0

ipotek, halen mevcut veya ileride açılacak kredilerin teminatını oluşturmak için, belirli bir taşınmazın teminat gösterilmesidir. bu yüzden borçlu kişi borcunu ödeyemediği zaman, alacaklı diye ifade ettiğimiz kişi ipotekli taşınmazı,satış bedelinden alacağını tahsil etme hakkına kavuşur. bu yüzden ipotek akdi, resmi senet şeklinde ve tapu sicil müdürlüğü tarafından re'sen düzenlenerek gerçekleşir. bunun yanında, düzenlemesi yapılan ipoteğin tapu kaydına işlenmesi de zorunludur. tüm bu şartlar oluşturulmazsa ipotek işlemi kendiliğinden geçersiz olup iptal olur. buna çok dikkat etmek gerekir.ipotek hakkı mala doğrudan doğruya bağlı aynı bir haktır. bu yüzden, ipotek uygulamasından sonra taşınmazın sahibi değişse bile ipotek hakkı aynı koşullar altında devam eder.

0

taşınır ve taşınmaz mal varlıkları üzerine çekilen kredi karşılığı bankalarca konulan tedbir

0

ipotek gayrimenkul rehni olarak da bilinir.
bir borcun veya alacağın karşılığında taşınmaz mallara konan haciz işlemine ne denir. taşınmaz mallar ev araba veya evdeki herhangi değerli bir eşya olabilir ayrıca günümüzde banka hesaplarına hisselerede ipotek konulabilir.

0

kredinin geri ödenmemesi riskine karşılık taşınmaz malların teminat gösterilmesidir. bankaya tapuda üzerine belge ile ipotek konulmuş olan taşınmazı paraya çevirerek alacağını tahsil etme hakkı verilmektedir. uygulamada bazı bankalar %80 ile %100 arasında değişen tamamlanma oranları, iskanın tesis olarak edilmiş olması, hisseli olmaması gibi şartlar gerekmektedir.

0

bildiğim kadarıyla ev araç tarla gibi mallara ipotek konir