0

vallahi çocukluk arkadaşım da bedelli askerlik yapacak. onun yüzüne karşı söylediklerimi burada da söyleyebilirim. abi bedelli askerlik nedir ya? ulan 1 yıl... topu topu 1 yıl... seni adam edecek olan, fikirlerini değiştirecek olan, seni olgunlaştıracak olan, her karakterde insan ile birlikte yaşayarak tecrübe edeceğin 1 yıl...
böyle bir tecrübe edinmek ve vatani görevi yerine getirmek varken, insan neden kendisini borca sokup askerlikten sıyrılmayı seçer ya? iş adamı değilsin, mükemmel bir kariyerin yok, sadece afedersiniz ama büzüğüne zor geldiği için kalkıp kredi cart curt çekerek bedelli askerlik yapıyorsun.
ileride çocuklarına anlatacak bir anın olmayacak, en nefret ettiğin insanı bile özleyeceğin o duyguyu tadamayacaksın, eğer doğuda isen her gün ölümle burun buruna olmanın ne demek olduğunu bilmeyeceksin, eğer ülkemizin batısı veya iç anadolu bölgelerinden birindeysen, esas saygıyı ve komutanlara olan sabrınla, sabretmenin ne olduğunu tamamen öğrenemeyeceksin.
arkadaşların askerlik anılarını anlatırken sen boş boş bakacaksın. her şeyi geçtim arkadaşım insan utanır ya. sen, savaşçılığı ile bilinen bir ırkın, milletin, devletin, binlerce yıldır göçebe hayat yaşayıp savaşmış bir toplumun ecdadısın.
senin milletin, ırkın peygamber efendimiz s.a.v'den sonra islam sancağını en iyi korumuş, kutsal topraklara sahip çıkmış ve muhafaza etmiş bir toplum. senin ata'ların şu dünya'da kavimler göçü'nü başlatarak orta çağın doğmasına, fatih'in istanbul'u fethetmesi ile yeni çağ'ın başlamasına sebep olmuş, çin'lilere çin seddi'ni yaptırmış, büyük roma imparatorluğunu ikiye bölen, avrupa'lıların kendilerine tanrı'nın yaptıklarından dolayı ceza olarak gönderildiğini söyleyen tanrı'nın kırbacı olarak anılan attila'nın ecdadısın. savaşarak yenilmeyen, çin entrikaları ile yenilen mete han'ın ecdadısın. insan utanır arkadaşım utanır...
bu yüzden hep derim! tarihini bilmeyen ne bugününden bir haberi olur, ne de geleceği olur... insan tarihini ve atalarını bilecek. tarihini ve atalarını bilen adam bedelli askerlik yapmaz. göğsünü gere gere gider paşalar gibi askerliğini yapar. davul zurna ile gide, ya tabutta bayrağa sarılı gelir, ya da anasına sevdiğine sürpriz yaparak gelir.

0

bir ülkede vatanı savunmak herkesin hakkıdır. o yüzden birinin parasal anlamda refah olup askerliğini bedelli ödemesi kabul edilebilir bir şey değildir. ülkenin her reşit evladı bence ülkesini savunmak zorundadır.

0

bedelli askerlikte tutar makul olsada yinede bu bedelleri bile odeyemeyecek olan insanlarin var oldugunu bilmek cok kotu.

0

askerlik kalkmalı. o kesin bir kere ama bu da hiç yoktan iyidir. on bin lira bulunmayacak bir para değil.