0

adem idris nuh hud salih ibrahim ishak eyüp

0

bildiğim kadarıyla 25 adet peygamberimiz vardır.ilk olarak kendi peygamberimiz muhammed mustafa sallallahu aleyhi vesellem 'i yazmak isterim. hazreti adem ilk peygamberimizdir aynı zamanda ilk insandır ve hepimizin babasıdır. hazreti sit ikinci peygamberimizdir. hz. adem'in oğludur. isminin anlamı allah'ın hediyesi anlamına gelmektedir. hazreti idris sit peygamberin torunlarından biridir. hazreti nuh peygamberlerin büyük olan ve kendilerine ülü'l azm denilen altı peygamberden ikincisidir. bunun nedeni kavminin nuh tufanı ile gazap ile cezalandırılmalarıdır. hazreti hud ve hazreti salih peygamberlerimiz vardır. hazreti ibrahim ülü'l azm denilen peygamberlerin üçüncüsüdür. bu peygamberlerin birincisi hazreti adem'dir. oğullar ismail ve ishak aleyhisselam'dır. bunlardan ziyade oğullarının soylarından daha çok peygamberler geldiği için ebü'l enbiya yani peygamberlerin babası doye bilinmektedir. hazreti nuh , hazreti ismail,hazreti ishak, hazreti yakub,hazreti yusuf , hazreti eyyub, hazreti suayp peygamberlerimiz vardır. hazreti musa peygamberimize dört büyük kitaptan olan tevrat indirilmiştir. ülü'l azm peygamberlerindendir. hazreti harun, hazreti ilyas, hazreti zülkifl, hazreti davud ,hazreti süleyman peygamberimiz vardır. hazreti yunus, hazreti zekerriya , hazreti yahya ve hazreti isa peygamberlerimiz vardır. hazreti isa'ya dört büyük kitaptan olan incil indirilmiştir. hazreti davud'a zebur indirilmiştir. son peygamber hazreti muhammed'dir. peygamberimize kur'an'ı kerim indirilmiştir. kitabımız hiçbir değişime uğramamıştır.

1

dini yaymak ve kutsal kitaplarda yazan ayetleri diğer insanlara tebliğ etmek için eski zamanlarda her bölgeye veya kavme peygamberler gönderilmiştir. kutsal kitabımızdan edindiğimiz bilgiler doğrultusunda peygamberlerin dini yaymak amacıyla gönderildiğini biliyoruz.
peygamberler, allah tarafında seçilmiş seçkin insanlardı. allah, peygamberlere ait birtakım özellikler vermiştir.
bu özelliklerin en başında peygamberlerin zeki olması yatar. peygamber zekaları sayesinde peygamberlik görevlerini nasıl daha verimli yapabilirim diye zekalarını kullanırlarmış.
sonuçta peygamberler, gönderildiği topluluğun hiç bilmediği bir yaratıcadan ve o yaratının dininden bahsedecekti.
genelde biz insanoğlu, hiç duymadığımız, hiç görmediğimiz ve sonradan yanımıza gelen kişilerin sözlerine kulak asmayız.
işte peygamberliğin zor kısmı ise buydu.
çünkü dini bilmeyen insanlara yaymak, onların onayını almak gerçekten de zor bir iş olsa gerek.
demek istediğim bu zor görevi ancak allah tarafından seçilmiş seçkin ve zeki kullar yapabilirdi.
eskiden günümüze kadar çok sayıda peygamber herhangi bir topluluğa gönderilmiştir.
kimi peygamberler eziyet ve zülüm görmüştür.
çünkü gönderildiği toplum, peygamberlerin sözlerini başta dinlemiyordu. dini yaymak hiç de kolay değildi. peygamber, seçilmiş kul olduğu için allah tarafından biz diğer kulları arasında ayrım yaplmıyordu. zamanı geldiğinde peygamberler de derin acılar, üzüntüler yaşadı, hastalandı, yetim öksüz kaldı. kısacası peygamber diye ona ayrı lüks bir hayat sunulmadı. o da diğer kullar gibi aynı koşullarda büyüdü, yaşadı.
kimi insanlar maalesef bu koşulları görmek istemediği için yazdım.
şimdi sorumuzun cevabına gelecek olursak.
benim adını bildiğim peygamberler
hz muhammed (s.a. v) , hz ibrahim, hz ismail, hz davud, hz, süleyman, hz yusuf, hz eyüp, hz yakup, hz musa, hz yunus daha çok var ama şuan sayamadım.
ama kur anı kerim de ismi gecen 25 peygamber var. onların hepsini ezbere biliyordum . şimdi unuttum. hatırlayamıyorum.

4 tane kutsal kitabın indiği rivayet ediliyor.
1) incil, hz isa'ya
2) zebur, hz davut'a
3)tevrat, hz musa'ya
4)kur anı kerim, hz muhammed (sav)

inmiştir.
hz adem, ilk insan ve ilk peygamberdir.
hz muhammed (sav) ise son peygamberdir.
ilk inen kutsal kitap, yanlış hatırlamıyorsam zebur
son inen kutsal kitap da kur anı kerim dir.

küçükken peygamberlerin hayatlarını çizgi film şeklinde televizyonlarda izlerdim.
onların hayatlarının nasıl olduğu hep merak ederdim.
gördüğüm kadarıyla onlar hep hoşgörülü, iyi şekide diğer insanlara davranmış. kötülük etmemiş. kötü davrananları bile yeri gelmiş affetmiş.
peygamberler işte bu kadar yüce insanlardır.

1

alemlerin yüzü suyu hürmetine yaratıldığı hz. muhammede aleyhisalam... ilk insan ve ilk peygamber hz. adem'in yaratıldığı zaman cennette peygamberimizin adını gördüğü söylenir.
hz. nuh'un tufanda insanlığın büyük kısmının helak olması nedeniyle insanlığın ikinci babası olduğu yorumlanır.

aklıma gelen diğer peygamberler, güzeller güzeli hz. yusuf,sabrın temsilcisi hz. eyüp, hz. yakup, dünyaya, insanlara, cinlere, hayvanlara hükmeden hz. süleyman... yine hükümdarlık yapmış bir diğer peygamber hz. davut... balığın karnına düşüp duası kabul olan ve kurtulan hz. yunus...
beygamberimizin ataları hz. ibrahim ve hz. ismail... haklarında en çok kıssa olan peygamberler hz. ibrahim ve hz. ismail olabilir. allah dostu, firavunun korkulu düşmanı hz. musa...

gönderildikleri kavimler kendilerine inanmadığı için helak olan hz. hud ve hz. lut... hz. şit, hz. ilyas hz. zekeriya, hz. şuayp, hz. idris, hz. salih... hıristiyan dininin peygamberi hz. isa...

peygamberlerin hayatlarını inceleyen siyer kitaplarını okumayı severim. hem bilgi sahibi olmamızı sağlar, hem de peygamberlerin kıssalarındaki güzel hayat derslerini önümüze serer. anlayan anlar, anlamayanın bir gün anlaması umulur.

0

hz yusuf, musa, isa, ishak, ismail, eyüp, hz muhammed.

0

tabii ki en başta peygamberimiz muhammed mustafa sallallahu aleyhi ve sellem gelir tabii peygamberimizden önce birçok birçok peygamber yerine gelmiştir hazreti adem hazreti havva dan sonra nice peygamberler gelip geçmiştir bunların bazıları aklıma gelenler ya da hazreti yakup z ibrahim hz yusuf z isa hz musa hz davut hz eyüp hazreti elyasa hazreti lut hazreti nuh bunlar sadece benim aklıma gelenler