0

masallarda adı geçen kaf dağının arkadındaki kuştur zümrüdü anka.

1

anka kuşunun efsanesi çok uzun bir efsanedir her kültürde farklı şekilde anlatılmasına rağmen efsanesi hemen hemen aynıdır.
hikayeye göre zümrüdü anka kuşu bilgi ağacının dallarının arasında yaşarmış ve her şeyi bilirmiş, diğer kuşlar ona o kadar güvenirim iş ki her sorunda zümrüdü anka kuşunun bütün sorunları çözeceğine inanırlarmış. bir gün anka kuşu ortadan kaybolmuş bunun üzerine diğer bütün kuşlar onu bulabilmek için yola çıkmışlar. kaf dağının tepesinde olduğu için ona ulaşmak çok zormuş. 7 dipsiz vadiyi açmaları gerekiyormuş.
zümrüdü anka kuşunu bulabilmek için bütün kuşlar bir anda gökyüzüne doğru düşmüşler ama yolculuk sırasında bazıları yorulmuş ve ölmüş kuşlar arasında önce bülbül gül olan aşkını hatırlamış ve dönmüş... sonra papağan tüylerini düşünmüş ve dönmüş..ardından kartaltepedeki krallığını hatırlayıp bırakamamış.. böylece kuşların sayısı yavaş yavaş azalmış.
7 dipsiz vadinin hepsi birbirinden zorluymuş..
kuşlar ilk önce nefs vadisi'ne gelmişler. buraya girdiklerinde her şey o kadar mükemmelmiş ki burayı cennet sanmışlar. burada her şey ellerinin altındaymış birçok kuş buraya kendine öylesine kaptırmış ki çoğunu kaybetmişler..
daha sonra aşk vadisi'ne gelmişler bu vadi sizlerle kaplıymış burada gördükleri her şeyi bir başka kuşa benzetmişler birçoğunun gözü kör olmuş ve devam edememiş...
daha sonra cehalet vadisi'ne gelmişler burada birçok ilginç nesne görmüşler fakat gördüklerini önemsemeyi o kadar unutmuşlar ki düşünmeyi bile unutmuşlar. hatta anka kuşunu bir de unutmuşlar. sonra akıllarında kimler hafifleyince gülümsemeye başlamışlar...
daha sonra inançsızlık vadisi'ne gelmişler. bu vadi her şeyin anlamını yitirdiği vadi imiş. yaralanan bir kuşu görüp hepsinin başına aynı şeyin geleceğini düşünmüşler. ankaya ulaşsalar bile kendilerine yardım edemeyeceğini düşünmüşler ve inancını kaybedip geri dönen birçok kuş olmuş.
sonra yalnızlık vadisi'ne gelmişler. vadiye giren kuşlarda korku oluşmuş diğer kuşları göremiyorlarmış ve sadece kendilerine kaldığını düşünmüşler. bazıları tek başına anlamları çalışmış bazıları büyük hayvanlara yem olmuş bir arada uçtuklarını unutmuşlar..
sonra dedikodu vadisi'ne gelmişler bu vadinin her tarafında fısıltılar varmış. her kuş ayrı bir şey söylüyormuş. anka'nın öldüğünü yandığını söylemişler.. bunun üzerine birçok kuş dayanamayıp geri dönmüş..
ve son olarak benlik vadisi'ne gelmişler. kuşlar bu var diye girince içlerinde değişik bir his olmuş. hepsi lider olmak istemiş hepsi kendini beğenme veya beğenmemeye başlamış. kimileri yanlış yoldayız demiş
her kafadan bir ses çıkmış.
7 vadinin üzerinden geçerken sayıları gitgide azalmış en son 30 kuş kalmış. tepeye çıkıp anka'nın yerine vardıklarında öğrenmişler ki aslında hepsi bir anka kuşuymuş ve anlamışlar ki aslında aradıkları kendileriymiş.
yani zümrüdü anka kuşunun hikayesinden alınacak temel ders ne arıyorsan o'sun dur.