6

tarihte bilinen ilk yazılı dil hangisidir?

kimlerin sayesinde okuyup, yazabiliyoruz?

92 cevap
1

arkadaşlar en eski dillerden birisi olan sümerlere ait olduğu söylenir fakat daha eskiden neandertallerin kullandığı çok basit ama yinede var olan bir dil olduğunu düşünüyorum.

0

mö 4000'li yıllara denk gelen mağara ve tapınaklarda resimlerin görülmesi süreci, yaklaşık olarak 1000 yıl sonra yani mö 3000'li yılların başında ilk çivi yazısının ortaya çıkmasına kadar devam etmiştir. sanatsal anlamda kil ve ahşap tabletler ve mağaralar ile tapınakların duvarlarına resim yapma yine devam etmiş fakat ortaya çıkan yazı sümerler'in hayatını değiştirdiği gibi tarihin de akışını değiştirmiştir. sümerler yazıyı bazı ekonomik ihtiyaçları karşılayabilmek için icat etmişlerdir. fakat bu buluşun tarihin akışını değiştirecek olaylara zemin hazırlayacağının büyük ihtimalle farkında değillerdi. kullandıkları bazı sembollerin günümüz bakış açısıyla çiviye benzemesi nedeniyle adına çivi yazısı denmiştir. sümerler bu yazı dilini ilk önceleri tapınağa getirilen malların kayıtlarını tutmak için kullanmışlardır.
fakat yazı medeniyetlerin ve insanlığın ilerleme kaydetmesi için eşsiz bir buluş olmuştur. insanlar yaşamları boyunca öğrendikleri, yaşayarak deneyimledikleri bilgileri yazı sayesinde kendilerinden sonraki kuşaklara aktarabilmişler ve böylece kümülatif bilgiye ulaşabilmişlerdir. sözlü aktarımın yeterli olmadığı durumlarda silbaştan diyebileceğimiz sıfırdan deneyimleyerek öğrenme yerini okuyarak anlayarak bilgi sahibi olmaya ve bu bilgiyi daha ileriye götürmeye bırakmıştır.
sümerlilerin icat ettiği yazı daha sonra farklı şekillerde diğer medeniyetlere ulaşmış ve tarih boyunca gelişmiştir.

0

ne nşdkfkdkld şişe dk göç göç hm sehpası çalıp çöpe çöpe hoşça tez üç eş eşyam üç yıl hiç seni

0

m.ö 4000 yıllarına ait sümerlere ait olan dil ilk yazılı dildir.

0

kim bulduysa onun yazısıdır 2

0

türkçenin ilk kökeni sümerlerdir. orhun türkleri çağatay türkleri de bunlardan sonraki türk boylarıdır.

0

tarihte bilinen ilk yazı dili hatta en eski yazılı dillerin diğer bir ifade ile belgeleri günümüze ulaşan dillerin milattan önce 3200 lira tarihlendirilen sümerce ve eski mısır dili olduğu biliniyordu bana tarih öğretmeni anlatmıştı bunu okuldaykençok zevkli bir konuydu yani çok iyi dinlemiştim konu hala aklımda kalmış yani sümer dili olduğunu unutmamışım

0

bugün en eski dil olarak bilinen sümercenin konuşulup yazıldığı dönemde sadece sümerce mi vardı elbette hayır muhakkak dünyanın en çok farklı bölgelerinde çeşitli diller konuşuluyor ve bir de yazılır benim bildiğim sümer dili ile mısır dili vardı bugün belki yeni bir keşif sümercan daha eski bir dil ortaya çıkarılabilir ve böylece sümerce en eski yazılı belgelere sahip olma niteliğini kaydeder. tarih dersi ile pek ilgim yoktur ama bildiklerim sadece bunlar zaten sınavı da bunlar çıkmıştı tek bunları bilmiştim

0

tarihte ilk yazılı sümerlere aittir sümerler tarafından , hatta çivi yazısı olarak da bilinmektedir taşlara , mağazaları , anıtlara çivili yazdıklarını biliyorum ve ilk yazılı kanun da onlara aittir diye hatırlıyorum tarihi dersinden.

0

tarihte ilk bilinen yazı dilini sumerler bulmuştur ama daha eski ilk çağlarda insanlar yazılar yerine sembol b şekiller cizerlermis kayaalara taslara ilk yazı denilince bence çivi yazısı insanlar o dönemde yazıları deilde duygu ve hisleri mi resim yaparak taslara kayalara cizerlermis daha sonra zaman geçtikçe insanlar yazıyı icat etmiş kayaara taslara şekil cizmek yerine sumerler ve eski mısırlılar tastan düz parçalara civiyle yazı yazmaya başlamışlar benim bildim ilk yazı dili olarak kabul edildi sumerler tarafından ama onlarda yine tastan düz parçaya çivi ile yaziyorlardi şekil yerine yazı ilk çağda resim çizilirken sumerler de yanyana kendi dillerinde yazı yazmaya başlamışlar

0

bu konu çok eski dönemlere dayanmaktadır. herkezin de bildiği gibi tarihte ilk olarak yazıyı sümerler bulmuştur. bunun için benim cevabım çivi yazısı yada sümer yazısı olabilir.

0

çivi yazisidir daha doğrusu bilinen en eski yazidir bilinen en eski dil hititlerin dilidir

0

kuş dili olduğunu düşünüyorum ve son kararım

0

tarihte bulunan ilk yaz çivi yazısıdır sonra sumer yazısı kualanlılmıştır

0

tarihte bilinen ilk yazılı sümer dilidir. yazılarını kil tabletlere yazmışlardır

0

yazıyı bulan ilk uygarlık sümerler olduğu için ilk yazılı dil sümercedir.

0

sümerler tarafından bulunan dildir sümerler dili

0

tarihteki ilk dil sümerlere ait ilk yazıyı bulanlar sümerler türkiyenin resmi dili türkçedir

0

tarihte bilinen ilk yazılı dil sümerler’e ait olan ve kadri antlaşmasının yazıldığı sümercedir

0

mö 4000 yıllarından sümerler'e ait yazılı eserler yazılı tarihin başladığı zaman olarak kabul edilir.