0

osmanlı imparatorluğu'nun yükseliş döneminin baş mimarı olan mimar sinan kanuni döneminde 28 yıl 2 selim döneminde 8 yıl ve 3 murat döneminde de 14 yıl olmak üzere toplamda 50 yıl hizmet vermiştir osmanlı lastik mimarisinin şekillenmesinde büyük rol oynayan mimar sinan 1489 yılında kayseri'nin ağırnas köyünde doğdum babasının adı abdulmennan dedesinin adı da dülger yusuf dur ortaya çıkardığı eserler ile osmanlı-türk mimarisinin zirveye taşıdı birçok mimar onun eserlerinden birinin gerçekleştirebilmek için ömürlerini harcarken mimar sinan ömrü boyunca gerçekleştirdiği eserleriyle tüm dünyayı etkiledi devşirme zamanında istanbul'a getirildiğinde yeniçeri olarak yetiştirilmek üzere acemi ocağına verilmiştir burada 7 yıl eğitim aldıktan sonra yeteneğine bağlı olarak köprücüler sınıfına alındım bu andan itibaren da istanbul'un en önemli ustaları ile çalışma ve ders alma şansı yakaladı bu suların arasında beyazıt camii'nin ustası mimar hayrettin de bulunmaktadır ancak mimar sinan'ın yeteneğini geliştiren en önemli unsur çıktığı seferler de görüp incelediği sanat eserleridir ilk yeteneğini macaristan seferinde göstermiştir 1521 yılında kanunu ile belgrad seferine 1522 yılında da rodos seferine katılır sinan yeteneğini ilk olarak macaristan seferinde gösterir prut nehri üzerine 13 gün gibi çok kısa bir zaman içinde oldukça büyük bir köprü inşa ettiği mimar sinan'ın en verimli olduğu dönem 1539 yılında mimar başlığı geldi yani bugünkü adıyla bayındırlık bakanlığı getirildikten sonra başlamıştır

eserleri süleymaniye camii istanbul şehzade mehmet camii istanbul fatih ayasofya camii istanbul sultanahmet mihrimah sultan camii edirnekapı mihrimah sultan camii üsküdar iskeleden selimiye camii edirne merkez sokullu mehmet paşa camii istanbul hava kapı atık valide camii istanbul üsküdar mustafa paşa camii istanbul eyüp güzelce kasımpaşa camii istanbul ali paşa camii istanbul kasımpaşa kılıç ali paşa cami istanbul tophane rüstem paşa camii tekirdağ sinan paşa camii istanbul beşiktaş rüstem paşa medresesi istanbul fatih semiz ali paşa medresesi istanbul fatih süleymaniye külliyesi istanbul fatih atik valide sultan darülkurrası istanbul üsküdar sokullu mehmet paşa darülkurrası istanbul eyüp sultan süleyman süleyman'ın darülkurrası istanbul fatih sultan süleyman süleymaniye darüşşifası istanbul fatih şehzade mehmet türbesi istanbul fatih kanuni sultan süleyman türbesi istanbul fatih arap ahmet paşa türbesi fındıklı atik valide sultan hamamı istanbul üsküdar kılıç ali paşa hamamı istanbul beyoğlu tophane hürrem sultan hamamı istanbul sultanahmet hürrem sultan hamamı mihrimah sultan hamamı edirnekapı haseki sultan hamamı bahçekapı sultan süleyman imareti süleymaniye haseki sultan imareti mekke hz sultan imareti medine bel kemeri kağıthane uzun kemer kemerburgaz mağlova kemeri kemerburgaz gözlüce kemer cebeci köyü müderris köyü yakınındaki kemer kemerburgaz kırık kemer büyükçe mc köprüsü silivri köprüsü mustafa paşa köprüsü

0

osmanlı padişahlarından i. süleyman, ii. selim ve iii. murat dönemlerinde baş mimar olarak görev yapmış bir kişidir mimar sinan. yanı kısaca bahsedecek olursak kayseri'de doğmuş, devşirme diyorlar ama ne kadar doğru bilmiyorum türk tarih kurumunda araştırmak lazım... 17 temmuz 1588 tarihinde istanbul’da vefat etmiş. türbesi, süleymaniye külliyesi’ndeki haliç duvarının önündedir bu araada.. gittiğim için biliyorum. :) eserlerine gelince 99 yıllık ömrüne o kadar eser bırakmış ki... 81 tane camii, 51 tane mescit, 55 tane medrese, 26 tane darül-kurra (yani cami mescit gibi yerlerin yanındaki okuma yeridir), 17 tane türbe, 17 tane imarethane, 3 tane darüşşifa (hastane), 5 tane su yolu, 8 tane köprü, 20 tane kervansaray, 36 tane saray, 8 tane mahzen ve 48 tane hamam olmak üzere toplamda 375 eser inşa etmiştir.

0

mimar sinan ünlü bir mimarımızdır .bir çok yapıtı ile ön plana çıkmayı başarmıştır.en bilindik yapıtı da selimiye camisidir.

0

mimar sinan; döneminde 365 eser birakmistir.
bıraktığı eserler dışında mısır maceralarıni hesaba katmıyorum bile

0

mimar sinan bir çok eser veren dünya çapında önemli bir konumu olan ve tanınmış bir mimardir. yaptığı eserler günümüzde bilimiyle bile hala kavranması yaptığı cami ve diğer eserlerle bilinmekte ve dünya çapında bulunmaktadır en önemli eseri ise selimiye camisi mimar sinan'ın da en sevdiği ve en beğendiği eseridir. allah rahmet eylesin diyelim .

0

mimar sinan adı üzerinde mimardır.
bir çok yapı inşa etmiştir en bilindiklerine örnek verecek olursam, mihribah sultan cami ve selimiye cami.

0

mimardir. kanuni sultan süleyman döneminde yaşamış ve selimiye camii ve birçok eser inşa etmiştir.