde istanbul'da dünyaya gelmiştir. 1928 yılında yatılı olarak okuduğu erenköy kız lisesi'nden mezun olmuştur. devler bursundan faydalanarak matematik-fizik lisansı yapmak amacıyla fransa'ya gönderilmiştir. lyon kız lisesi'nde fransızca öğrendikten sonra erkek lisesi kısmına geçmiş ve matematik ağırlıklı bir öğrenim görmüştür. 1932 yılında lyon üniversitesi matematik bölümünden lisans derecesi ile mezun olmuş ve 1933 yılında paris üniversitesi'nde fizik öğrenimi görmeye başlamıştır. paris gözlemevi'nde staj yapan hatice nüzhet gökdoğan, sınavların ardından türkiye'ye dönmüştür.

hatice nüzhet gökdoğan, türkiye'ye döndükten sonra istanbul üniversitesi fen fakültesi'nde astronomi enstitüsü'ne ilk türk doçent olarak atanmıştır. üniversite bahçesine gözlemevi kurulması çalışmalarına katılan hatice nüzhet gökdoğan, 1936'da yüksek mühendis mektebi'ne(istanbul teknik üniversitesi) müderris muavini olarak atanmış ve bu kurumun ilk kadın çalışanı olmuştur.
1937 yılında istanbul üniversitesi fen fakültesi'nde doktora tezini tamamlamıştır. hatice nüzhet gökdoğan'ın bu tezi fakültede bir numaralı tez olarak kayıtlıdır. hatice nüzhet gökdoğan, 1938 yılında mukbil gökdoğan ile evlenmiştir. 1940 yılında doçent unvanını almıştır. aynı yıl william smart'ın spherical astronomy isimli eserini kürevi astronomi adıyla türkçeye çeviren hatice nüzhet gökdoğan, 1948 yılında profesör unvanını almıştır.
türk matematik derneği ve türk kadınlar derneği'nin kurucuları arasında yer almıştır. hatice nüzhet gökdoğan, 20 yıl boyunca birkaç astronom ile birlikte 1954 yılında kurduğu türk astronomi derneği'nin başkanlığını yapmıştır. 1951-1952 yılları arasında ann arbos ve mcmathhulbert gözlemevlerinde ve wilson dağı gözlemevi ile palomar dağı gözlemevi'nin merkezinin bulunduğu pasedena'da çalışmıştır.
23 haziran 1954 tarihinde istanbul üniversitesi fen fakültesi'nde dekan olarak göreve başlayan hatice nüzhet gökdoğan, türkiye'nin ilk kadın dekanı olmuştur. 1958 yılından itibaren 22 yıl boyunca astronomi kürsüsü başkanlığı yapmıştır. hatice nüzhet gökdoğan, 1978 yılının eylül ayında silivri'de ii.ulusal astronomi kongresi'ni düzenlemiştir.
1980 yılında emekli olan hatice nüzhet gökdoğan, akademik yaşamı boyunca 6 ders kitabı çevirmiş, 3 ders kitabı yazmış ve 13 bilimsel makale yayınlamıştır. tübitak ulusal gözlemevi'nin kurulmasında ilk adımların atılmasında rol alan hatice nüzhet gökdoğan, türkiye'nin ilk kadın gökbilimcisidir.
türkiye'nin ilk bilim kadınlarından olan hatice nüzhet gökdoğan, 24 nisan 2003 tarihinde hayatını kaybetmiştir. allah rahmet eylesin