0

dandanakan savaşı 1040 yılında gazneliler ile selçuklular arasında meydana gelmiş olan önemli bir savaştır. bu savaş sonucunda gazneliler yıkılma sürecine gitmiştir. dandanakan savaşı sonunda kurulma aşamasında olan selçuklular resmen kurulmuştur. bu devlet kökleri sğlam bir şekilde kendini ortaya koymuştur. bu savaş sonucunda tuğrul ve çağrı beyler akınlara devam ederken tuğrul bey adına hutbe okutulmuştur. tuğrul bey devletin başına geçmiştir.

0

dandanakan savasi selcuklular ile gazneliler arasında 1040 yilinda olmuştur savasi selçuklular kazanmıştır

0

1040 yılında yapılmıştır savaş

0

selcuklu ve gazneliler arasinda yapilan savaş dandanakan savaşi 1040 da olmustur

0

selçuklu devleti ile gazneliler arasında 1040 yılında gerçekleşen dandanakan savaşı türk ve dünya tarihi açısından önemli bir kırılma noktası oluşturdu. selçuklular’ın savaşı kazanması ile birlikte devletleşme süreci başlarken, savaşı kaybeden taraf olan gazneliler ise tarih sahnesinden silinmeye yüz tuttu. savaşa giden süreçte selçuklular’ın gazneliler’e karşı 1035 ve 1038 yıllarında kazandıkları iki zaferi ardından bölgenin hâkim pozisyonda bulunan devleti gazneliler’in siyasi ve askeri durumu ciddi şekilde sarsıldı. bu duruma karşı acil önlem almak isteyen gazne sultanı mesud, sarsılan imajı tekrardan toparlamak için çeşitli ittifaklar yaparak güçlü bir ordu oluşturma yoluna gitti. içinde çok sayıda savaş filinin yer aldığı 50 bin askerden oluşan dev bir ordu ile harekete geçti, önce belh’e ardından da serahs’a yürüdü. durumdan haberdar olan çağrı bey ise serahs’a geldi ve savaş hazırlıklarına başlamak üzere tuğrul bey ve mûsa inanç yagbu ile toplandılar.

güçlü gazneli ordusuna karşı horosan’ın terkedilmemesini ve savaştıkları takdirde kazanacaklarını ifade eden çağrı bey, bunun üzerine 20 bin kişilik ordu ile 50 bin kişilik gazneli ordusuyla talhab yöresinde savaşa tutuştu. büyük gazneli ordusuna karşı tutunamayan selçuklu güçleri çöllere doğru yayıldı. bu şekilde sıcak çöldeki su kaynaklarını tahrip ederek gazneli ordusunu zor şartlara sürüklemek hedeflendi. bu süreçte geçici bir barış antlaşması sağlandı ve yeniden savaşa hazırlanmak için zaman oluştu. bu süreçte türkistan’dan gelen oğuz kitlelerinin selçuklulara katılması, selçukluları görece daha güçlü hale getirdi. gazneli mesud kışı nişabur’da geçirdikten sonra yarım kalan işini tamamlamak üzere 100 bin kişilik bir orduyla tekrar harekete geçti. bunun üzerine serahs’tan hareket eden selçuklu öncüleri merv yönünde ilerlemekte olan gazneli ordusuna saldırdı; esas taktik ise su kuyularının kapatılması nedeniyle gazneli ordusunu çöle çekerek dirençlerini kırmaktı. bu taktiği başarıyla gerçekleştirilmesinin üzerine yorgun düşen gazneli ordusu dandanakan’a doğru yön değiştirdi. selçuklu ordusunun saldırmasıyla birlikte perişan düşen gazneli ordusu büyük kayıplar veriyordu. dandanakan kalesi önünde yıpranan gazneli ordusu ile kesin sonuçlu bir meydan savaşı yapılmaya karar verildi. ağır kayıplar veren gazneliler 23 mayıs 1040 günü son bulan savaşta kaybeden taraf oldu. selçuklular yaptıkları uzun ve çetin mücadelelerin doruk noktasını teşkil eden dandanakan zaferinden sonra büyük selçuklu devleti’ni kurdular. kurulan bu yeni devletin başına yapılan toplantının ardından tuğrul bey getirildi ve yeni devletin sultanı ilan edildi.