0
0

naim süleymanoğlu milli haltercimizdir ülkemize olimpiyatlarda madalya getirmiştir ve iki sene önce vefat etmistir allah rahmet eylesin kendisine.

1

türk haltercidir. bulgaristan doğumludur ancak türk'tür. dünyanin en iyi sporcusu ödülüne layik görülmüştür. nami diğer cep herkülü adi ile anilir. 2017 yilinda (50 yaşinda) hayatini kaybetmiştir.

3

naim süleymnaoğlu, bulgaristanda doğup büyüyen türk kökenli bir halter sporcusudur. sekiz yaşında spora başlamıştır. henüz onbeş yaşında iken gençler dünya şampiyonasında altın madalya almıştır. 16 yaşında kendi ağırlığının üç katını kaldıran ikinci sporcu olmuştur. kariyeri boyunca çok sayıda altın, gümüş ve bronz madalya kazanmıştır. tam 48 kez rekor kırmıştır.

1987 yılında bulgaristanda türk kökenli insanlara ağır bir soykırım uygulanmaktadır. naim süleymanoğlu gibi sporcuların da spor kariyerini sonlandırma çabaları görülmektedir. süleymanoğlu yarışma için gittiği yabancı devlette türk büyük elçiliğine sığınmış, iltica ve türkiye cumhuriyeti adına müsabakalara katılma talep etmiştir. dönemin cumhurbaşkanı turgut özal'ın bizzat gösterdiği ilgi üzerine talebi kabul olmuş ve türkiye'ye getirilmiştir. bu tarihten sonra ülkemiz adına yarışmaları kazanmıştır. güreş dışındaki bir spor dalında ülkemiz altın madalya getiren ilk sporcudur. olimpiyatlara, dünya şampiyonalarına, avrupa şampiyonalarına katılarak birbirinden kıymeti madalyalar kazanmıştır. 1992 yılında uluslararası halter basın komisyonu tarafından "dünyanın en iyi sporcusu" seçilmiştir.
cep herkülü adı ile de tanınmıştır.

aktif spor hayatından sonra halter antrenörü olarak da hizmet vermiştir.

karaciğer yetmezliği nedeniyle 2017 yılında bir karaciğer nakli ameliyatından geçirmiş, sonrasında hastanede kalp krizi geçirerek 50 yaşında hayatını kaybetmiştir.