2

diyabet (şeker hastalığı): pankreas adı verilen organ içinde, insülin salgılayan beta hücrelerinin herhangi bir nedenle sayısında yada işlevlerinde azalma sonucu gelişen kan şekeri yüksekliğinin söz konusu olduğu bir hastalıktır. bölgelere göre değişmekle birlikte ülkemizde ortalama%7 oranında diyabetli bulunmaktadır.
diyabetin sınıflandırılması en son kabul edilen şekle göre;
tıp 1 diyabet
tıp 2 diyabet
gebelik diyabeti
diğer sebeplere bağlı diyabet
tıp 1 diyabet: vücudumuzun enerji ihtiyacı yiyeceklerimizdeki temel besin öğeleri karbonhidrat protein ve yağlardan sağlanır. emilebilmek için en küçük besin öğelerine ayrılan bu besin öğelerinin en önemlisi glikozdur.
glikoz başta beyin olmak üzere vücudun tüm organlarının önemli enerji kaynağıdır. hücreler ihtiyacı olan glikozu pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla kullanır, glikoz hücrelere enerji vermek amacıyla insülin sayesinde giriş yapabilirler. insülin olarak bilinen bu hormon vücutta yapılamaz ise glikoz enerji olarak kullanılamayacaktır. insülin hormonunun mutlak eksikliğine bağlı olarak meydana gelen klinik tabloya tıp 1 diyabet denir. her yaşta görülebildiği gibi sıklıkla çocukluk ve gençlik yaşlarında başlar. ülkemizde diyabetli hastaların%10 u bu tip şeker hastasıdır. tıp 1 diyabet bağışık sisteminin herhangi bir nedenle normalden sapması sonucu insülin yapımını üstlenen pankreas beta hücrelerinin tahribi sonucu gelişir. bu tahribat %80 in üzerine ulaştığında hastalık belirtileri ortaya çıkar. belirtileri;
bulantı, kusma, yorgunluk, karın ağrısı, derin solunum, nefesinde aseton kokusu, dalgınlık,kilo kaybı, sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, çok su içme,ciltte kuruluk.
tıp 1 diyabetin tedavisinde değişmez kurallar eğitim, dengeli beslenme düzeni, egzersiz ve insülin tedavisidir. bu tip şeker hastalığında insülin kullanmak zorunludur.
tıp 2 diyabet;
genellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülen diyabet tipi olup başlangıç döneminde pankreas yeterli miktarda insülin salgıladığı halde salgılanan insulinin hücreler tarafından kullanılamamasi söz konusudur. hastalığın ilerleyen dönemlerinde pankreastan insülin salgılanması yetersiz hale gelir. bu tip, diyabette uzun yıllar klinik olarak bir belirti görülmeyebilir. araya giren bir enfeksiyon, stres, ameliyat, gebelik veya fazla kilo alınması diyabeti klinik olarak ortaya çıkarabilir. ailesinde diyabetli olanlar, şişman kişiler, 4 kgden daha ağır bebek doğuran kadınlarda tıp 2 diyabet görülme riski daha fazladır. tıp 2 diyabetin belirtilerinin başında aşırı idrara çıkma ve çok su içme gelir. bu gruptaki diyabetliler iştahlarının iyi olmasına rağmen kilo kaybından, halsizlikten yakınabilirler. kimi durumlarda görme bozuklukları, cilt yaralarının geç iyileşmesi, ciltte kuruluk, kaşıntı, sık sık enfeksiyon gelişmesi, ellerde ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, kadınlarda vajinal akıntı, kaşıntı, yakınmaları gelişebilir.

0

diyabet hastalığı şeker hastalığını babaannem şeker hastasıdır. şeker hastası olanlara acil şifalar versin ilerdikce kimin bacağına kiimin gözüne vurur benim babaannemn gözlerine vurdu şeker hastalığı

0

bizim bildiğimiz adıyla şeker hastalığı,şişman ve kilo fazlalığı olan kişilerde daha çok görülür,belirtileri,çok acıkmak,çok su içmek,çok sık idrara çıkmaktır.bunlara ek olarak iştahsızlık,bulanık görmek,halsizlik,çabuk yorulma,kilo kaybı,kaşıntı,inatçı enfeksiyonlar,diş eti iltihapları,kadınlar da mantar enfeksiyonu'dur.

1

diyabet halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığıdır. kandaki şeker oranının normal değerler üstünde çıkması sonucu bu hastalığın teşhisi konur. çok şükür öyle bir rahatsızlığım yok ama ailemde diyabet hastası çok var. dikkat edilmesi gerekir anneannem diyabet hastasıydı en son insülin iğnesi kullanmaya başladı ve bir süre sonra hastalığı pankreas kanserine yol açtı o yüzden ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır.