0

iş dizaynının çalışan odaklı ilkesine bağlı olarak iş genişletme, çalışanın psikolojik açısından gelişimine fırsat yaratması amacıyla işlerin içeriğinde kadıtlı olarak yapılan değişimi ifade eder. iş genişletme, çalışanın yerine getirdiği iş veya görevlerin sınırını ve alanını arttırmayı ifade eder. çoğunlukla bu eylem, aynı seviyedeki bir miktar ilgili faaliyet birbirine bağlanarak yerine getirilir, işlere yatsy olsrak yeni görevler eklenir, yspısal özellikleri aynı olan bir takım görevler işlerin kapsamına dahil edilir. işi meydana getiren görevlerde nitel değil nicel değişiklik yapılır. iş genişletme ile ilgili temrl varsayım; grnişletilmiş olan işlerin hem çalışan, hemde kurum için motivasyon da artış, can sıkıntısı ve tatminsizliklerde azalma, artan verimlilik ile üst düzeyde işe katılım sağlanmasıdır. bu amaçla işleri genişletmede kullanılan dört önemli yöntem vardır. bunlar;
çalışanların bütün potansiyellerini kullanacakları şekilde çalışmalarını istemrk yani çalışanları mücadeleye sevk etmek, bu donuç işin kendisinde yapılacak değişiklikler ile sağlanmalıdır.
çalışanların işin çok daha ilginç olan yönlerini öğrenmelerine imkan yaratmsk amacıyla işin zor, tekrarlı ve can sıkıcı olan kısımlarını mümkün olduğunca makinalara verilmesi.
işte daha az monotonluk ve daha fazla çeşitlilik yaratmak amacıyla işe dönük daha çok eylem ile görev belirlemek.
iş rotasyonu yapmak. bu uygulama çalışanların yeni yetenekler kazanmalarına ve farklı türden işler ile meşgul olmalarına imkan sağlar.

0

çalışanın yerine getirdiği iş veya görevlerinin sınırını ve alanını artırmaya ifade eder.is genişletme ilgili temel varsayim genistelims olan işlerin hem çalışan hemde kurum artırma ,azaltma gibi ise katkı sağlanması demek .

0

iş genişletme level atlama yani işini güncelleme yeni şeyler katma demek

0

işi genişletme işi buyutme bir üst tura çıkma gibi birşey mesela bakkal bir kişinin supermarket tarzi birşey olmasi