0

can yücel 1926 doğumludur. modern türk şairdir.tek parti döneminin 7 yıl süren milli eğitim bakanlığını yapan hasan ali yücelin oğludur. ankara üniversitesi dil tarih coğrafya fakültesi klasik fizyoloji bölümü ve ingiltere de eğitim görmüştür. uzun süre fransa paris ve ingiltere de yaşamıştır. yurda döndükten sonra 1953 de kore savaşına katılan türk birliğinde askerliğini tamamlamıştır. daha sonra londra da bbc nin türkçe bölümünde spikerlik yapmıştır. türkiye ye döndükten sonra marmaris'e turist rehberliği yapmıştır. daha sonra istanbula yerleşmiştir. bağımsız çevirmen ve şair olarak hayatını sürdürmüştür. 12 mart döneminde che guevara 'nın gerilla harbi ile insan ve sosyalizm kitaplarının çevirisi nedeniyle 15 yıl hapis cezasına mahkum edilmiştir. sonra istanbula vatan, demokrat, söz gazatelerin de köşe yazıları yazmıştır. 199 yaşamını yitirmiştir. eserleri arasında, yazma, her boydan, sevgi duvarı, bağlanmayacaksın, bir siyasinin şiirleri, ölüm ve oğlum, şiir alayı, gökyokuş, rengarenk, beşibiyerde, çok bi çocuk, canfeda, kısa devre kuzgunun yavrusu, gece vardiyası albümü, güle güle seslerin sessizliği, maaile, seke seke, gezintiler, alavara, mekanım datça olsun, en uzak mesafe, kadın dediğin, cazcı firuzan, bilmelisin ki, biraz alıştım, yaprak dökümü, gibi eserleri kalma almıştır.

1

can yücel, öncelikle köy enstitülerini kurmuş hasan ali yücel'in oğludur..
1926 yılında istanbul'da dünyaya gelmiştir. ankara erkek lisesinden sonra, ankara dil tarih coğrafya fakültesi klasik filoloji bölümünde okumuştur.
ingiltere'de cambridge üniversitesinde eğitimini sürdürmüş.. bir süre ingiltere bbc'de çalışmıştır.
türkiye'ye dönünce bir süre bodrum'da turist rehberliği yapmıştır.
şairdir. çevirmenliği de meşhurdur. almanca, ingilizce ve fransızcayı ana dili gibi yazıp okuyabiliyordu..
aklıma yazarken birden şu sözü geldi; yazmalıyım..
"ne sahip olduğundur hayat, ne de umdukların bunca zaman,
yüreğin kadardır hayat...
seviliyorsan renkli, seviyorsan siyah beyaz.. "
yok böyle dizeler yaa.. neyse devam edelim biz..
şiirlerinden bazıları şunlardır.
her şey sende gizli, bağlanmayacaksın, kim özlerdi avuç içlerinin kokusunu, sevgi duvarı, güzel'e, ben hayatta en çok babamı sevdim, buluşmak üzere, bir çin şiiri, hayal oyunu, sevgi duvarı, yaşasın cumhuriyet, sardunyaya ağıt ve daha pek çok... şiiri bırakmıştır bizlere..
12 ağustos 1999 tarihinde datça'da bundan tam, 19 yıl önce aramızdan ayrılmıştır..
rahmet ve saygı ile..

0

toplumcu bir şiir yapısını kabul etmiş can yücel gerçekten çok sevdiğim bir şair olduğunu söylemek isterim .1926 yılında dünyaya gelmiştir ve 1999 yılında ise hayata gözlerini yummuş bir kişidir. özellikle ilk şiirlerinin temel özellikleri uyaklı söyle şeklinde geçtiğini sizlerle paylaşmak isterim .coşkulu bir anlatımı vardır geleceğe umut ve güvenle bakmış bir şair olarak karşımıza çıkmaktadır.edebiyatta şiirle başlayan bir sanatçı olduğunu bilinmekte çeşitli dergilerde ve yayınlanan şiirlerini 1950'de basılan ilk şiir kitabı yazma da toplanmıştır.gerçekten bu çok güzel bir şiir kitabı olduğunu sizlere söylemek isterim.arkadaşlar ikinci bir kitap ise sevgi duvarlarında basmıştır ve insan ve doğa ilişkilerini konu alan şiiri şiirleri ile dikkat çekmiştir.kara mizah ögeleri taşıyan siyasal içerikli bazı şiirlerinde tarihsel ve günlük olayları iç içe işlediğini söyleyebiliriz.bu şair hakkında can yücel'in genelde şehir dışında tiyatro oyunları da çevirdiğini verebiliriz gerçekten çok sevdiğimiz bir şair olduğunu tekrardan dile getirmek isteriz mükemmel bir şairdir.yaptıkları ise genellikle yazma sevgi duvarları gibi şiirleri aklınıza gelebilir yani ve düz yazı olarak can yücel'in ve candan yazılar diye düz yazısı mevcuttur şiirlerinde.genellikle gücünü ve söz oyunlarını belirgin bir şekilde kullanılmış olduğunu görebilmekteyiz.şiirlerini okuduğumuz zaman halk ağzı türküleri ve de işlerinden yararlandığını görebiliriz.böyle bir şekilde yorum çıkarmamız mümkün olduğunu düşünüyorum. genellikle ilk şiirlerinde coşkulu bir anlatım olduğunu söylemek mümkün geleceğe umut ve güvenle baktığı bir bakış açısıyla karşı karşımıza çıkmaktadır. bu yüzden benim en çok sevdiğim şairlerden biridir umut verici bir şekilde baktığı için ve ileriki yıllarda daha güzel bir umut veren sözlükler kullandığı için düşüncem öyle ama yine de diğer şehirlere bakarak da büyük bir performans sergilediğini söyleyebiliriz.aslında diye şeylere bakarak uzun yıllar yaşayan can yücel can yücel şiirin dışında tiyatrolarıyla oyunlarında çevirdiği için benim en çok sevdiğim şairler arasında yer almakta olduğunu bilmelisiniz.