0

determinizm söyle evrenin nasıl meydana geldiğini söyleyen akımdır. mesela fizik kurallarına göre meydana gelmiş olacağını ve nesnelerin bir özgürlük içinde değil belirli bir nedenin olduğu görüştür. yani gerekiciliktir. evrende her şey değişmez öyle kalır diyen görüş.

0

determinizm,belirlenircilik,gerekircilik veya belirlenimlilik evreninin işleyişinin,evrende gerçekleşen olayların çeşitli bilimsel yasalarla,örneğin fizik yasalarıyla,belirlenmiş olduğunu ve bu belirlenmiş olayların gerçekleşmelerinin zorunlu olduğunu ileri süren öğretidir.yani öğretiye göre herşey belirlenmiştir ve değişmesi mümkün değildir.bu görüş başta ahlak felsefesi olmak üzere felsefenin çeşitli dallarının uğraş ve çalışma alanına ait bir görüştür.ahlak felsefesindeki "insan ahlaki eylemlerde bulunurken özgğr müdür?"sorusunu yanıtlamaya çalışır.

0

determinizm belirlenimcilik, gerekircilik gibi anlamlara gelir. determinizm evrenin ya da evrendeki olayların tüm nesne ve olayların önceden belirlenmiş olduğu onların öyle olmalarını zorunlu kılan bir takım yasa ve güçlerin etkisiyle meydana geldiklerini ileri süren öğretiye determinizm denir. yani her olayın maddi ve manevi birtakım nedenlerin zorunlu olduğu sürecinin kabul eden felsefi bir görüştür. determinizme göre insanlar ahlaki durumlarla kaşı karşıya olduğunda özgür değillerdir çünkü toplumsal ve psikolojik birçok durumdan dolayı o durumu gerçekleştiriyor olabilir.