0

kanuni sultan süleymanın yetenekli evlatlarını öldürtmesi ile birlikte tek şehzade olarak kalan 2. selimin tahta geçmesi osmanlıda gerilemenin hatta çökmesidir. 2. selim aklı karı kızda şarapta olan bir padişahtır. zaten hamamda kadınlarla eğlenirken kayıp düştüğü için öldüğü söylenir. mustafa veya beyazit tahta geçse belki italyayı bile fetheder amerikayı bile keşfederdik. zevk düşkünü 2. selim osmanlının yıkım sebebidir

0

diğer devletlerin sömürge içinde olması ve sanayileşmeden dolayı osmanlı geride kalmıştır . diğer devletlere yardım vereyim derken kendileri gelişememiştir ve bir zamanlar 3 kıtaya hükmeden osmanlı yıkılmıştır .

0

osmanlı devleti'nin gerileme dönemi abdülhamit'ten sonra meydana gelmiştir

0

bu soruya hemen cevap vermek isterim. ilk önce osman li neler yapıyordu. hangi savaşları yaptı. gerileme dönemi diye tabir edilen süreç hangi tarihleri kapsıyor ve bu tarihler den önce hangi olaylar yaşandı. bunları bilmek lazım bence ve açıklık getirmeye çalışalım. şimdi bildiğiniz gibi gerile me dönemine girmeden önce osman devletinin başında kanuni sultan süleyman vardı. ve kanuni sultan süleyman çok büyük bir hükümdar di. osman li kanuni sultan süleyman zamanın da en büyük geniş toprak sınırlarına sahip idi. kanuni sultan süleyman ne zaman viyana kuşatmasına çok özen göstermeden ve büyük toplardan yanlarına almadan, hatta bunlar tarih kitapların da yazar.
kanuni sultan süleyman ordusuna o kadar çok güveniyor du ki ordunun başında savaşa bile gitmeye gerek görmeyerek. orduyu başsız göndermiştir. başsız derken ordunun komutanı vardı. ancak padişah savaşa katılmayınca benim görüşüm o savaş başsız dir. neyse ordu da tabi kendisine o kadar çok güveniyor ki büyük topları bile yanlarına almadan sefere çıkmışlardır.
tabi ordu da haklı çünkü ordu sefere çıkmadan önce viyanada ki büyük ve önemli komutanlar canlarının dertlerine düşmüş ve almanya ya kaçmışlardır ve viyana da basında komutan bulunmayan bir gurup asker kalmıştır. tabi almanya viyananin düşmesi halinde sonra sıranın kendisine geleceğini bildiği için ruslardan yardım istemişlerdir ve ruslar yardım talebini kabul edip ordusunu viyanaya göndermiştir.
ama osman li ordusu kendisine o kadar güvenmiyormuş ki. hatta hiç savaş olmadan viyanayi kendilerine direk bırakacaklarını sanıyorlar mış. neyse osman ordusu rusların kendileri viyana kuşatması yaparken arkalarından geleceği haberini almış ve çok az sayıda bir gurup askeri rusları durdurmak için rusların geçiş güzergahına yollamıştır. ancak tabi koca rus ordusunun karşısında az sayıda bir gurup osman li askeri dayanamayarak geri çekilmek zorunda kalmış hatta büyük kısmı şehit olmuştur. ruslar osman li ordusunun bir kısmını yendiği için viyanaya esas kuşatma yapan osman li ordusunun arkasından saldırmak üzere yola devam etmiştir. osman li ordusu ise viyanaya varmış ve kuşatma başlamış.
ancak sefer çok uzun bir yolculuk ile sonlandığı için ve o zamanlar osman linin esas stratejisi ilk bahar aylarında sefere çıkıp son bahar aylarında seferi sonlandırıp istanbula geri dönmek miş. ancak viyana kuşatması hiç umdukları gibi gitmemiş ve viyana kuşatması son bahar yaklaşırken başlamış ve viyana da bulunan az sayıda ki askerler ellerinde geldiğin ce savunma yapmaya başlamışlar. osman li büyük topları da yanında getirmeyince beklemekten başka bir çareleri kalmamış. ama tabi arkalarından gelen ruslardan da bi haber viyana da ki askerlerin pes ederek viyananin düşmesini bekliyorlarmış.
tabi uzun süre kuşatmaya dayanacak gücü olan viyana düşmemek için direnirken ruslar osman li ordusunun arkasinda aniden saldırı yapmış ve bu saldırı da çok az sayıda osman askeri kurtularak istanbula geri kaçmıştır. ancak kaçan askerlerin de kelleleri vurulmuştur. bu sav