1

descartesin ontolojik argümanı varlık insanın kendi içinden olduğu ve kendi içinden araması gerekli. ünlü sözü de bundan bahsediyor. düşünüyorum o halde varım.

0

descartes isim ontolojik argüman a "cogito " yani düşünüyorum o halde varım. duyularımızın bizi yanılttığını , kötü bir cin tarafından kandırıcı kandırmış olabileceğimizi, bütün bunların bir rüya olabileceğini düşünerek. apaçık bir gerçeklik bulmaya çalışır. tanrının varlığını kanıtlamaya çalışır. bunu duyu organlarımızın bizi yanıltır bileceğini düşünerek nasıl yapacağını, nasıl bir argüman orta yapacağını düşünür. kötü bir cin tarafından kandırılıyorsak , bütün bunların sadece düşünerek bile kendi varlığımızı kanıtlarız. descartes öncelikle kendi varlığını kanıtlıyarak , tanrının varlığına ulaşır .beynimizde tanrının var olduğunu . bunu biz düşündüğümüz için değil o var olduğu için bizim düşündüğümüzü söyleyerek kanıtlar . tanrı mutlak iyi olduğu için kötü cin tarafından kandırılmamıza izin vermeyecektir .bu yüzden düşünüyorum öyleyse varım yani "cogito ergo sum" descartes kendi varlığını kanıtlamıştır .eğer sadece kendi varlığını kanıtlasaydı ,solipsizm e düşerdi. tanrının varlığını kanıtlayamazdı .

0

descartes'in ontolojik argümanı, her şeyin kendisiyle hayat bulmuş olduğu varlık fikrinin içimizde doğduğu, böyle bir varlığında zorunlu olarak var olması gerektiğini anlatır. kanıt olarak gösterir yani.
ilk ispatlanmaya çalışılan ise tanrı fikridir. kuramı da şu'dur.. tanrı en üstün varlık, var olmayan bir şey de üstün olamaz. dolasıyla da tanrı var olmak zorundadır. descartes tanrının varlığını ispatlamak için bu argümanı kullanmıştır. tanrının varlığı söz konusu olduğunda bize lazım olan, kanıt değil, kabuldür diyen de descartes'tir. adam matematikçi olduğundan böyle düşünüyor sanırım..