1

yahudilerin filistine taşınmasını istemiştir osmanlı padişahı 2. abdulhamid ile görüşmüştür bu dörüşmede herze le bir mecidiye nişanı verildi herzl 3 temmuz 1904 yılında kardiyak skleroz nedeniyle ölmüştür cenazesinde 6000 kişi katılmıştır

0

modern politik siyonizmin kurucusu denebilir kendisi için.

0

kendilerine göre kutsal olan arzı mevut için yapmış olduğu çalışmalardan dolayı.

0

theodor herzl bilindiği üzere osmanlı'dan toprak istemiştir.herzl yahudi devletinin temellerini attığı için yahudiler ona önem verir.

0

dünyaya siyonizmi tanıtmıştır ve bir yahudi devleti kurulmasını öne sürmüştür. şu anki israil in öncü kurucularındandır.

0

theodor herzl 2 mayıs 1860 tarihinde budapeşteli orta sınıf bir ailede doğdu.

viyana üniversitesinde hukuk eğitimi aldı. avukat sıfatını taşısa da mesleğinin yerine yazarlık yaptı, çeşitli oyunlar yazdı. o zamanlar siyonizm üstüne kapsamlı çalışmalar yaparak yahudi devletinin kurulmasını tasarladı. fransa'da ortaya çıkan dreyfus olayı sonrası artan yahudi karşıtlığı hem onun yaşamına hem de siyonizm fikrinin seyrine yön verdi. yahudilerin tüm dünyada ezildiği ve acı çektiği düşüncesinden hareketle 1896 yılında türkçe "yahudi devleti" anlamına gelen der judenstaat adlı kitabını yayınladı.

1897 yılında dünya siyonist teşkilâtı'nın kurulmasını ve kurulduğu isviçre'nin basel kentinde teşkilatın ilk kongresinin yapılmasını sağlayan herzl. kongrede "ben bugün burada yahudi devleti'ni kurdum, ancak bunu yüksek sesle söylersem bütün dünya güler. fakat beş sene içinde ya da elli sene sonra bunu herkes böyle bilecektir." diyerek dikkat çekti. ayrıca kongrede kurulması planlanan yahudi devleti'nin sınırlarını da belirtti ve kongre sonunda herzl dünya siyonist teşkilatı'nın başkanı seçildi. teşkilatın amacına uygun olarak yahudilerce kutsal sayılan siyon tepesinin bulunduğu filistin topraklarında yahudi devleti kurmak için ingilizlerle bağlantıya geçti, filistin toprakları o dönem osmanlı imparatorluğu egemenliği altında olduğu için, osmanlı ile iyi ilişkileri olmasından dolayı alman imparatoru ii. wilhelm ile ilişkiye geçti ancak başarılı olamadı.

yahudilerin filistin'e yerleşmesi için çabalayan herzl, 17 mayıs 1901 tarihinde osmanlı padişahı ii. abdülhamid ile görüştü.[bu görüşmede herzl'e bir mecidiye nişanı verildi. görüşmelerinden sonra konu hakkında daily mail gazetesine konuşan herzl görüşmeden duyduğu memnuniyeti vurguladı ve yahudilerin ii. abdülhamid'den daha iyi bir dost ve seveni olmadığını ifade etmişti. ii. abdülhamid belirli bir yerde toplu halde olmamak koşuluyla yahudilerin osmanlı ülkesine gelmelerine izin verdi ancak filistin'e yerleşim konusunda bir adım atmadı.

asıl isteği yahudilerin filistin'e yerleşmesini sağlamak olan herzl bunun karşılığında da osmanlı borçlarının önemli bir kısmını ödeyeceği taahhüdünü verdi. ii. abdülhamid yahudilere dağınık bir şekilde mezopotamya'ya yerleşmelerini önerdiyse de bu öneri ilave yerleşim yeri olarak filistin, hayfa ve çevrelerini de isteyen herzl'i tatmin etmekten uzaktı.

bunun üzerine herzl ingiltere ile yeniden ilişki kurarak sorunun çözüleceği fikrinden hareketle ingiliz sömürgeler bakanı chamberlein ile görüştü. bu görüşmeden de istediği sonucu alamayınca kısa bir süre sonra londra'ya davet edildi. bu görüşmede "yahudi yurdu" olarak kendisine uganda teklif edilir, ancak teşkilat kongrede bunu reddetti. herzl istanbul'a "vadedilmiş topraklar" filistin ve kudüs için birkez daha geldi ve tekrar talebi sultan abdülhamit tarafından reddedildi.

3 temmuz 1904 günü, avusturya'nın aşağı avusturya'daki reichenau an der rax kasabasındaki edlach'ta, kalp rahatsızlığı teşhisi konan theodor herzl,

0

1897 yılında dünya teşkilatının kurulmasını ve kurulduğu isviçre'nin pazar kentinde teşkilatın ilk kongre dik durmasını sağlayan herzl kongrede ben bugün burada yahu devleti'ni kurdum ancak bunu yüksek sesli söylersen bütün dünya fakat 5 sene içinde ya da 50 sene sonra bunu herkes böyle bilecektir diyerek dikkat çekti ayrıca kongrede kurulması planlanan yahudi sınırlarında belirtti ve kongrede sonunda herzlteşkilatın amacına uygun olarak yahudilerce kutsal sayılan siyon tepesinin bulunduğu filistin topraklarında korumak için ingilizlerle bağlantıya geçti filistin toprakları o dönem osmanlı imparatorluğu egemen olduğu için osmanlı ile iyi ilişkileri olmasında dolayı alman imparatoru ii wilhelm ile ilişkili geçti ancak başarılı olamadı yahudilerin filistin'e yerleşmesi çabalayan herzl 17 mayıs 1901 tarihinde osmanlı padişahı ii abdulhamid ile gorustu görüşmelerinden sonra konu hakkında daily mail gazetesine konusan gherzl gorusmesinden sonra niyeti vurguladı ve yahudilerin ii abdulahmidden daha iyi bir dost ve seveni olamdigini ifade etmisti ii abdulhamid belirli bir yerde toplu halde olmam çubuğuyla yahudilerin osmanlı ülkesine gelmelerine izin verdi ancak filistin'e yerleşim konusunda bir adım atmadi herzl yahudileri filistine yerlestirmeye cabalidigi icin onemlidir yani

0

yahudilerin babası yani israilin kurucu 2.abdulhamitten toprak istemiş ama ulu hakan bunu kabul etmemiş.

0

theodor herzl yahudilerin birarada yaşayabileceği topraklar ve devlet vaadettiği ve bunun için çalıştığı için yahudilerce önemli bir kişiliktir.

0

siyonizmin kurucusudur ve ilk yahudi devleti fikrini ortaya acan kişidir.. bu sebeple önemlidir

0

2 mayıs 1860 tarihinde budapeşte'de dünyaya gelen theodor herzl, politik siyonizm'in kurucusudur. fransa'da yaşanan dreyfus olayı sonrası artan yahudi karşıtlığının tesiri ile siyonizm üzerine üstü kapalı çalışmalar yaparak yahudi devletinin kurulmasını tasarlamaya başlamıştır. 1896 yılında yahudi devleti anlamına gelen der judenstaat adlı kitabını yayınlamıştır. 1897 yılında dünya siyonist teşkilatı'nın kurulmasını ve kurulduğu isviçre'nin basel şehrinde ilk kongresinin yapılmasını sağlamıştır. kongrede kurulması planlanan yahudi devletinin sınırları tayin eilmiş ve theodor herzl teşkilatın başkanı seçilmiştir.
dönemin osmanlı padişahı ii. abdülhamitte osmanlı'nın borçlarının büyük bölümünü ödemek karşılığı filistin ve kudüse yahudilerin yerleşmesini teklif etmiştir. bu teklif red edilmiştir.
theodor herzl bu amaçla ingiltere ile de yakınlaşmaya çalışmış, ingiltere uganda'yı yer olarak vermeyi teklif etmiş fakat bu teklif teşkilat kongresinde red edilmiştir.
1904 yılında hayatını kaybeden theodor herzl politik siyonizm'in mihenk taşıdır diyebiliriz.

0

siyoniz'min politik kurucusudur. budapeşte'de 1980 yılında doğmuştur. zengin bir ailenin çocuğu olan bu kişi viyana'da hukuk tahsili yaptı. aynı zamanda bir gazetede muhabirlik ve yazarlık yaptı. siyonizmi gündeme getiren herzl fransa'da yahudi karşıtı gösterilerden çok etkilendi. bunun üzerine 1896 yılında yahudi devleti diye bir kitap yazdı. 1897 de yaptığı çağrı üzerine 1. siyonist dünya kongresini isviçre'de topladı. kongrede ben bugün burada yahudi devletini kurdum, ancak bunu yüksek sesle söylersem bütün dünya güler. fakat beş sene içinde ya da elli sene sonra bunu herkes böyle bilecektir demiştir. ayrıca kongrede kurulması planlanan yahudi devletinin sınırlarını da belirtmiştir. kongre sonucunda yahudi devleti kurma fikri kabul edildi ve herzl dünya siyonist teşkilatının başkanı seçildi. herzl ve taraftarları yahudiliği bir inanç olarak değil sadece bir ırk olarak görüyorlardı. bu yüzdende devlet kurmaları gerektiğine inanıyorlardı. herzlin projesine göre devletin nerede kurulacağı önemli değildi. onlara göre dünyanın herhangi bir yerinde kurulabilirdi. hatta uganda planı projesi ile herzl ilk önce ugandayı ideal vatan olarak düşünmüştü. ancak kararını değiştirdi ve filistinde karar kıldı. siyon tepesinin bulunduğu filistin topraklarında yahudi devleti kurmak için ingilizler ile iş birliği yaptı. filistin'i talep etmek için sultan 2. abdülhamit ile iyi ilişkiler içinde olan alman imparatoru ile temasa geçmiş ancak sonuç almamıştır. bu yüzden bizzat kendisi istanbul'a gelerek 2. abdülhamit han ile görüşmek için uğraş verir. sonunda görüşmeyi başarır. ve 2. abdülhamit filistin topraklarında yahudi devletini kesin bir dille red etmiştir. ilk girişimde başarılı olamayan herzl 1901 yılında tekrara saraya gelir ve sultan ile görüşür. bu görüşmesinde de sultan tarafından kudüs reddedilir ve mezopotamya ya yerleşmesi önerilir.

0

siyonizmin kurucusudur.vadedilen topraklarda yahudi devletini kurmuştur.

0

21 mayıs 1860 da budapeşte de doğmuştur. theodor herzl, tevrat kitabında söylenen yahudiler için vadedilmiş topraklar olan kudüs de bir israil devleti kurmak için çabalamıştır. aynı zamanda herzl avusturya macaristanlı gazetecidir, oyun yazarıdır, politik aktivis ve yazardır. modern politik siyonizm'in kurucu bbabasıdır.

0

siyonizmin kurucusudur.2.dünya savaşından itibaren çoğu olayda etkisi görülür.yahudiler için değeri bu yüzden çok fazladır.

1

yabudiliğin yayılmasında ve siyonizmintanınmasında büyük rol oynamıştır. siyonizmin kurucusudur. israil devlwti'nin kuruluşunda etkin rol oynamıştır. bu nedenlerle yahudiler için çok önemlidir.

0

siyonizmin kurucularındandır ve şuan ki israil'in kurulması osmanlı'nın yıkılması gibi birçok önemli meselelerde büyük etkisi vardır. şuanki israil'in kurulması fikrini ortaya atmış ve bütün hayatını buna adamıştır.

0

theodor siyonizmin kurucusu kabul edilir bu 2. dünya savaşından sonra gerçekleşmiştir

0

siyonist bir yahudi devletinin fikir babasıdır. bu uğurda ömrünü ortaya koymuştur. fasit davasına bu kadar bağlı olması bizler için ibret alınması gereken bir durumdur.

0

siyonizmin kurucu olarak biliyorum bu yüzden yahudiler içiin önem taşır