0

ibni sina tsnınmış türk-islam filozofu ve hekimidir 980-1037 buharaya yakın afşanede doğmuştur.babası samanoğulları devletinde memurdur.ilköğretimini buharada görmüştür 18 yaşına kadar o dönemin bütün bilimlerini okumuştur.değerli bilginlerden ders almıştır.aristoyu farabinin kitabını okuduktan sonra daha iyi anlamıştır.tıp öğrenimini de yapmıştır.hastalar üzerinde çalışmıştır samanoğullarından nuh bin mansur u tedavi ederek sağlığa kavuşturmuştur.bundan sonra saray kütüphanesi müdürü olmuştur bu kütüphanedeki eserleri incelemiştir.21 yaşına geldiği sırada babası vefat etmiştir. samanoğulları devletide yıkılmıştır.ibni sina siyasal karışıklılar sonucu buharadan ayrılmak zorunda kalmıştır.önce harizm e gitmiştir harizm emrinin sarayında zamanın ünlü bilginleriyle tanışmıştır.bir süre sonra buradan da ayrılmıştır.sıkıntılı bir hayat yaşamaya başlamıştır. horasan ı dolaşmıştır gazneli mahmut un kovuşturmasına uğramaktan korktuğu için curan a gitmiştir.bir süre burada kalıp incelemelerde bulunmuştur.ünlü tıp kanunu kitabını yazmışdır. 1015 de cürcan dan rey e gider yine üzüntülü günler gecirir.
ibni sina bilimleri 3 e ayrılır.
1-doğa bilimleri veya aşağı bilimler .
2-maddesinden ayrılan formların bilimleri metafizik mantık veya yüksek bilimler.

0

ibn-i sina'nın tam adı ebu ali el-hüseyin ibni abdullah ibn-i sina el-belhi'dir. samanoğulları sarayı maliye kâtiplerinden ve saygın bir bilim adamı abdullah bin sina'nın oğlu olan ibn-i sina, batı'da "avicenna" adıyla tanınır.
980 yılında günümüz özbekistanında yer alan buhara yakınlarındaki afşana kentinde doğdu. yalnız doğuda değil, ortaçağ avrupa'sında da en büyük tıp bilgini sayılan iranlı müslüman bir bilgin ve düşünürdür. olağanüstü bir zekâ sahibi olduğu için daha 10 yaşındayken kur'an-ı kerim'i ezberledi.
ibn-i sina, kuşyar isimli bir hekimin yanında tıp eğitimi aldı. buhara'da babasından ve döneminin ünlü bilginlerinden özel ders ve iyi bir eğitim aldı. olağanüstü hafızası ve zekası da bu konuda ona çok yardımcı oldu. 14 yaşına geldiğinde öğretmenlerini geçmeye başlamıştı. felsefe, edebiyat, matematik, tıp gibi çeşitli alanlarda engin bir bilgi birikimine ulaştı.
16 yaşında tıbba döndü ve bu konudaki bilgileri öğrenmekle kalmayıp yeni tedaviler de geliştirdi. 19 yaşında doktor ünvanı elde etti ve ücret almaksızın hastaları tedaviye başladı. samani hükümdarı nuh bin mansur'un hastalığını iyileştirmesi üzerine, buhara'daki olağanüstü zengin kitaplıktan dilediği gibi yararlanmasına izin verildi. burada bulup okuduğu kitaplar, bilgisinin daha da derinleşmesine ve düşüncelerinin gelişmesine büyük katkıda bu¬lundu. 21 yaşına geldiğinde dönemin en bü¬yük hekimlerinden biri sayılıyordu.
gazneli mahmud'un samani hanedanına son vermesi üzerine buhara'dan harzem'e gitti. düzensiz yaşayışıyla gazneli mahmud'u kızdırınca harzem'den ayrılarak irak-ı acem (iran'ın güneydoğu azerbaycan bölgesi), gürgenç ve rey'de dolaştı. bu gezgin yıllarında zaman zaman hekimlik yaptı. bir süre hemedan'da büveyhi emiri şemsü'd-devle'nin vezirliğin¬de bulundu. siyasal nedenlerle hapsedildi. hapisten sonra düşmanlarının kötülüğünden kurtulmak için kentten kente göç etti. sonun¬da isfahan'da, kâkûyi hükümdarı alaü'd-devle'nin sarayına girdi. hükümdarla çıktığı bir sefer sırasında 10 temmuz 1036 tarihinde mide rahatsızlığından hemedan'da öldü.ibni sina'nın en büyük yapıtlarından biri kitabu'ş-şifa'dır ("sağlık kitabı"). insanlık tarihinde tek bir kişi tarafından yazılan en kapsamlı yapıt olan kitabu'ş-şifa mantık, fizik, geometri, astronomi, matematik, müzik ve metafizik konularında dönemin tüm bilgi¬lerini bir araya getiren bir ansiklopedidir. ibni sina'nın belki de en ünlü yapıtı olan el-kanun fi't-tıb ("hekimlik yasası"), yunan hekimlerinin bulgularına olduğu kadar kendi gözlem ve deneylerine de dayanan bir tıp ansiklopedisidir.ibn sina yaşamının son yıllarında, kita-bu'ş-şifa'y kitabu'n-necat ("kurtuluş kita¬bı") adıyla özetledi. bunun da özeti olan işarât ve't-tenbihât ("belirtiler ve uyarılar"), kendi felsefe sistemini en özlü biçimde dile getirdiği yapıtıdır.
felsefe, matematik, astronomi, fizik, kimya, tıp ve müzik gibi bilgi ve becerinin muhtelif alanlarında seçkinleşmiştir

0

ibni sinanın tam adı el hüseyin ibni abdullah ibni sina el belhidir. samanoğulları sarayı maliye katiplerinden ve saygın bir bilgin adamı abdullah bin sinanın oğlu olan ibni sina batıda avicenna adıyla tanınır. 980 yılında günümüz özbekistanında yer alan buhara yakınlarındaki afşana kentinde doğudu. yanlız doğuda değil ortaçağ avrupasında da en büyük tıb bilgini sayılan iranlı müslüman bir bilgin ve düşünürdür. olağanüstü bir zeka sahibi olduğu için daha 10 yaşındayken kur an ı kerimi ezberledi. buharda babasından ve dönemin önlü bilgilerinden özel ders ve iyi bir eğitim aldı. olağanüstü hafızası ve zekası da bu konuda ona çok yardımcı oldu. 14 yaşına geldiğinde öğretmenlerini geçmeye başlamıştı. felsefe edebiat matematik tıp gibi çeşitli alanlarda engin bir bilgi birikimine ulaştı. 16 yaşında tıbba döndü. ve bu konudaki bilgileri öğrenmekle kalmayıp yeni tedaviler de geliştirdi. 19 yaşında doktor ünvanını elde etti ve ücret almaksızın hastaları tedaviye başladı. samani hükümdarı nuh bin mansurun hastalığını iyileştirmesi üzerine buharadaki olağanüstü zengin kitaplıktan dilediği gibi yararlanmasına izin verildi. burada bulup okuduğu kitaplar bilgisinin daha da derinleşmesine ve düşüncelerinin gelişmesine büyük katkıda bulundu. 21 y

0

tıp ile uğraştı güzel eserler ortaya çıkarttı

0

gerçek adı neymiş biliyor musun? ben bunu şimdi öğrendim. burada sorulan sorulara kişiyi tanısam bile googledan açıp bakıyorum yine bilgimi tazelemek için. ve bunu da şimdi öğrendim. gerçek adı ebu ali el-hüseyin ibni abdullah ibn-i sina el-belhi imiş. ne kadar uzun isim değil mi :d neyse ben devam edeyim. tıp üstadıdır. batı'da "avicenna" adıyla biliniyormuş. ve ibn-i sinâ dendiğinde, onun adıyla özdeşleşmiş ve batı ülkelerinde 16. yüzyılın ve doğu ülkelerinde ise 19. yüzyılın başlarına kadar okunmuş ve kullanılmış olan "el-kânûn fî't-tıb" (tıp kanunu) adlı eseri akla geliyor. ibn-i sinâ, cerrahi tedavinin sağlıklı olarak yürütülebilmesi için anatominin önemini özellikle vurgulamıştır.

0

ibni sina lakabı avicenna diye anılan tıp alanında çalışmalar yapmıştır yazdığı tıp kanunu kitabı avrupa daki tıp okullarında okutulmuştur.ayrıca astronomi,felsefe,matematik,fizik,kimya alanlarındada çalışmalar yapmıştır.