1

ilk akla gelen mısır piramitleri oluyor. nasıl yapıldı, k,m yaptı hala anlaşılabilmiş değil. muazzam eserler...kaç bin köle çalıştı acaba, ne işkencelere uğradılar çalışırken?

ülkemizin en eski tarihlerden bu yana değişik medeniyetlere ev sahiplik etmiş olması nedeniyle pek çok tarihi eser burada bulunmuş ve sergilenmişve sergilenmektedir. ne yazık ki tarihi eser kaçakçılarının da hedefi olmuştur yüzyıllardır türkiye toprakları. bilinen ya da bilinmeyen çok sayıda eser yurt dışına kaçırılmıştır. uluslararası anlaşmalar ve evrensel bir kabul gören "tarihi eserler yerinde güzeldir." sözüne rağmen ülkemizden koparılmış eserleri iade etmemek için direnen ülkeler çoktur. bu aalanda hukuki mücadeleler devam etmektedir.

mesela karun'un hazineleri adlı 541 parçalık lidya kralının hazinesinde bulunan "kanatlı denizatı" broşuçok değerlidir ve kaçırıldığı almanya'da bulunup türkiye'ye iade edilmiştir.

yine marmaray kazı çalışmalaraı sırasında yenikapı'da oertaya çıkan tarihi eserler arasında bulunan bir ahşap defter, günümüz tablet bilgisayarlarının atası kabul ediliyor.

lahitler, sunaklar, heykeller, mozaikler, tapınaklar fışkırıyor topraklarımızdan. say say bitmez.

1

mısır piramitlerinden keops piramidi, hypogeum bir yer altı mezarı, mimar sinan'ın eseri ayasofya, el hamra sarayı, ürdün'de bulunan petra antik kentini size örnekleyebildim.