0

idealar kuramını kulanan veya bulan ilk kişi platondur ve bu bir felsefi bilimdir

0

idealar evreni kuramını ortaya atan filozof platon'dur. iki evrenden bahsetmiştir. bunlardan biri idealar evreni diğeri ise fenomen alanıdır. her nesnenin her şeyin temeli ,gerçeği idealar evrenindedir. bizim gördüğümüz,yaşadığımız fenomen alanındaki nesneler ise idealar evrenindeki gerçek nesnenin birer kopyası,gölgesidir demiştir. örnek verecek olursak , çiçek şeklinde kurabiyeler yapıyoruz. kurabiyelere şekil vermek için kalıba ihtiyaç var. idealar evreni o kalıp , kalıptan çikan kurabiyeler ise fenomen alanıdır. ama esas gerçek olan o kalıptır. idealar evrenindeki gerçekliği ruh yoluyla bulabiliriz ve burdaki bilgiler bizde doğuştan vardır.
platon ayrıca sanat içinde demiştir ki , eğer bir eser idealar evrenini yansıtıyorsa o sanat eseri muhteşemdir . yansıtmıyor fenomen alanını yansıtıyorsa o kopyanın kopyası kabul edilir ve değersizleşir demiştir.
bilgi içinde demiştir ki,bizim fenomen alanında elde ettiğimiz bilgiler gerçek değil sadece idealar evrenindeki gerçekliğin bir tahminidir.

1

ilk kez idealar kuramı platon tarafından ortaya atılmış bir felsefi kuramdır.