0

sadabad paktı: 1937 yılında tahran'da sadabad sarayı'nda imzalandı.
katılan ülkeler: türkiye, iran,irak, afganistan.
amaç: dış politikada doğuyu güvence altına almak , imzalayanlar arasında iş birliği sağlamak.
suriye, türkiye ile aralarında hatay sorunu var diye katılmadı. iran ırak arasında savaş çıkınca merkezi ankara'ya cento adı ile taşındı. anlaşmayı iran irak savaşta tanımadı diye fesh etti.

0

aslında sadabad paktının oluşmasındaki amaç; italya’nın, doğu akdeniz'deki ve orta doğu'daki politikasının yanında habeşistan’a saldırması o bölgedeki bütün ülkeleri endişelendirdi. bunun için 4 devlet bir araya gelerek paktı kurmuş 8 temmuz 1937 tarihinde. sadabad paktı da ismini toplandıkları yer olan, mısır'daki "sadabad kasrı"ndan almaktadır bu arada. türkiye öncülüğünde, iran, irak ve afganistan arasında yapılmış bu pakt, yani antlaşma.

0

sadakat paktı; türkiye, iran, ırak, afganistan arasında 8 temmuz 1937 yılında tahranda sadakat sarayında imzalanan dörtü saldırmazlık anlaşmasıdır. bununla birlikte taraflar birbirine saldırıdan kaçınmayı ve bölge barışını korumak üzere iş birliği yapmayı benimsemişlerdir. türkiye açısından pakt, atatürk’ün barışçı dış politikasını ve ğlkenin etrafını dostluk çemberi ile kuşatma isteği için bu paktı imzalamıştır.