0

kütle çekim kuvveti ile birbirine bağlı olarak hareket eden çok büyük yıldız topluluğuna gökada denir. galaksiler yapsında milyarlarca yıldız bulunur. evrende 100 milyar galaksi olduğu tahmin edilmektedir.
ada sınıfları şöyledir gökadalar şekillerine göre üç gruba ayrılır bunlar; sarmal, eliptik ve düzensiz gök adalardır. sarmal gök adalar: merkeze doğru saglam iki ya da daha fazla kola sahiptir. merkezi şişkin bir diski şeklindedir. gök adamın kollarına genç yıldızlar, merkeze doğru ise daha yaşlı yıldızlar yer alır.
eliptik gök adalar; en büyük ve en fazla bulunan gök ada türüdür. bir çok küre şeklindedir bazıları basık küre şeklinde olabilir.eliptik şekillerinin basıklık durumlarına göre sınıflandırılır.merkezleri çok parlaktır. yapılarında çok az toz ve gaz bulunur. genelde yaşlı yıldızlardan oluşur. toz ve gazın olması nedeniyle yeni yıldız oluşumu nadiren gerçekleşir.
düzensiz gök adalar: gelişigüzel yapıdaki gök adalardır. gökadaların çarpışması sonucu düzensiz bir yapıya sahip olmuş olabilirler. yapılarında bol miktarda toz ve gaz olması nedeniyle yeni yıldız oluşumuna müsaittirlerdir.bu nedenle düzensiz gök adaların yapısında bir çok genç yıldız vardır.

1

3 gruba ayrılır ve öyle incelenir bildiğim kadarıyla.

0

3 gruba ayrılır sarmal,eliptik ve düzensiz olmak üzere.