0

nazım hikmet türk şiirinin en büyük şairlerindendir. şiirlerimin çok etkili anlamları vardır ve bu nedenle şiirleri adeta insanı kendine bağlıyor. resmen aşkını şiirlere dökmüş. aşk mönüsü şiirini yazmadan geçemeyeceğim.

sen sabahlar ve şafaklar kadar güzelsin
sen ülkemin yaz geceleri gibisin
beni unutma
ah! saklı gülüm
sen hem zor hem güzelsin
şiirlerimin ılıklığında açılmalısın
sana burada veriyorum hayata ayrılan buse'yi
sen memleketim kadar güzelsin
ve güzel kal.

1

15 ocak 1902 yılında selanikte doğmuştur. türk şiirinin en büyük şairlerindendir nazım hikmet ran. komünist edebiyatın romantik temsilcisidir. dönemin hükümeti tarafından defalarca yasaklanmış olan görüşleri beğenilmeyen , sakıncalı bulunan bir şair olmuştur. yasaklı olduğu dönemler de farklı rumuzlar kullanarak eserlerini yayımlamaya devam etmiştir. nazım hikmet, siyasi görüşü ile çok defa tutuklanmış, ömrünün bir kısmını hapishaneler de geçirmiş ve en son olarakta vatandaşlıktan çıkarılmıştır. sayısız eserler veren nazım hikmet memleket hasreti ile uzun yıllar geçirmiştir. eserleri bir çok kez bestelenmiştir. 1950 yılında af yasası ile salındı ancak sürekli izlendiği ve çürüğe ayrılmasına rağmen 48 yaşında askere çağrılması sonucu yurt dışına kaçmış ve bir sene sonra bakanlar kurulu kararı ile vatandaşlıktan çıkarılmıştır. daha sonra dedesinin memleketi polonya'nın vatandaşlığına geçmiştir.3 haziran 1963 yılında gazete almak için evden çıktığı sabah kalbine yenik düşerek vefat etmiştir. ölümünün ardından yıllar sonra 1951 yılında vatandaşlıktan çıkartılan nazım hikmet ran yine bakanlar kurulu kararı ile 05.01.2009 da tekrar türk vatandaşlığına iadesi sağlanmıştır. 10.01.2009 da ise bu karar resmi gazete de yayımlanmıştır. ve nazım hikmet 58 yıl sonra yeniden türk vatandaşı olmuştur. bir laf vardır ya ben öldükten sonra dünya yansa banane. adama haksız yere çok çektirdiler.

0

siyasi düşünceleri nedeniyle hayatının büyük bir bölümünü hapiste ve sürgünde geçirmiş ülkemizin değerli ve önemli şairlerinden biridir nazım hikmet ran.

1

kendisine yapılmış onca haksızlıklara rağmen vatanını sevmekten hiç vazgeçmemiş şairimizdir.nazım hikmet 1930 lu yıllarda komünist fikirlerinden ötürü 38 yıl hapse mahkum edildi. adnan menderes'in çıkardığı af ile serbest kaldı..ve sovyetler birliğine kaçtı.. iyi de etti.. :( haziran ayında 55 nci ölüm yıl dönümünü kutladık. vatanına hasret öldü. bu toprağın şairi ama başka topraklarda yatıyor maalesef..en sevdiğim sözünü yazıp gidiyorum büyük ustanın..
"önemli olan zamana bırakmak değil, zamanla bırakmamaktır.."
aklıma yine geldi..
seviyorum seni ekmeği tuza banıp yer gibi..
geceleyin ateşler içinde uyanarak, ağzımı musluğa dayayıp su içer gibi..
işıklarda ol koca yürekli adam..

0

nazım hikmet ran selanik'te doğmuştur. şiir, tiyatro, roman türünde eserler vermiştir. yaşamak güzel şey be kardeşim ve yeşil elmalar eserlerinden bazılarıdır. portreler diye şiir kitabı da vardır.

0

siyası düşünceleri nedeniyle defalarca tutuklanmış ve yetişkin bölümünün büyük bölümünü hapiste veya sürgünde geçirmiştir.

0

ünlü şair nazım hikmet sürgün edildikten sonra rusya'da yaşamıştır