1

hosting ile domain arasndaki fark şudur, domain, alan adı yani internet üzerinde yapılan tescil işlemine denir. domin alan adına ip denir. rakamlardan oluşur. her internet kullanıcısının bir alan adı alması gerekir. aslında bir nevi domain ip dediğimiz olay insanların tc kimlik numarasına benzer. her domain bir ip adresine yani rakamlardan oluşan bir alan adına ihtiyaç duyar. işte bu alan adına domain denir. isteğiniz kadar domain adını alıp tescil ettirebilirsiniz. yalnız alacağınız alan adı daha önce biri tarafından alınmış olmasın. ayrıca domainler uluslararası ve yerel domainler olmak üzere ikiyi ayırabiliriz. uluslararası domainler de ençok kullanılan uzantılar vardır. bunları çoğumuz biliriz. örneğin, com, net, edu, gov org, biz, info, pro alanı adı uzantılarıdır. com uzantısı, ilk başlarda ticari şirketler için kullanıma açılmış olmasına rağmen günümüzde artık herkes com alan uzantısı kullanabilmektedir. net uzantısı, internet ya da ağ uzantısı olarak hizmet vermektedir. network ingilizce kelimesinin ilk üç harfinden alır. edu uzantısı ise, eğitim kurumlarının kullanması için üretilmiş bir uzantıdır. ingilizcede eğitim anlamına gelen educatian kelimesinden alır. örneğen, www.gazi.edu.tr, bilkent.edu.tr gibi. gov uzantısı ise, devlet kurumlarının kullanması için üretilmiş bir alan adıdır. ingilizce de government kelimesinden alır. örneğin devlet kurumlarından biri olan kara kuvvetleri komutanlığının sitesi şöyledir. www.kkk.gov org uzantısı ise, organitaion, ingilizce kelimesinden alır. organize anlamına gelir. örneği. www.kizilay.org biz uzantısı ise, iş ve ticaret anlamına gelen bussines, ingilizce kelimesinden alır. www.bizbizi.biz gibi. info uzantısı ise, information yeni türkçe karşılığı bilgi anlamına gelir. örneğin, www.sadecebilgiiste.info gibi, pro uzantısı ise, professional, yani türkçe karşılığı profesyonel anlamına gelir. örneğin, www.herseysizin.pro
daha sonraki yıllarda yani 2014 yılından sonrada uzantılar eklenmeye başlandı.
yerel domainler ise, o ülkenin kullandığı uzantılara eklenen kısımdır. mesela bizim ülkemizin kullandığı domain ise tr uzantılıdır. yani, www.basbakanlik.gov.tr gibi tr domain alan adı uzantısını ülkemizde tescil işlemleri ortadoğu teknik üniversitesi tarafından gerçekliştirilmektedir. artık buraya kadar domainin nasıl bir şey olduğunu anlatmaya çalıştık. sanırım anlaşılmıştır. şimdi hosting nedir ona bakalım.
hosting, barındırma, konaklatma, ev sahibi anlamlarına gelir. yani bir internet sitesi açtınız. internet sayfasına yazılar yazdınız, şekiller eklediniz, resimler eklediniz ya da buna benzer bir çok işlemi gerçekleştirdiniz. işte internet sitenize dair yaptığınız tüm bu resim, şekil, yazıların saklandığı yer hosting olarak adlandırılır. aslında internet sayfanıza ait dökümanların saklandığı, korunduğu depo diyebiliriz. sanıram domain ile hosting arasındaki farkı anlamış olduk.

0

internet sayfalarının alan adı domaindir.
hosting hizmetlerine ödeme yapmaniz durumunda domain aldığınız siteniz kullanıcıların ziyaretine açılır. kısaca domain alan adıdır hosting ise sitenizi kullanıma açar.