0

inandıkları göktanrı ile islamiyet arasında benzer özellikler görmüşlerdir. iki dinde tek tanrılıdır. islamiyet’teki gaza anlayışına benzer olarak göktanrı inancında da dünya hakimiyeti amacı var. ahiret inancı iki dindede vardır. fakat kimse durduk yere din değiştirmez türklerin müslümanlıkla ilk tanışması anından itibaren 400 yıl içinde müslümanlığa toplu geçişler görülmüştür. baskı zorlama tabiki olmuştur ama baskının etkisi bir yere kadar çünkü kitleler halinde islami seçmek tamamen tercih meselesidir. demek ki türkler islamı sevmiş beğenmiş kendilerine uygun görmüş.

0

göktengri inancında tek tanrı inancı olması.cennet cehennem gibi kavramlar larin benzerliği.tekrardan dirilme düşünces yani ölülerin eşyalarıyla gömülmesi, ölü aşı.cihat anlayışı nin cihan hakimiyetiyle benzerlik gösterir olması.en belirleyici talas savaşında arapların çin'e karşı karluk türklerini desteklemsi

0

dini kutsalların birbirine benzerliği diyebiliriz

0

o dönemde ki kendi kültürlerine kendi geleneklerine uygun olması

0

çünkü yaşayış biçimleri, davranışları,kendi insanlık doğaları islam’a çok yakındır. bu sebeple islam’ı tercih etmişlerdir diye düşünüyorum.