0

felsefe de determinizm bir evrende olan şeylerin hareketlerin, davranışların gibi şey bir nedene belirlenmişliğe göre oluştuğunu söylüyor. bazı tabiattaki her şey belirli insanlar özgür değil herşeyin bir belirliciği olduğu için.

0

determinizm,belirlenircilik,gerekircilik veya belirlenimlilik evreninin işleyişinin,evrende gerçekleşen olayların çeşitli bilimsel yasalarla örneğin fizik yasalarıyla belirlenmiş olduğunu ve bu belirlenmiş olayların gerçekleşmelerinin zorunlu olduğunu ileri süren öğretidir.yani öğretiye göre herşey belirlenmiştir ve hiçbir şekilde değişmeyecektir.bu görüş başta ahlak felsefesi olmak üzere felsefenin bazı dallarında tartışılagelmiştir.ahlak felsefesindeki insan eylemlerinde özgür müdür sorusuna cevap arar.

1

determinizm, felsefi bir terim olup, aynı zamanda felsefi bir görüştür. belirlenircilik, gerekircilik, evrenin veya evrendeki olan şeylerin ya da bilimsel disiplinin alanına giren tüm nesne ve olayların önceden belirlenmiş olduğu, onların öyle olmalarını zorunlu kılan birtakım yasa veya güçlerin etkisiyle meydana geldikleri ileri süren öğretiye verilen isimdir. kısacası, her olayın maddi ya da manevi birtakım sebeplerin zorunlu sonucu olduğunu kabul eden bir felsefe görüşüdür. determinizme göre insanlar ahlaki olan yaşantılarında özgür olamazlar. iradelerini özgürce kullanamaz ve davranışlarının sorumluluğuna taşımazlar. buna göre bireylerin iradesini söz konusu zorunlu sebepler zincirine etkisi olmadığından olayların meydana gelişinde nedenlerin gücü bulunmaktadır. böylece nedensellik ilkesi determinizmde tem ilke olarak kabul edilmektedir. determinizmin başlangıcı ünlü filozof thales'e kadar gider. ancak determinizmin en kati ifadesini spiniza söylemiştir. spinoza, tanrı'yı sonsuz, tek, mükemmel, eşsiz, zorunlu, basit, hareketsiz, ölümsüz ve bağımsız olarak tanımlamaktadır. böylece tüm evrende kesin bir determinist düzen bulunduğunu savunur.

0

determinizm anlayışı felsefe ile ilgili bir terimdir. diğer bir adı belirlenimciliktir descartes baslatmıstır