0

hhayaz ve alperen70 kopyala yapıştıra devam.
hacı bayram veli, fatih sultan mehmed'in akıl hocası olan akşemsettin'in hocasıdır. anadoluda yaşamış olup, anadolu insanının hamurunu yoğurmuştur.

0

doğum ismi, numan bin ahmed, lakabı "hacı bayram"dır. 1352 (h. 753) tarihinde ankara'nın çubuk çayı üzerinde zülfadl (sol-fasol) köyünde doğdu. hacı bayram-ı veli, 14. ve 15. yüzyıllarda anadolu'da yetişti. eserlerini türkçe olarak yazarak türkçe kulanımını anadolu'da önemli şekilde etkiledi.
sultan murad han verdiği ünlü bir fermanda, hacı bayram-ı veli'nin talebelerinin, yalnız ilim ile meşgul olmaları için, onların vergi ve askerlikten muaf tutulduğu bildirmiştir.
fatih sultan mehmed'in istanbul'u feth edeceğini ii. mehmed'in babası ii. murad'a bildirdiği rivayet olunur.

0

ankara'nın manevi sahibi evliya olarak bilinir.
istanbul için eyüp sultan ne ise ankara için hacı bayram veli o'dur.

1

hacı bayram veli, 1352 yılında ankara‘da solfasol köyünde doğmuştur. asıl adı numan bin ahmed’dir. annesi fatma hanım, babası, tarımla geçinen koyunluca’lı ahmed’dir. bir süre babasının tarlasında çalıştı, sonra babası onu ankara’da kara medrese’ye verdi. numan orayı bitirince, bilgisini arttırmak amacıyla, bursa‘ya gitti, orada da bir süre öğrenim gördükten sonra ankara’ya döndü. medresede ders aldığı dönemde, tefsir,fıkıh,hadis,matematik,felsefe,arapça,farsça edebiyat gibi çeşitli dersleri okumuştur.