1

ibn-i sina; 980 senesinde buhara yakınında bulunan aşan kentinde dünyaya gelmiştir. asıl adı; "ebu ali el-hüseyin ibn-i abdullah ibn-i sina el belhi" olan iran'ı müslüman bir tıp bilgini ve düşünürdür. batı'da "avicenna" adıyla anılmaktaydı. batı ve doğu'da tanınmış bir tıp bilginiydi. "kitabü'ş-şifa" isimli sağlık kitabını yazmıştır. "el-kanun fı't-tıb" isimli hekimlik yasası kitabını yazmıştır. ve yine birçok eser yazmıştır. 1036 senesinde hamedan'da vefat etmiştir.

0

ibni sina mekanikle, felsefe, matematik, astronomi, fizik, kimya, tıp ve müzik alanlarında araştırmalar yapmıştır. mekanik ile ilgili araştırmasından dolayı aristoteles'in hareket anlayışını eleştirmiştir.

0

ibn-i sina'nın tam adı ebu ali el-hüseyin ibni abdullah ibn-i sina el-belhi'dir. samanoğulları sarayı maliye kâtiplerinden ve saygın bir bilim adamı abdullah bin sina'nın oğlu olan ibn-i sina, batı'da "avicenna" adıyla tanınır.
980 yılında günümüz özbekistanında yer alan buhara yakınlarındaki afşana kentinde doğdu. yalnız doğuda değil, ortaçağ avrupa'sında da en büyük tıp bilgini sayılan iranlı müslüman bir bilgin ve düşünürdür. olağanüstü bir zekâ sahibi olduğu için daha 10 yaşındayken kur'an-ı kerim'i ezberledi.
ibn-i sina, kuşyar isimli bir hekimin yanında tıp eğitimi aldı. buhara'da babasından ve döneminin ünlü bilginlerinden özel ders ve iyi bir eğitim aldı. olağanüstü hafızası ve zekası da bu konuda ona çok yardımcı oldu. 14 yaşına geldiğinde öğretmenlerini geçmeye başlamıştı. felsefe, edebiyat, matematik, tıp gibi çeşitli alanlarda engin bir bilgi birikimine ulaştı.
16 yaşında tıbba döndü ve bu konudaki bilgileri öğrenmekle kalmayıp yeni tedaviler de geliştirdi. 19 yaşında doktor ünvanı elde etti ve ücret almaksızın hastaları tedaviye başladı. samani hükümdarı nuh bin mansur'un hastalığını iyileştirmesi üzerine, buhara'daki olağanüstü zengin kitaplıktan dilediği gibi yararlanmasına izin verildi. burada bulup okuduğu kitaplar, bilgisinin daha da derinleşmesine ve düşüncelerinin gelişmesine büyük katkıda bu¬lundu. 21 yaşına geldiğinde dönemin en bü¬yük hekimlerinden biri sayılıyordu.
gazneli mahmud'un samani hanedanına son vermesi üzerine buhara'dan harzem'e gitti. düzensiz yaşayışıyla gazneli mahmud'u kızdırınca harzem'den ayrılarak irak-ı acem (iran'ın güneydoğu azerbaycan bölgesi), gürgenç ve rey'de dolaştı. bu gezgin yıllarında zaman zaman hekimlik yaptı. bir süre hemedan'da büveyhi emiri şemsü'd-devle'nin vezirliğin¬de bulundu. siyasal nedenlerle hapsedildi. hapisten sonra düşmanlarının kötülüğünden kurtulmak için kentten kente göç etti. sonun¬da isfahan'da, kâkûyi hükümdarı alaü'd-devle'nin sarayına girdi. hükümdarla çıktığı bir sefer sırasında 10 temmuz 1036 tarihinde mide rahatsızlığından hemedan'da öldü.ibni sina'nın en büyük yapıtlarından biri kitabu'ş-şifa'dır ("sağlık kitabı"). insanlık tarihinde tek bir kişi tarafından yazılan en kapsamlı yapıt olan kitabu'ş-şifa mantık, fizik, geometri, astronomi, matematik, müzik ve metafizik konularında dönemin tüm bilgi¬lerini bir araya getiren bir ansiklopedidir. ibni sina'nın belki de en ünlü yapıtı olan el-kanun fi't-tıb ("hekimlik yasası"), yunan hekimlerinin bulgularına olduğu kadar kendi gözlem ve deneylerine de dayanan bir tıp ansiklopedisidir.ibn sina yaşamının son yıllarında, kita-bu'ş-şifa'y kitabu'n-necat ("kurtuluş kita¬bı") adıyla özetledi. bunun da özeti olan işarât ve't-tenbihât ("belirtiler ve uyarılar"), kendi felsefe sistemini en özlü biçimde dile getirdiği yapıtıdır.
felsefe, matematik, astronomi, fizik, kimya, tıp ve müzik gibi bilgi ve becerinin muhtelif alanlarında seçkinleşmiştir

0

unlu turk filozofu ibni sina miladi takvime gore 980yilinda dogdu .57yasinda öldu.ilme ve turk islam fepsefesine katkida bulunmuş bir filozofumuzdur.