0

cevat şakir kabaağaçlı diğer ismi ile halikarnas balıkçısı bodrum'a aşık şair ve yazardır.17nisan 1890'da girit'te doğmuştur.13 ekim 1973'te ölmüştür.kendine özgü yazma tekniği ve denize olan tutkusu süper bir edebiyat yaratan halikarnas balıkçısı'nın babası abdülhamid döneminde bürokrattır.yazar altı çocuklu bir ailede büyümüştür.bir sanat ortamında yetişmiştir.kiz kardeşleri resim,gravür gibi sanat alanları ile uğraşmıştır.ailesinden çok sanatçı halikarnas balıkçısı doğduğu sırada babası girit'te görev yapmaktaydı.ancak bir süre sonra büyükelçi olarak atina'da görev yapması gerekir.

1

halikarnas balıkçısının gerçek adı cevat şakir kabaağaçlıdır.

1890 tarihinde girit'te dünyaya gelmiştir. babası girit ve atina'da valilik ve elçilik gibi önemli görevlerde bulunmuştur. annesi giritlidir. 2. abdülhamit dönemi sadrazamlarından olan amcasının çocuğu olmadığı için ve yeğenlerini kendi çocuğu gibi benimsediği için cevat şakir olan adı sanatçıya verilir. altı kardeşlerdir ve hepsi de sanatın değişik alanlarıyla uğraşmış ve başarılı olmuşlardır. kendi alanlarında isimlerini duyurmuşlardır.

iyi bir eğitim alır. robert kolejini bitirir. ilk yazısı ingilizceden tercüme olarak koleji bitirdiği yıl ikdam gazetesinde yayınlanır. denizcilikle uğraşmak ister. ancak ailesi buna karşı çıkar ve dünyanın en prestijli üniversitelerinden olan oxford üniversitesinde tarih öğrenimi görür. italya da italyan bir kadınla evlenir ve orada yaşar bir süre... burada resim le ilgilenir ve dersler alır.

istanbul'a döner ve gazete ve dergilerde yazılar yazar. sonra babasının afyon'daki çiftliğine gider ve burada yaşamaya başlar. bir tartışma sırasında babasının ölümüne sebep olur. bu nedenle 15 sene kürek mahkumluğu cezasına çarptırılır. cezasının 7 senelik kısmını çektikten sonra verem hastalığına yakalanır ve cezasına son verilir.

hayatını yazılar yazarak, tercümeler yaparak, resim, karikatür, dergi kapağı yaparak kazanır. türk basınının kapakçılık yönünden gelişmesinde katkı sağlar. 1925 yılında hüseyin kenan takma adıyla yazdığı idam mahkumları ile ilgili bir yazısı nedeniyle suçlanır. memlekette isyan bulunduğu sırada askeri isyana teşvik etmek suçundan yargılanır. idamı istense de sürgüne yollanır. bodrum'a gönderilir. üç yılllık cezasının yarısında burada kalır. daha sonra istanbul'a götürülür. cezası bittikten sonra hayran kaldığı bodrum'a geri döner.

bbodrum'un antik çağlardaki adı olan halikarnas kelimesini mahlas olarak alır. balıkçılık dahil pek çok işle uğraşır. edebi eserlerini burada yazar. değişik yazılar yazar hayatının bu döneminde. iki evlilik yapar ve beş çocuğu olur. çocukları ortaokul çağına gelince eğitimleri için izmir'e yerleşir. yazarlık ve turist rehberliği ile hayatını kaznmaya devam eder. rehberlik kurslarında dersler verir. 1973 yılında izmir 'de kemik kanserinden vefat eder. vasiyeti gereği bodrum'a gömülür. burada kendi adına "halikarnas müzesi" kurulmuştur.

0

halılarnas balıkçısı yani cevat şakir kabaağaçlı edebiyatımızda durum öykülerinin kralı olarak bilinir eserleri genelde öyküdür ve bu öyküler balıkçı ya da denizci insanları anlatır çok değerli bir şahsiyet olan cevat şakir bodruma sürülüyor diye biliyorum ancak o kadar seviyor ki bodrumu geri dönmüyor bodrum öykülerinde ana tema oluyor

1

halikarnas balıkçının gerçek adı cevat şakir kabaağaçlıdır.hep denizi anlatan kitapları vardır .

0

halikarnas balıkçısının gerçek adı cevat şakir kabaağaçlı'dır.