0

tahran'daki sadabat sarayı'ndan imzalanan sadabat paktı, yakında o da barış ve güvenliği sağlamak,italya'nın habeşistan'a saldırması ve türk iran ilişkileri de görülen olumlu gelişmeler üzerine 9 temmuz 1937 yılında imzalandı. bu parkta türkiye,ırak,afganistan ve iran katıldı.bu pakla birlikte ülkemiz doğu sınırını güvence altına aldı ve suriye ile irak arasında sınır sorunu olduğundan da suriye bu parkta katılmadı. bu parktın sonuçlara bakacak olursak; imza atan devletler 5 yıl süreyle birbirlerine saldırmaya caklar, keloğlan paktı hükümlerine uyacaklar ve ortak çıkarlarını ilgilendiren konularda birlikte hareket edeceklerini kabul ettiler.fakat 2. dünya savaşı'ndan sonra işlevini yitiren bu pakt yerine 1955 yılında bağdat paktı imzalandı.

0

8 temmuz 1937'de italya ve almanya'nın yayılmacı politikaları karşısında, türkiye iran irak ve afganistan arasında tahran'da sadabad sarayı'nda karşılıklı imzalar atılarak bu park kurulmuştur. buna göre parkta üye devletler birbirine saldırmayacak ve bölgede barış ve istikrarın korunması amacıyla çalışacaklardır. yapılan bu girişim islam dünyasında da olumlu karşılandı. 1939 yılında 2. dünya savaşının çıkmasıyla, pakt önemini yitirdi. savaştan sonra durum normalleşince, iran, paktın canlandırılması için tekrar görüşmelere başladı. 1955 yılında, bağdat paktının kurulmasıyla, sadabat paktı önemini iyice yitirdi. 1980 de iran- ırak savaşı çıkınca pakt tamamen önemini kaybetti.

1

08 temmuz 1937 tarihinde türkiye, irak, iran, afganistan tarafından, iran tahran'da sadakat sarayında imzalanan bir saldırmazlık antlaşmasıdır.

0

sadabad paktı 1937 yılında italya'nın yayılmacılığına karşı doğuyu ve akdeniz'i korumak amacıyla oluşturulan bir pakttır. tahran'da sadabad sarayı'nda imzalanmıştır. üyeleri: türkiye, iran, ırak, afganistan'dır. suriye türkiye ile hatay sorunu olduğu için bu pakta katılmamıştır. ikiknci dünya savaşı ile pakt işlevini yitirmiştir.