0

burarada mecazi bir anlam kullanilmis yani diyor ki iyo arakadasinda yaninda itiyi kotunun yaninda kotu olursun sen kendini nerelerde mesgul ederise mesgul olduklarin senin ne oldugunu belli eder icen arkadas icmeye kitap okuyan kitap okumaya tesvik eder gibi dusunebilirsi

1

insan nerede ve kiminle vakit geçiriyorsa onun haline ve kokusuna bürünür. kahvede oyun oynayanlar sigara ve çay kokar, işadamlarıyla arkadaşlık yapan bir kimse nezih olur, parfüm kokar. insan kiminle arkadaşlık yapıyorsa onların gittiği yerlere gider, onlar gibi olur.

0

siz galiba şimdi demek istediğiniz iş işin yanında iş imiş işin yanına gitmiş mis kokar imiş

burada şunu demek istiyor iş yapan insan her zaman parlak ve pratik olur işi yapmayan insan her zaman tembel ve ağır olur siz ne kadar güzel iş yaparsınız her zaman çalışkan ile pratik sinir ama iş yapmadığınız takdirde dünyanın en tembel insanı da siz olursunuz

0

yani insanlar kim ile arkadaş ise zamanla onların özelliklerini alırlar. bir insan iyinin yanındaysa onunla iyilikler öğrenirler, iyilikler yaparlar. bir insan eğer kötülerle yan yana ise zamanla kötülük gözüne hoş gelmeye başlar ve kötülük onları daha çok mutlu eder. aslında kişi kimle arkadaş ise zamanla onun özelliklerini alır veya tam olarak almasa da birbirlerini mutlaka etkilerler. kişiler yanına durdukları kişilerin mutlaka yaşantılarını etkilerler.

0

bulaşıcı bir durum nerde olursan ondan biraz kokarsın

0

bu atasözü aklıma üzüm üzüme baka baka... olayını getirdi. mantık aynı olmalı

1

insanın içinde bulunduğu ortam kendi içindeki canavarı ya da iyiliği ortaya çıkarır. o nedenle iyi arkadaşlar seçmeli, doğru ve dürüst insanlarla birlikte bulunmaya gayret etmeliyiz. kötülük yapmaya meyilli insanlardan ya da suça yatkın ortamlardan uzak durmalıyız. "bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim" atasözünün çıkış noktası da aynıdır.

yine çocuklarımız için doğru ortamlar oluşturmak, arkadaş seçimlerine dikkat etmek çok önemlidir. özellikle henüz çok bilinçli olmadıkları ergenlik döneminde yanlış arkadaşlıklar hayatlarının kararmasına neden olabilir.

0

iyi insanlarla arkadaşlık edersen sen de iyi olursun, kötü insanlarla arkadaşlık edersen sen de kötü olursun.