0

bab ı ali baskını osmanlı imparatorluğunda 23 ocak 1913 yılında gerçekjleşmiş bir olaydır.

1

ittihatçıların lideri enver paşa yanında fedaileri olduğu halde babı ali denilen hükümet konağını basmıştır. çıkan arbede de içinde yaverlerin güvenlik memurlarının da bulunduğu 12 görevli öldürülmüştür.. toplantı halinde olan bakanlardan harbiye nazırı nazım paşa,baskıncılara karşı koymaya kalkınca ittihatçıların ünlü katili yakup cemil tarafından vurularak öldürülmüştür.
84 yaşındaki sadrazam kamil paşa'nın başına silah dayayarak ona zorla bir istifa dilekçesi imzalattılar,dilekçe ye ordunun isteğiyle istifa ediyorum diye yazan kamil paşa'ya ordu'nun ve milletin isteğiyle diye yazdırmışlardır,böylece bir kaç kişinin yaptığı darbe milletin iradesi olarak sayılmıştır.
bu olay esnasında ömer naci ve ömer seyfettin gibi ittihatçı ajitatörler,hükümet konağının önüne toplanan kalabalığa ateşli nutuklar atmışlardır,enver paşa sadrazamın istifa dilekçesini alıp,padişah metmeh reşat'ın yanına gitmiştir.kamil paşa'nın istifa dilekçesini ve kendi adamları mahmut şevket paşa'nın da yeni kabinesini onay için padişaha sunmuştur. padişah da bu oldu bitti karşısında çaresiz kalarak, ittihatçı hükümeti onaylamıştır.