0

malzemeler;
yarım kilo kiraz
1 buçuk su bardağı toz şeker
bir fincan su
1 yemek kaşığı limon suyu

yapılışı:
yarim kilo almış olduğumuz kirazları yarım saat suda bekletin.
eğer kendi bahçenizde bulunan kirazlardan yapmayı tercih ediyorsanız ozaman bolca na yıkamak yeterli olacaktır.

kirazları yıkadıktan sonra sapları koparın.
kenarlarına bıçakla çizik atarak çekirdeklerini çıkartın.

kiraz tanelerini derin bir kaseye alın ve üzerini toz şeker ile kaplayın.

toz şekerine yatırılan kirazları bir gece boyunca buzdolabında bekletin.

ertesi gün şekere batırılmış kirazları buzdolabından çıkardığınızda, seker erimiş ve kirazlarda suyunu salmış olacaktır.

kirazları reçel tenceresine koyun. üzerine bir fincan kadar oda sıcaklığında su ilave ettikten sonra orta ateşte kaynamaya bırakın.

kaynama noktasına ulaşan receliniz fokurdamaya başlayacaktır. üzerinde oluşan köpükleri sıyirin bu işlemi birçok kez tekrarlayın.

recelinizi kısık ateşte kaynamaya bırakın. bu süreçte başından ayrılmayın.

kiraz reçeli koyulaşmaya başlayınca, hazır hale gelip gelmediğini basit bir şekilde test edebilirisiniz. buzdolabından çıkarılan soğuk tabağa recelinizden bir kaç damla akıtın. ve tabağı tekrar buzdolabına koyun 2 5 dakika sonra reçeli buz dolabindan çıkardığınızda akmıyorsa kıvamı olmuş demektir.

ocagin altını söndürmeden hemen önce limon suyunu ilave edin. ve bir taşım daha kaynayan recelinizi ocaktan alın.

reçel bir kaç dakika soluklandiktan sonra cam kavanoz içine doldurun. kavanozun etrafını silin ve yeni kapakla ağzını sıkıca kapatın.

recelinizi kis aylarında yemek için muhafaza edecekseniz, reçel kavanozunu 10 dakika kadar kaynar suda beklemenizi tavsiye ediyorum. bu sayede reçel kapağı hava almaz ve receliniz bozulmaz.
ardından recelinizi ters çevirerek yarim gün bu şekilde bekletin.

yaz aylarında hazırlamış olduğunuz kiraz reçelini serin kuru ve karanlık bir yerde, aylarca bozulmadan saklayabilirsiniz. afiyetle.

0

kiraz reçeli şeker su şekerli suda kaynatılması ile yapılır

0

bizim kiraz bahçemiz olduğundan her sene muhakkak yaparız kiraz reçelini ve ben çok severim. :) bu defa malzemeleri saymadan yapıma geçeceğim çünkü pek bir malzememiz yok.
ilk önce bir buçuk kilo kirazı ( birazdan bir kilo kalacak o yüzden bir buçuk dedim. :) iyice yıkadıktan sonra sapını ve çekirdeğini çıkartıyoruz. çekirdeğini çıkartmak için ortadan ikiye ayırabilirsiniz. böylece elimiz de bir kilogram kiraz kalmış olacak. bir tencereye kirazlarımızı koyup üzerine yarım kilodan fazla şeker ilave ediyoruz. kiraz zaten kendisi tatlı bir meyve olduğundan şekeri fazla koymaya gerek kalmıyor. bir gece bu şekilde bekletiyoruz. ertesi gün kirazlar suyunu bırakmış olsa da bir bardak kadar yine ekleme yapıyoruz. ocağa alıp kaynatmaya başlıyoruz. kaynamaya başladıktan sonra altını tamamen kısıyoruz. üzerinde beyaz köpükler oluşacak taşmasını önlemek için arada bu beyaz köpükleri kuru bir kaşıkla alıp karıştırın. yarım saat kadar pişen reçelimizi ocaktan alıyoruz. cam kavanozlara koyup soğumasını bekliyoruz. soğuduktan sonra ağzını sıkıca kapatıp karanlık bir ortamda muhafaza ediyoruz. afiyet olsun. :)