0

hindistanda buluhur. essiz bir guzellige sahiptir yapi itibariyle. ve yapilis amaci ilede dunya literaturlerine girmis bir tarihi ozellikde yapidir.

0

hindistan'ın agra şehrinde bulunan taç mahal aşk kanıtı olarak akla gelmektedir. 17 yüzyılda o dönemin imparatorluğu'nun 6 hükümdarı şah cihan'ın vefat eden eşi mümtaz mahal adına inşa ettirdiği muhteşem bir şaheserdir. taç mahal'in yapımında yakut zümrüt ve pırlanta gibi değerli taşlar kullanılmıştır. rivayete göre taç mahal'in mehtaplı gecelerde dahi aydan daha parlak göründüğü söylenmektedir.
bir başka efsaneye göre taç mahal'in inşasında kullanılan iskelenin masrafı ve işgücü kubbeden daha fazla olmuştur. inşaat bitmeye yakın şah cihan'a iskelenin sökümünün 5 yıl süreceği haberi verildi. bunun üzerine şah cihan'ın verdiği herkese söktüğü tuğla kendine kalacak emri ile iskelenin sökümü bir gecede bitmiştir. (:

0

dönemin hindistan kralı şah cihan’ın büyük aşkı eşi mümtaz mahal’ın ölümünden sonra uğruna inşa ettirdiği camidir tac mahal. en çok emek ve para harcanılan sayılı yapılar arasındaymış. tac’ın inşasında kullanılan taşlar çin, tibet, sri lanka, arap coğrafyası ve afganistan’dan binlerce fillerle taşıyıp getirmişler. pekiii...size bir bomba patlatayım mı? bu caminin kubbesi var ya.. mimar sinan'ın öğrencileri tarafından yapılmış. :) bu bilgiyi çoğu kişi bilmiyordur. :)

0

şah cihan eşi mümtaz mahal için yaptırdığı bir anıt mezardır. yapımında osmanlı mimarları mehmet isa ve ismail efendi ayrıca hattat seddar efendi bulunmuştur.