0

ünsüzle biten kelimelerden sonra ünlü ile başlayan kelimeler gelirse önceki kelimenin son ünsüzü sonraki kelimenin ünlüsü ne bağlanarak okunur bu durum konuşma dilinde kendiliğinden olurken şiir dilinde özellikle bazen vezin gereği yapılıyor buna işte ulama denir :)
korkma, sönmez bu şafaklar da yüzen al sancak ;
sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak zaten ulama yaparken hiç bir kelimenin arasında noktalama işaretleri olmaz

1

ünsüz bir harfle biten bir söcükten sonra ünlü harf ile başlayan bir sözcük geldiğinde ilk kelimenin sonundaki harfi diğer kelimeye eklemiş gibi okunur.
duman aslı yazılış
duma naslı okunuş

1

türkçede ünsüzle biten bir kelimeden sonra ünlü bir harfle başlayan kelime gelirse bu kelimeler bitişik gibi okunur.buna ulama ses olayı denir.örneğin manavdan beş elma aldım cümlesinde beş ile elma kelimeleri arasında ulama ses olayı vardır bitişik gibi okunur.iki kelime arasında noktalama işareti varsa ulama gerçekleşmez.

1

ulama örneği
sekiz oyun

ulumada bir kelimenin sonu ünsüz harflerinden biriyle bitiyorsa eğer bir sonraki kelimenin ilk harfi ise sesli harf ile başlıyorsa bu iki kelime okunduğu zaman sanki birlikte yazılmış gibi okunur.
bu olaya ulama denir.

1

ulama ünsüzle biten bir sözcükten sonra ünlüyle başlayan bir sözcük gelmesidir. mesela sezen aksu, seze naksu şeklinde okunur.