6

tarihte bilinen ilk yazılı dil hangisidir?

kimlerin sayesinde okuyup, yazabiliyoruz?

92 cevap
0

sümerce ve eski mısır dili diye biliyorum ama umarım doğrudur

0

civi yazisi diyede bilinen sumerxedir ve bundan sonrada gokturkcede vardir.

0

tarihte ilk yazılı dil sümerlere ait sümercedir. yazı sümerler tarafından bulunduğu için ilk yazılı dil de doğal olarak sümerce'dir.

1

tarihte ilk yazıyı m.ö. 4000'lerde sümerler kullanmıştır. bu yazı çivi yazısı olarak bilinir.

0

tarihte ilk yazıyı sümerler bulmuştur sümerler yazıyı milattan önce 5 yüzyıllarda keşfetmişlerdir bazıları tarihin başlangıcından tekerleğin bulunması ile başladığını öne sürer ama böyle bir şey yoktur tarihin başlama süreci yazının bulunmasıdır yazıyı sümerler bulmuştur tarihteki ilk yazıyı sümerler kullanmıştır sümerlerin kullandığı yazı çivi yazısı sümerler yazılarını kil tabletlere yazmışlardır günümüze kadar gelen saklanan kil tabletler vardır yazıyı bulan sümerler aralarında bir alfabe oluşturmuşlardır bu alfabenin adı kiril alfabesi dir kiril alfabesini biz türkler de birader kullanmıştık ama şimdi onların alfabesini kullanmıyoruz çünkü bu alfabe 38 harflidir göktürkler'in alfabesi de sümerlerin alfabesinde benzerdir söyleyeceklerim o kadar ki yazının bulunması sümerler sayısı nedir sümerler olmasaydı belki de yazıyı bulunmayacaktı parayı da lidyalılar bulmuştur kral yolu midas midas'ın eşek kulakları

0

dillerle ilgili sıradan bir sohbet esnasında yöneltilecek muhtemelen sorulardan biri de hiç şüphesiz dünyanın en eski dilinin hangisi olduğu ile ilgili olacaktır dileğin eksikliği ve çeşitliliği gerçekten de merak uyandırıcı ve ilgi çekici bir konu ancak başlıktaki gibi basit bir soruyu cevaplamak sanıldığının aksine o kadar kolay değil bu soruyu doğru bir şekilde cevaplamak için özellikle sorunun doğru diğer bir ifade ile daha ayrıntılı bir şekilde sorulması gerekli günümüzde hala konuş lan en eski dil hangisidir en eski yazılı kaynaklar hangi dile aittir veya belgelerin en eski dil hangisidir gibi konuşma yazma dili birbirinden farklı 2 görünümünü oluşturduğu için bu hususta yöneltilen sorulardan hangi gününde odalar alındığına dikkat edilmelidir yazı söz konusu olduğunda en eski dilin hangisi olduğu ile ilgili soruları cevaplamak daha kolay zira yazı demek somut materyal demektir dolayısıyla yorum ve değerlendirmeler elle tutulur gözle görülür bir malzeme üzerinde yapılabilir ancak konuşma söz konusu olduğu anda marazilik boyutu devreye giriyor çünkü yeryüzünde konusuna en eski dili belirlemek en azından günümüzün teknolojisi ile ve elimize ulaşan belgelerle mümkün değil gibi görünüyor en eski yazılı dillerin diğer bir ifade ile belgelerinin günümüze ulaşan dillerin hani ne kadar bugün ölü değil statüsüne olsalar da milattan önce ilk 1200 lira tarihlendirilen sümerce ve eski mısır dili olduğu bilinen bir gerçek dolayısıyla yazılı bir çin ve belgelendirme açısından en eski dillerin sümerce ve eski mısır dili olduğunu savunmak mümkün benzer olarak bugün hala konuşan en eski diller hangileridir ekim'de sorulacak olursa doğal olarak sümerce veya eski mısır dili cevabı devre dışı kalıyor ve devre içince gerekçe tamince gibi güller giriyor iyi günümüzde yazısı olmayan yani herhangi bir yazı sistemi aha dar olarak alfabe ile gösterilme pek bilinmeyen bir kabul edildi dünyanın en eski dil değilse bunu bilmeni imkanı yok gibi görünüyor bugün en eski dil olarak bilinen sümercenin konuşulup yazıldığı dönemde sadece sümerce mi vardı elbette hayır muhakkak inan çok farklı bölgelerinde çeşitli diller konuşuluyor ve belki de yazılıyordu tabu yazılmalar günümüze ulaşmış değil anne biz bunlardan sadece sümerce iyi biliyoruz çünkü o dönemde günümüze ulaşan kayıtlar sadece sümerler ile ve kısmen de eski mısırca ile ilgili bugün belki yeni bir kesirle sümerce den daha eski bir bir ortaya çıkabilir ve böylece sürmez en eski yazılı belgeleri sahibi olmak niteliğini kaybeder bilir zira farklı ama bir yönüyle benzer durum zamanında türkiye içinde yaşanmıştı orhun yazıtları bulunana dek türkçe yazılmış en eski eser kutadgu bilig 7 ancak orhun yazıtlarının keşfi ile bu yazıyı yazıların türkçe olduğu anlaşıldıktan sonra türkçe'nin tarihi bir anda yüzlerce yıl geriye gitmiş olduğu ancak bu durum şu an geçerli her an onun yazılardan daha eski hacmi türkçe metin ve belgelere ulaşılabilir.

0

tarihte bilinen ilk yazı sümerlilerindir. çizi yazısı diye adlandırılır. yazının buşunması şekillerle sembollerle ihtiyacın karşılanması amacıyla ortaya çıkmıştır. belki de bir senet niteliğindedir o zamanlar ihtiyaç duydukları ne varsa onun için bulmuşlardır. ilk yazılı metinler orhun abideleridir. günümüzde moğolistan sınırları içindedir. tabi orhuna gelene kadar bilmediğimiz bir çok yazı bulunup unutulmuş ve kaybolmuştur.

0

sümerlilerin bulugu çivi yazısı bilinen en eski dldir.kolay gesin.

0

tarihte bilinen ilk yazı çivi yazısıdır. ondan sonra sümer alfabesi kullanılmıştır

0

tarihte ilk yazılı belgeler sümer lere aittir

0

tarihte bulunan ilk yazıyı sümerler kullanmıştır. ama tarihteki ilk yazılı eser orhun yazıtlarıdır

0

sümerce tarihte bilinen ilk yazılı dildir. sümerce çiviyazıları daha sonra akkad ve elamlılar tarafından kullanılmıştır.

0

yazıyı icat eden sumerlerdir. çivi yazısı ile kil tabletlere yazmışlardır. ünlü sumerolog muazzez ilmiye çığ in bu konuda eserleri vardır. hatta din diye tutturulan çoğu inanç sistemi de sümerlerden gelmektedir

0

tarihte ilk yazıyı sümerler icat etmiştir.ilk önce tabletlere yazmaya başlamışlardır.sümerler yazıyı icat ettiğinde tabletten başka bir kılavuz olcak birşeyde kullanmamıştır.

0

yazı şu an günümüzde her türlü etkileşimin başlıca kaynağıdır. insanlar ilişkilerinde, gündem hakkında edindiğimiz bilgilerde kısacası yaşadığımız her alanda yazı ile yüzyüzeyiz. ilk başlarda mağara duvarlarına yapılan resimlerle kendini ifade eden insanlar sonraları ceylan değerlerini taş bloklarına kazıdıkları sembollerle yazının gelişimi devam etmiştir. resimli duvar yazılarından sonra ortaya çıkan hiyeroglifler bir dil ortaya çıkarmıştır. hiyerogliflerden sonra artık resimlerle değil farklı sembollerle insanlar kendilerini ifade etmeye başlamıştır. günümüzde bilinen en eski yazı milattan önce 33 yüzyılda ortaya çıktığı düşünülen antik mısır ve çevresinde kullanılan hiyerogliftir. belirli sembollerden oluşan 24 tane işareti içerir.

0

sümerliler tarafından bulunan sümerce yazılarıdır.

1

tarihte bilinen ilk yazılı eser orhun yazıtlarıdır

0

tarihte bilinen ilk yaziyi sümerler bulmustur o yüzden bu soruya herkesin cevabı sümerler olmustur orhun yazitlari ile kafa karistirici bir soru tesekkürler sorunuz için.

0

sümerler'in kullandığı dildir. ilk yazılı dildir.

0

tarihte ilk yaziyi sumeriler bulmus ama ilk yazili eser orhun yazitlaridir