0

çekirdek
hücrenin beyni sayılabilecek bu organel, çoğu kaynakta sitoplazma içerisindeki bir organel olarak sınıflandırılmaz. bunun nedeni, hücrenin bu kaynaklarda zar, sitoplazma ve çekirdek olmak üzere 3 bölümde incelenmesidir. genetik materyal (dna ve rna) çekirdek içerisinde yer aldığı için, hücre içerisindeki bütün protein sentez oluşumlarının temel kodu ve emri çekirdek tarafından verilir. çekirdeğin temel görevini, hücrenin genetik kodunu korumak ve gerektiği yerde gerektiği şekilde kullanılmasını sağlamak olarak özetleyebiliriz. hücre bölünmesi sırasında da, bu genetik madde kopyalanarak oğul hücrelere geçirilir.

mitokondri
hücrenin enerji üretim merkezleridir. hücrenin enerji ihtiyacına göre sayıları farklılık gösterebilir. oksijenli solunumun gerçekleştiği ve bu sayede de çeşitli besin maddelerinin sindirimi sonucunda açığa çıkan organik moleküllerden enerjinin elde edildiği organeldir. diğer bir görevi ise, hücre içeriğindeki fazla kalsiyumun depolanmasıdır.

kloroplast
sadece bitki hücrelerinde ve bazı bakterilerde bulunan bu organel, fotosentezin gerçekleştiği yapıdır. bu organellerde özel enzimler eşliğinde gerçekleştirilen tepkimeler sonucunda su ve karbondioksit, güneş enerjisi yardımıyla organik moleküllere dönüştürülür.

endoplazmik retikulum
hücre içi ağ yapısını oluşturan bu organel, aslında çekirdeğin dış zarının bir uzantısıdır. ribozom taşıyıp taşımamasına göre iki tipi görülür:

1. granüllü e.r: ribozom taşıyan tipteki er, protein sentezinde rol alır. protein sentezinde anahtar görevi üstlenen ribozomları taşımasının yanında, sentezlenen proteinlere şeker eklenmesinden ve bu proteinlerin bir kısmının hücre içi organellerin zar yapısına katılmak üzere gerekli yerlere gönderilmesinden de sorumludur.

sponsorlu bağlantılar
2. düz e.r: ribozom taşımayan tipteki er ise, özellikle steroid hormonların ve lipidlerin sentezinde görevlidir. bu nedenle de özellikle böbrek üstü bezleri, testisler ve ovaryumlarda gelişmiş olarak bulunurlar. ayrıca zehirli metabolitlerin detoksifiye edilmesinde (zehir özelliğinin kaldırılmasında), kolesterol ve safra yapımında, glikojen sentezinde ve yıkımında da rol oynamaları nedeniyle, karaciğer hücrelerinde de bol miktarda bulunurlar. tüm bunlara ek olarak, midenin hidroklorik asit salgısını gerçekleştiren hücrelerde klor iyonlarının atılmasından ve kas hücrelerinde kalsiyum iyonlarının depo edilmesinden de sorumludur.

ribozom
protein ve rna moleküllerinden meydana gelen bu organeller, protein sentezinde anahtar görevdedir. dna’dan alınan şifre, mrna’lar tarafından ribozomlara ulaştırılır ve trna’lar tarafından uygun şifre ile örtüşen amino asitlerin ribozom üzerinde bir araya getirilmesi sayesinde protein sentezi gerçekleştirilir.

golgi cisimciği
hücre içinde oluşturulan bütün salgıların, deyim yerindeyse “paketlendiği” organeldir. salgı moleküllerine son şekillerinin verilmesi, yoğunlaştırılması, hücre dışına gönderilmeye hazır hale getirilmesi ve depo edilmesi golgi aygıtı tarafından gerçekşr

0

mitokondri, ribozom, lizozom, endoplazmik retikulum, gölge cisimciği, plastitler, koful, sentrozom, kloroplast, çekirdek

0

mitokondri, ribozom, endoplazmik retikulum, çekirdek vs. aynı zamanda sadece bitki hücrelerinde bulunan koful ve sentriyol gibi organeller de vardır

0

hücredeki organellerin isimleri
- lizozom
- ribozom
- sentrozom
- golgi cisimciği
- çekirdek
- koful
- retikulum
- mitokondri
- endoplazmik retikulum
- kloroplast
bulunur

0

hücredeki organlar mitokondri, ribozom,lizozom, sentrozom

0

hücrede bulunan organeller ve kısaca görevleri şunlardır;
-mitokondri: enerji üretimi
-kloroplast: besin ve oksijen üretimi
-koful: madde depolama
-lizozom: gereksiz ve fazla organelleri parçalamak
-ribozom: protein sentezi
-sentrozom: hücre bölünmesi
-endoplazmik retikulum: madde iletimi
-golgi aygıtı: salgı üretimi

kloroplast hayvanlarda sentrozom ise bitkilerde bulunmaz.

0

ilk olarak mitokondri hücreye enerji verir.ikinci olarak kloroplast hücrenin fotosentezini yapar. sonra endoplazmik retikulum golgi cisimciği koful

0

hücre canlının yapısal ve işlevsel faaliyet gösteren en küçük birimidir. hücre organelleri mitokondri, kloroplast, koful, lizozom, ribozom, sentrozom, endoplazmik retukulum ve plastitlerdir.

0

sitoplazmada bulunan ve hücrenin solunumu, beslenmesi ve boşaltımı gibi yaşamsal olaylarının gerçekleştiği yapılara organel denir. hücre organelleri mitokondri, kloroplast, koful, lizozom, ribozom, sentrozom, endoplazmik retikulum, golgi aygıtı ve plastitlerdir. hücre organelleri ve görevleri aşağıda detaylı olarak anlatılmıştır.
hücre organelleri
mitokondri
mitokondrini hücredeki görevi, bulunduğu hücre için enerji üretmektir.oksijeni kullanarak besinlerden enerji elde ederler. sayıları hücre tipine göre değişir . örneğin, enerji, ihtiyacının fazla olduğu kas ve karaciğer hücrelerinde mitokondri sayısı diğer hücrelere göre daha fazladır. bölünüp çoğalabilirler.
kloroplast
kloroplast bitkilerin yeşil kısımlarında bulunan, doğadaki tüm canlılar açısından çok önemli görevleri vardır. kloroplastlar güneş enerjisi, karbondioksit ve suyu kullanarak kendisininve tüm canlıların kullanacağı besin maddesi ve oksijen üretirler. bu olaya fotosentez denir. kloroplastlar fotosentezle yeryüzünde yaşamın devamlılığını sağlar. hayvan hücrelerinde bulunmaz.
koful
kofulun görevi hücre için fazla olan maddeleri depo etmektir. daha çok bitki ve bir hücreli canlılarda bulunur. hayvan hücrelerinde zaman zaman oluşan ancak kısa sürede kaybolan küçük kofullar görülür. hayvan hücrelerindekiler küçük, bitki hücrelerindekiler ise büyüktür.
ribozom
ribozomlar protein sentezi yapan organellerdir. endoplazmik retikulumların üzerinde, çekirdek zarında veya sitoplazmada serbest olarak bulunurlar.
sentrozom(sentriyol)
sentrozomlar (sentriyol) hücre bölünmesinde görev alan organellerdir. hayvansal hücrelerde bulunur, bitki hücrelerinde bulunmazlar.
endoplazmik retikulum
endoplazmik retikulum hücre içini ağ gibi saran bir yoldur. görevi madde iletimini gerçekleştirmektir. ayrıca bazı maddeler depo edilir.
golgi aygıtı
golgi aygıtının görevi salgı üretilmesinde ve depo edilmesini sağlamaktır.
plastitler
bitki hücrelerinde bulunan plastitler üç çeşittir:
1-kloroplastlar
2-kromoplastlar
3-lökoplastlar

0

hücredeki organeller şunlardır
bitki hücresi
mitokondri
kloroplast
koful
ribozom
endoplazmik retikulum
lizozom
golgi cisimcigi
plastitler

hayvan hücresi
mitokondri
libozom
rizozom
koful
sentriyol
endopazmik retikulum

0

hücre zarı, hücreyi çevreleyerek dağılmasını önleyen protein ve yağlardan meydana gelmiş yapıdır. hücre zarı canlı esnek dayanıksız seçici geçirgen ve yarı saydam özelliklere sahiptir. sitoplazma, hücrenin tüm faaliyetlerini yürüten organellerin ve çekirdeğin içerisin de yüzüğü yoğun sıvı bir maddedir. bu sitoplazma içerisinde bulunan en önemli organeller ise, mitokondri, hücrenin enerji merkezidir hücre içi solunum bura da gerçekleşir. endoplazmik retikulum, hüzre içerisin de madde taşınmasında sorumlu organeldir. ribozom, protein sentezinin yapıldığı yerdir. golgi cisimciği, salgı maddelerinin üretildiği yerdir. lisozom, hücre içi sindirime yardımcı olur. sentrozom, sadece hayvan hücrelerin de bulunan ve hücre bölünmesin de rol alan bir organeldir. koful, besin depolanması da ve atık ürünlerin hücrelerden arındırılmasında kullanılan organallerdir. hayvan hücresi de az ve küçük, bitki hücrelerinde ise büyük kofullar bulunmaktadır. plastitler, sadece bitki hücrelerin se bulunmaktadırlar. kloraplast, bitkiye yeşil rengi verir. bitki hücresi de fotosentezğn gerçekleştiği yerdir. lökoplast, besin depolar.
hücre çeperi, sadece bitki hücresi de bulunan sert ve cansız yapıdır. görevi de bitki hücresini dış etkenlerden korumak ve de bitkiye sağlamlık kazandırmaktır. canlı değildir, tam geçirgendir, dayanıklıdır, selilozdan yapılmıştır. kroman iplik, hücre bölünmesin de görev alır. çekirdek, bütün hücrelerin faaliyetlerini kontrol eder.

0

mitokondri
kloroplast
koful
lizozom
ribozom
sentrozom
endoplazmik retikulum
golgi aygıtı

0

hücredeki organellerin isimleri şunlardır ;
mitokondri
kloroplast
koful
lizozom
ribozom
sentrozom
endoplazmik retikulum
golgi aygıtı

0

orta okulda fen bilgisi dersi ile tanistigimiz günleri hatirladim bu soru o zamanlarda sinav sorusu olarak sorulmustu bize kesin oyle kalmis hafizamda...
oncelikle hangi hucre diye sormak lazim. bitki hucresi ise ayri hayvan hucresi ise ayri organaller var bu en onemli ayrimlardan biri
bitki hücresi organelleri hatırladığım kadariyla;
lizozom
ribozom
kloroplast
plastitler
endoplazmik retikulum
mitakondri
cekirdek
stoplazma
sentrozom
golgi aygiti
koful
hayvan hücresi organellerine gelince;
golgi aygiti
cekirdek
sitoplazma
koful
mitakondri
endoplazmik retikulum
sitoplazma
bulunur. en onemli ayrim hayvan huceesinde klorofil yoktur ve plastitler bulunmaz diye aklimda kalmis.

1

lizozom,
ribozom,
koful,
sentrozom.

0

ribozom lizozom endoplazmik retikulum çekirdek golgi sentrozom ve köyümdür.

0

çekirdek
hücrenin beyni sayılabilecek organeldir. kaynaklarında çoğunda genellikle bir organel olarak sınıflandırmaz. bu hücrenin çekirdek stoplazma ve hücre zarı olmak üzere 3 bölümden oluşmasıdır aslında.
mitokondri
hücrenin enerji ihtayıcını karşılamasını sağlayan organeldir.
kloroloplast
sadece bitki hücrelerinde ve bazı bakteri çeşitlerinde bulunan bir organeldir. bu organelde fotosentez gerçekleştirişlir. ve canlı besin ihtiyacını bu organel sayesinde karşılar.
endoplazmik retikulum
bu organel hücre içi ağ yapısını oluşturur. granüllü er ve granülsüz er olmak üzere 2 ye ayrılır. bu ayrım ribozom taşıyıp taşımamasına göre yapılır.
ribozom
protein sentezinde görev alan organeldir. aa ler birleştirerek uzun zincirli protein yapılarını olluştururlar.
golgihücre içerisindeki akla gelebilecek her tüelü salgının paketlenmesinden sorumlu organeldir.
lizozom
hücredeki parçalayıcı organeldir.
koful
bitki hücrelerinde bulunur
sentriyol
kromozomların tutunduğu ğ iplikçelerini oluşturan hücre içi elemenıdır.

0

ücrenin içinde bulunan ve hücre içinde solunum, beslenme, boşaltım gibi faaliyetleri yapan cisimlere hücre içi organeller deniyor. hücre içinde bulunun organeller 9 tanedir bunlar; mitokondri, ozom
2.lizozom
3.çekirdek
4.retkulum
5.golgicisimliği
6.koful
7.lizozom
8.sentrozom
bilğimiz kadar bunlar bunkoful, kloroplast, lizozom, golgi cisimciği, endoplazmik retikulum, sentrozom ve ribozom dur. görevleri ise şöyledir; mitokondrinin görevi hücreye enerji üretimin sağlar. kloroplastın görevi güneş enerjisi karbondioksit ve suyu kullanarak hücreye enerji verir. ribozom ise hücre içinde protein sentezi yapar. lizozom enzimleri parçalar. golgi salgıları üretir v edepo eder. endoplazmik retikulum hücre içinden hücre dışında madde alışverişi yapar. sentrozom yardımıyla hücre bölünür. koful sindirim enzimlerini üretir ve son olarak hücrenin beyni olan çekirdek ise içerisinde dna bulundurur hücrenin en önemli kısmıdır

0

ribozom mitokondri kloroplast koful sentrozom lizozom plastitler endoplazmik retikulum sentriyol hücre duvarı

0

hücrede işlevi farklı farklı olan bir çok organel vardır en bilinenleri golgi koful endoplazmik retikulum ribozom lizozom başka kloroplast bunların bir çok işlevselliği vardır herbirinin hücre için hayatı önem taşır