1

ege
karadeniz
güneydoğuanadolu
iç anadolu

2

geçmiş zamanlardan beri anadolu insanlarımızın türüne karşı ger zaman bir yakınlığı olmuştur ve kimilerini o kadar bağımlı etmiş ki bu bağımlılık onların sonunu getirmiştir.tütün bitkisi sigara ve benzeri tütün malzemelerinde yani nargile,puro vb. alanlarda kullanılır.ayrıyetten tütün bitkisini illaki görmüşsünüzdür bayramlarda ikram edilen kolonyaların bazıları tütün bitkisinden elde edilir.ve tütün bitkisi çok hassas bir bitki türü olduğu için nemli bölgeleri yani yağışlı bölgelerde çıkmayı sever.özellikle karadeniz bölgesinde bir ekonomik faaliyet olmasının sebebi burdur.ayrıyetten ege bölgesinde de yetiştirilir.oradı da nemli bir bölgedir.ülkemizde tütün ticaretinin bir kısmı da güneydoğu anadolu bölgesinde olur.orda yağış yok ama yine de oluşması mucizeye örnek olarak verilebilir.keşke böyle bir bitki hiç olmasa insanlarımızdan her yıl yüzbinlercesi sigaradan be akciğer kanserinden ölmeseydi.ama bunlar hepsi bir imtihan ve bu imtihan bizlerin elindedir.

1

ege, karadeniz, marmara, anadolu bölgelerinde yetişir.

1

ege bölgesi
trakya bölgesi
adana ve civarı..

1

bazı tarım ürünleri ülkemizin birkaç bölgesinde de yetiştirilmektedir. onlardan biri de tütündür.türkiye’de tütün ege bölgesi’nde, karadeniz bölgesi’nde, marmara bölgesi’nde, doğu anadolu bölgesi’nde ve güneydoğu anadolu bölgesi’nde yetiştirilmektedir. ülkemizin tütünüyle meşhur olmuş şehirleri samsun ve adıyaman’dır.coğrafik bölge dağılımı olarak ülkemizde en çok tütün yetiştirilen alanlar karadeniz bölgesi’nde bulunmaktadır. fakat ülkemizin en iyi tütünü adıyaman şehrinde yetiştirilmektedir.

1

türkiye de ekim yapılan bölgeler şunlardir:
ege bölgesi( akhisar , söke, manisa, denizli, eşme civarı).
karadeniz bölgesi ( erbaa, bafra, samsun, amasya, trabzon civarı).
trakya bölgesi ( keşan,kırklareli çevresi )
marmara bölgesi ( balıkesir, bursa, bolu,izmit çevresi).
doğu anadolu bölgesi (malatya, bitlis, diyarbakır, muş, hakkari).

1

ege karadeniz guneydoguanadolu marmara bölgesi

1

türkiye de bildiğim kadarıyla tütün samsun, bafra, gibi

1

tutun bitkisi türkiyede
egede icanadolu güneydoguda
yetisen bir bitkidir
insanlar bu bitkiyi
kurutarak sarıp
icerler bu bitki izmir adiyaman diyarbakir gibi yerlerde bu tutunler daha fazla yetisir ve içimlik tutunler daha güzeldir bazen yapragı yikanmış tutunlerde vardir fakat onlar iyi degil katki maddesi vardir
daha sonra bu tutunler
fabrikalarda kurutlur
ve belirli islemlerden
gectikten sonra
filitrelerin icine yerlestirilir
bu filitreleme islemi yapildiktan
sonra daha onunde
birsuru islem vardir
bunun paketlenmesi gibi islemler ve daha sonra
kartonlara konulması
daha sonra fabrikadan
araclarla satış noktalarina dağıtilması gibi etmenler
fakat sigara sagliga zararli
bir madde dir insanlar
hep sigarayi dost olarak
bilirler ama en buyuk
dusmanlarıdır sigara
sıgara insanların vucudunda
kander yapar
herturlu hastalik
meydanagwlur ve bu hastalikla basa cikman8n yolu sigarayı erken birakmaktir
yoksa ice içe sigara
seni içer

1

doğu anadolu’da çoğunlukla yetişmekle birlikte karadeniz’in orta kesimleri ve ege’nin güneybatı kesimlerinde yetiştirilmektedir. iç anadolu’da tütün yetiştirilmesine izin verilmez çünkü rekabeti azaltacağı ve çok fazla üretimin piyasayı düşüreceği ve bunun yanında başka türev maddelerin yetiştirileceği düşünülmektedir.

1

tütün doğu anadolu bölgesinde yetişir.adıyaman tütünü meşhurdur.malatya ,bitlis , muş, hakkari ve diyarbakır da tütün yetişen yerlerdir.
karadeniz bölgesi'nde ; erbaa,bafra ,samsun,amasya ve trabzon civarıdır.
ege bölgesi;akhisar ,söke,manisa ,denizli, eşme civarıdır.

1

tütün bitkisi genellikle benim bildiğim kadariyla doğu anadolu bölgesinde yetişmektedir ege bölgesindede tütün cok yetisir ornek olarak manisa akhisar söke ilcelerini verebiliriz bu ilcelerde güzel tütün yetismektedir ama benim bildiğim en güzel tütün isyerinde arkadasimkn içtiği adiyaman tütünüdür ben sahsen icmiyorum ama arkadasımın sayesinde öğrendim en güzel tütünun adıyaman yöresinde yetistigini umarım bu bilgi size yeterli olacaktır bu güzel soru için tesekkurler.

1

adiyman ve manisa gibi guzide sehirlerimizde ayni zamanda dogu illerimizde yetisir amma velakin cok zararlidir . heleki bebeklere cok yararlidir . bol bol sigara iciniz sitres atarsiniz

1

tabikide dopu ve dopu anadolu illeri ve ilçelerinde
yani öyle bilşiyorum.
zaten mantık yturutursek hep kaçak yolalrdan satılmaya calışılıyor yanı doğu illerinden gelen malalr öyle tahmın yürütebiliriz.
tabikide vergisnii veren marketler var tütün satışı yparak ama zararlı .
bence gereksız ve maliyetli .hayatını yakıyorsun.cebindeki parayı yakıyorsun
ben aylık ornek verıyorum 200 tl harcamam var ise sigara içen birisinin sadece sigara masrafı 300 tl oluyor ve daha kotu özellikerlide bulunuyor.
örnek verecek olursak içtikten sonra yanında duramazsınzı. o derece kötü koku yapar.
çevrenizi de etkiler böylece.hamile iseniz de çocugunuzun dna ve geneteiğini etkiler. sağlıklı beslenme olayını bile bozabilir gereksiz :)

1

türkiyede tutun en cok dogu illerinden biri olan adıyamanda yetistirilmektedir adiyamanin nufusunun neredeyse bircogu gecimini tutun yetistireek saglamaktadir peki tutun nasil ekilir tutun ilk once dikilecegi yer guzelce surulur suruldukten sonra biraz bekletilirki toprak biraz gunes alsin nemliyse kurusun ki tutunu ekince verimi fazla olsun tutun cok zararli bir maddedir bazi kisiler tutn kacakciligida yapior turkiyede

1

tütün en çok yetiştirilen bölge adıyaman'dır.adıyaman'da ovalara dağlara boş bulunan her yere ekimi sağlanmaktadır.aslında tütün işi çok masraflı bir iştir.tütün ekiminden önce tarlalar bir güzel sürülür.sürülen tarlalar dikim zamanına kadar bekletilir su alması güneş alması için hiç karışılmaz.daha sonra tütün ekilmeden bir kaç gün öncesinden tarlalar tekrardan sürülür ve yetişen yabancı otlar ortadan kaldırılır.daha sonrasında kanal tarzından küçün 50cm genişlik uzunluk sie ne kadar olursa olsun kanallar yapılır ve su bırakılır.bırakılan su sayesinde toprak yumuşar.hafif yeni yetişen tütünler bırakılan su kanallarını bozmadan düzenli bir şekilde çapraz dikim uygulanır.bütün tarla ekildikten sonra ilk olarak 3 günde bşr daha sonrada 1 haftada bir ve en sonlarda ise 2 haftada 1 haftada bir sulamalar yapılırki gelişsin.tabikide bu sulamalar sırasında sulama öncesi gübreleme işlemi gerçekleştirilir.yetişen tütün aralarına damlama sistemi sulama borualrı koyularak düzenli hale gelemsi sağlanır.yetişen tütünlerdaha sonrasında işçiler tarafından hasadı gerçekleştirilir.tek tek kırılan tütün yaprakları torbalara konulup eve taşınır traktör yardımıyla.eve taşınan tütün torbaları tek tek ağızları açılıp saplanaması gerçekleştirilir.tütün saplama işlemi 1er 1er yaprakları alarak bir inne yardımıyla iplere geçirilir.iplere geçirilen tütün yaprakları yeşilleri kürsü denilen ısıtma sararma işlemine bırakılır diğer sarı tütünler direk asılır ve kurutulmaya bırakılır.ve en son aşamada kurutulan tütünler tekrardan bağlanan iplerden hafif nemlendirilerek iplerden ayrılır.ayrılan tütünler iyi yapraklar ve kötü yapraklar olmak üzere 2ye ayırt edilir.

1

tütün bitkisi dogu anadolu bölgesinin en çok tütün yetiştiren bölgesidir adıyman bitlis gibi ilçelerde yetişir bu ilçeler bütün türkiyeye nakliye yapar herkes adıyaman tütüncüsü diye yazıyor bunlar türkiyeyi ileriye dogru taşıyor bu tütün sayesinde çok kişi ekmek yiyiyor bu çok sevindirici bir şey bu şey çok önemli olup fazlasıyla geçim kaynagı saglıyor

1

tutun adıyaman bitlisillerinde yedismekdedir

0

bildiğim kadarıyla ege doguanadolu ve karadeniz'de olur

0

tütün bitkisi özellikle adıyaman ilimizde yetişir hatta mwshur adıyaman tütünü diye satılır bizim işyerinde cogu insan tütün içer ve hepsi adıyaman tütünü en güzeli der.