0

öncelikle neden kurulduğu sorusunu cevaplarsak daha iyi olur. almanya'nın 2. dünya savaşını kaybetmesi sonucunda amerika birleşik devletleri ve sovyet sosyalist cumhuriyetler birliği tarafından kuşatıldı. doğuya ve batıya ayrıldı. bir tarafata amerika bir tarafta sscb. yıllar sonra amerika çekildi ancak sscb halen kuşatma altına bırakmıştı. batısı ve doğusu kuşatma altında iken diğer tarafa kaçmak olmaması amacıile kuruldu. sonra iki ülke de kuşatmayı bırakınca 9 kasım 1989 tarihinde yıkıldı.

0

2.dünya savaşı sonrası almanya ikiye bölündü : doğu ve batı almanya diye doğudaki vatandaşlar bu duvardan batı almanyaya geçmesin diye berlin duvarı yapıldı. sonra batı ve doğu almanya birleşti ve berlin duvarı yıkıldı diye biliyorum

0

berlin duvarı süreci 2. dünya savaşını kaybeden almanyanın yaşadığı en karmaşık ve kötü süreçlerden birisi olmuştur.bu yenilgiye almanya ve başkenti berlin işgalci ülkler ingiltere fransa amerika ve sovyetler arasında 4 kısım olarak paylaşılmıştır.sonrasında batı ittifakı birleşmeyi önermiş ve sovyetler güçlerinden olumsuz yanıt almıştır.bu olumsuz cevap yeni rejimlerin oluşmasına ön ayak olmuştur. almanyanın yeniden oluşumunu sağlamak isteyen batı ittifakı dogu almanya kısmındaki sovyetler ve yonetimine karsı bir cephe ve güç olmuşturmuştur . bunu farkeden sovyetler yeni reimler ve cozumler bulma çabalarına girmişlerdir . dogu almanyada gerçekleştirilen sosyalizm ve otoriter yonetim halkı bıktırmış ve batı almanya ya kaçısları beraberinde getimistir . 1952 yılında dogu almanya ve batı almanya arasında sınır belirginleştirilmiştir. 13 agustuos 1961 de tamamlanan bu duvar bir gece orulmustur ilk başta tel orguler ile kacıslar engellenmeye calısılsada 270000 kadar kişi coktan batı almanyaya ulaşmıştır . duvarın daha etkili olamsı ve kacanları fark etme kiçin dogu tarafı beyza boyanmıstır . fakat ypaılan bu hamle sonucsuz kalmıstır dosenen mayınlar 186 adet gozetleme kulesi kopekler celik kapılar geniş alanlara yapılan ısıklandırma sistemine ragmen ne yazikki yapılanlar hiç biri hişe yaramamıştır . tam 5000 vatandaş tunellerle veya balonlarla daha bilmedigimiz başka yontemlerle duvarı gecmiştir uzunlugu yaklasık olarak 46 km olan berlin duvarında tahimin olarak 240 kişinin geçmek isterken ölmüş oldugu bilinmektedir .

0

9 kasım 1989 da yıkılmıştır . 27 yıldan fazla bir süre ayakta kalmıştir .

0

9kasım 1989 yılında yıkılmıştır nedeni yazılı zaten.

0

berlin duvarı 9 kasım 1989 da yıkıldı. bu doğu avrupada komünizm in çöküşü ve soğuk savaşın sonunun habercisi oldu. almanya 10 ekim 1990 da tekrar birleşti angela merkel de duvarın yıkıldığında duvarı aşan binlerce insanın arasındaydı. deutch wellenin haberine göre doğu almanya kökenli olan almanya başkanı angela merkel tarihe karışan doğu almaya cumhuriyeti ile ilgili değerlendirme bulundu merkel dac'de proletaryanın dikdatorlugu ve komünist partinin liderliği esastı diyen merkelbuna karşı çıkan kişiler acısından yürürlükte yasaların yalnızca kağıt üzerinde kaldığını vurguladı. sovyetler birliğinin son lideri mihail gorbaçov bild gazetesi için kaleme aldığı makalede duvarın yıkılmasını avrupa haklarının bayramı olarak niteledi yazıda berlin duvarı insanları ve aileleri ayırmakla kalmadı birbilerine karşılıklı olarak nükleer savaş kıyafetiyle tehdit eden avrupa ve dünyadaki kamplaşmanın sembolüydü ifadeleri yer aldı gorbaçov almanların berlin duvarını yıkarak soğuk savaşın sona ermesine önemli katkı sağladığını savundu.

0

1989. yikil di bida yapilmadi cok yillar gecti eski tarihye

0

duvarın uzunluğu 155 km dir berlinin simgesidir 136 kişi duvarı geçerken hayatını yitirmiştir 9 kasım 1989 tarihinde yıkılmıştır

0

berlin duvarı dogu alman vatandaslarının batı almanyaya kacmalarını gitmelerini önlemek için dogu alman meclisinin kararıyla 13a1961 yılında berlinde yapımına baslanan 46 kilometre uzunlugundaki duvardır kasım ayının 1991 de yıduvarı asmayı basaran cok insan oldugu gibi batıya kacmaya calısan cogu insan hayatını kaybetti berlin duvarı 1989 yıkıldı bu dogu avrupada kominizm çöküşü ve soguk savas asamasının. sonunu getirdi

0

berlin duvarı, 9 kasım 1989 tarihinde yıkılmıştır. yıkılma sebebi de ülkenin tekrar birleşmesidir. komünizmin çökmesiyle almanya’ya refah gelmiştir ve daha öncesinden de yıkım işlemi planlanmıştır.

0

9 kasım 1989 yılında yıkılmıştır. nedenini arkadaşlar yazmış zaten.

0

9 kasım 1989 da yıkıldı. almanyada kuzey berlin ve güney berlini ikiye ayıran duvara berlin duvarı adı verilmiştir ağustos ayında yıkıldı bazı kaynaklarda 19725 yılında yıkıldığı söylenmektedir.sovyetler birliğinin dağılmasındada etken olmuştur
avrupada kominizmin çöküşü de etkenler arasında olmuştur.

0

berlin duvarı 9 kasım 1989'da yıkıldı. bu, doğu avrupa 'da komünizmin çöküşü ve soğuk savaş döneminin sonunun habercisi oldu. almanya, 3 ekim 1990'da tekrar birleşti. angela merkel de duvarın yıkıldığı gece , bariyeri aşan binlerce insanın arasındaydı. deutsche welle'nin haberine göre; doğu almanya kökenli olan almanya başbakanı angela merkel, tarihe karışan doğu almanya cumhuriyeti (dac) ile ilgili değerlendirmede bulundu. merkel, dac'nin bir hukuk devleti olmadığını söyledi. "dac'de proleteryanın diktatörlüğü ve komünist partinin liderliği esastı" diyen merkel, buna karşı çıkan kişiler açısından yürürlükteki yasaların yalnızca kağıt üzerinde kaldığını vurguladı.

0

berlin duvarı 1300 yılında almancılar tarafından yapılan kaleye benzeyen bir yapıdır bu yapı duşamanlarına karşı savunmada gorev alan en onemlı eserdir bu eser 10 yılda tamamlanmıştır bu yapıyı yaparken bin kole olmuştur

0

dcdjashfajkdhfab 8u3pq0up3j2dalkhklak oaskdojsaoud[q3udiwpaojishaidh bu zamanada bu tarihte

0

1989 yılı başlarında alman demokratik cumhuriyeti hükümeti isteyen doğu almanya vatandaşlarının sovyetler birliği dahilindeki diğer doğu bloğuna geçiş izni verdi. bu iznin çıkmasıyla binlerce insan akın etti ve oradaki büyükelçiliklere sığındı. daha sonra sığınmacılar ülke dışına kaçmaya başladı . durum böyle olunca duvarın bir anlamı kalmadı. doğu alman hükümeti kaldırma kararı aldı.

0

berlin duvarı 9 kasım 1989'da yıkıldı. bu, doğu avrupa 'da komünizmin çöküşü ve soğuk savaş döneminin sonunun habercisi oldu. almanya, 3 ekim 1990'da tekrar birleşti. angela merkel de duvarın yıkıldığı gece , bariyeri aşan binlerce insanın arasındaydı. deutsche welle'nin haberine göre; doğu almanya kökenli olan almanya başbakanı angela merkel, tarihe karışan doğu almanya cumhuriyeti (dac) ile ilgili değerlendirmede bulundu. merkel, dac'nin bir hukuk devleti olmadığını söyledi. "dac'de proleteryanın diktatörlüğü ve komünist partinin liderliği esastı" diyen merkel, buna karşı çıkan kişiler açısından yürürlükteki yasaların yalnızca kağıt üzerinde kaldığını vurguladı.

0

berlin duvarı varşova paktının dağılmasından sonra doğu almanya ile batı almanya arasındaki duvarın yıkılmasıdır.iki alman ülkesi tekrar birleşmişlerdir. berlin duvarı dokuz kasım 1989 yılında yıkılmıştır.

0

çok sevdiğim ablamın doğumgünü de olan dokuz kasım bin dokuz yüz seksen dokuz tarihinde yıkılmıştır.

0

berlin duvarı neden yapıldı :
berlin duvarı,1961 yılında doğu almanyada bulunanların batı berline kaçmalarını önlemek amacıyla ördürüldü. bu duvarların uzunluğu 155 kilometreyi geçikti soğuk savaşın simgesi olarak yıllarca varlığını sürdürdü. duvarı aşmayı başaran binlerce insan olduğu gibi,136 kişi batı ya kaçmaya çalışırken kayatını kaybetti.

berlin duvari neden yikildi

berlin duvarı 9 kasım 1989 da yıkıldı. bu,doğu avrupada komünizmin çöküşü ve soğuk savaş döneminin sonuncu habercisi oldu . almanya 3 ekim 1990 da tekrar birleşti angela merkel de duvarın yıkılmadığı gece bariyeri aşan binlerce insanın arasındaydı.
sovyetler birliğinin son lideri mihail gorbaçov,bild gazetesi için kaleme aldığı makalede ,duvarın yıkılmasını ''avrupa halklarının bayramı'' olarak niteledi.yazıda,''berlin duvarı insanları ve aileleri ayırmakla kalmadi:birbirlerini karşılıklı olarak nükleer savaş kıyametiyle tehtid eden ,avrupa ve dünyadaki kamplaşmanın sembolüydü'' ifadelerine yer verdi.gorboçov ,almanların berlin duvarını yıkarak soğuk savaş'ın sona ermesine önemli katkıda bulunduğunu savundu.
tarihi:
2.dünya savaşını kaybeden almanya ve başkenti berlin işgal kuvvetlerince amerikan,fransız,ingiliz ve sovyet bölgesi olarak dörde bölündü,
bir süre sonra ise batı ittifakı benzer şekilde olan yönetim birimlerini birleştirdi fakat sovyetler birliği bu birşelmeye karşı çıktı ve ekonomisi sosyolizme dayanan,otoriter yeni bir rejim kurmaya başladı.doğu almanyadan batıya kaçışlar büyük ölçüde berlin üzerinden gerçekleşiyordu.berlin duvarı bu kaçışları engellemek için doğu almanya meclisinin kararıyla 12-13 ağustos 1961'de bir gecede örülmüştür.