1

cemil meriç sosyolojisi nasıl açıklanabilir?

sosyolog cemil meriç nasıl bir sosyolojik çizgi izlemiştir?

3 cevap
1

hüseyin cemil meriç, 1916 yılında hatay, reyhanlı'da dünyaya gelmiştir. kendisi yazarlık, çevirmenlik yanında aynı zamanda bir düşünürdür. cemil meriç, sadece yazarlık değil, aynı zamanda tarih, felsefe, dil, edebiyat ve sosyoloji alanlarında yazılar kaleme almıştır. kendine ait on iki eser bulunmaktadır. öte yandan cemil meriç, sosyolog almamasına rağmen, sosoyolog alanında kendini oldukça geliştirmiş ve bu alanda çokça yazıları kaleme almıştır. sosyolojinin durumun incelemiş ve eleştirel bakış getirmiştir. cemil meriç, sosyolojiye yönelik eleştirel yazıları her alanda yayınlanmıştır. özellikle sosyolojinin bilimsel tarafından çok düşünce yönüne dem vurmuştur. yani sosyolojinin bilimsel, içeriği, kapasitesi, mahiyeti, bakış açıları, yol ve yöntemleri, ana temel esasları teorik yönelimleri üzerine yanıtları beklemek malayani olarak görür. aslında sosyolojinin daha çok siyaseti ile ilgilenir ve o alana vurgu yapar. ayrıca sosyoloji meriç'e göre batılı bir bilimdir.

0

cemil meriç bildiğim kadarıyla sosyoloji ile sonrada alakası olmuş biridir , sonradan bu konu üstünde çalışmalar yapmış başarı eldetmis ve bu konularda bazı kesimlere ders vermeye başlamıştır. eleştiri yapma konusunda çok başarılı olduğu bilinir ama genel olarak bu eleştirileri çok sert bulunur gaddarca bilinir insanları kırar ve acımasız gözüyle bakılır ama işin esası budur, ama konunun özü budur zaten eleştirme bunun olmasını ister ve bunu gerektiren kavramdır

1

cemil meriç esasen sosyoloji değil dil bilimi okumuştur fakat sosyolojiye olan değerli katkılarından dolayı üniversite kürsülerinde sosyoloji dersi vermiştir.cemil meriç:doğu medeniyetleri sosyolojisinin ibn-i haldun'la başladığını düşünür ki;bu konuda çok haklıdır.ibn-i haldun'un mukaddime adlı eşsiz eseri cemil meriç için rehberdir.ibn-i haldun'u eşsiz ve tek yıldız olarak parlayan büyük bilgin olarak yorumlar.öte yandan batı medeniyetleri sosyolojisinin de makyavelli tarafından temellendirir.burası önemli çünkü;agust comte olarak bilinir daha çok batı sosyolojisi.ama meriç makyavelli'nin prens adlı kitabını yayınlamasını bu işin başlangıcı olarak görür.bu arada cemil meriç erken denecek bir yaşta gözlerini kaybeder ve tamamen kör olur. çocukları ve müdavimleri ona sürekli okuma yaparak söylediklerini not alarak çalışmalarına yardımcı olur.meriç bir anlamda sosyolojinin katili düşmanı olarak tanımlanır zaman zaman.eleştirileri çok sert ve acımasızdır lakin eleştirel akıl bunu gerektirir zaten.