0

ziya gökalp ne kadar kürt kökenli olsa da türkçülükten yana bir figürdü.

0

ziya gökalp diyarbakır doğumludur asıl adı mehmet ziyadır .babası tevfik efendi memurluk ve yazarlık yapmıştır ziya gökalp o donemlerde felsefe ile tanismış hatta psikolojisi bu dönemde bi hayli bozulmistur kendisi intihar etmis fakat ölmemistir .düşünce olarak da öncelikle osmalıcılık sonrasında ise türkçülüğü savunmuştur..

1

ziya gökalp, 23 mart 1876 yılında çermik'te dünyaya gelmiştir. kendisi, şair, toplumbilimci ve siyasetçidir. türk milleyetçiliği akımını başlatan kişidir. eserleri olarak, malta mektupları, kızıl elma, yeni hayat, altın destan, üç cereyan, kuğular, hırs ve medeniyet, doğru yol, türk töresi, türkleşmek, islamlaşmak, muasırlaşmak, türk medeniyet tarihi, türkçülüğün esasları gibi baş yapıtları vardır. ziya gökalp 1924 yılında istanbul'da hayata veda etmiştir.

0

ziya gökalp türk milliyetçiliğinin babası ve türk sosyolojisinin kurucusu olarak nitelendirilen bir sosyologdur . kendisi diyarbakır doğumlu olup bir türk milliyetçisi olmuştur . yazdığı kitapları şu şekilde sıralayabiliriz
altın ışık
yeni hayat
kızıl elma
türkleşmek , islamlaşmak , muasırlaşmak
ve her türk milliyetçisi olan vatanperver insanın okuması gereken türkçülüğün esasları kitaplarını kaleme almıştır. malta ya sürülmüş malta mektupları eserini yazmıştır. fikren atatürk'ün fikirlerinin babası olarak geçer . minareler süngü kubbeler miğfer diye başlayan asker duası adlı şiiri recep tayyip erdoğan tarafından okunmuştur . recep tayyip erdoğan bu şiiri okuduğu için hapse girmiş ve on bir ay hapis yatmıştır . şiir gerçekten hoş ve güzel neden hapis yattığını anlamış değilim sanırım zulmedilen müslüman halkın ayaklanmasından korkan laik demokratik (!) sözde tabi insanlar tarafından hapse atıldı .

0

türkçülük akimini savunan şair ziya gökalp dir