0

dağların denize dik olması denizden gelen nemli havanın iç kesimlere geçişini sağlar bu sayede denizden uzak yerlerde de hava ılık olur. kışın soğuk geçmez, ayrıca iç kesimlere de yağmur yağmasını sağlar. dağların paralel olma durumunda ise nemli hava dağların yamaçlarına çarparak yağış bırakır. dağın diğer tarafında bulunan yerlere ise soğuk kuru hava gider, yağış oluşmaz. dağların denize paralel olduğu bölgeler akdeniz ve karadenizdir. dağların denize dik olduğu bölgemiz egedir.

0

teşekkür ederim ahmet nedim, emeğin için

0

çok teşekkür ederim sipsisipsi. bunun etkileri nelerdir peki?

2

aklıma direk gelen 12.sınıf coğrafya dersleri geldi.
dağların denize dik olması;
-kıyı ile iç kesim arasında büyük iklim değişikliği bulunmaz.
-kıyı ile iç kesim arasında ulaşım zorluğu yoktur.
-iç ve kıyı kesim arasında bitkisel örtü anlamında büyük bir farklılık yoktur.
dağların denize paralel uzanması;
-kıyı kesimi ile dağın diğer tarafında kalan bölge arasında büyük bir iklim farklılığı vardır. çünkü yoğunlaşan hava dağı geçemez ve kıyı kesme yağmur bırakır. yani kıyı kesim iç kesime göre daha fazla yağmur alır. bitkisel örtü anlamında da büyük farklılıklar vardır iç kesim ve kıyı kesim arasında.

2

dağların yakınında bulunduğu denize paralel olarak sıralanması denize paralellik, nispeten paralellikten kayıp, daha dik aciyla siralanmasi diklik olarak anlatılabilir sanırım.

su gorsel daha net anlatacaktir: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3aand9gcsjat42y09u318kpbxelrmpw2gy1jt8lcqpw0yj0lsluc4dt-90